Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíst se musí i v kempu. Proto si raději přibalte pár surovin.
Zdroj: freepik

Kempování je pro našince jedním z nejoblíbenějších způsobů trávení letního volna. Přestože dnes už není pobyt v chatce či pod stanem takovým „dobrodružstvím“ jako dříve a ve většině kempů na nás čeká vše, na co jsme zvyklí z města, je fajn si na dovolené něco uvařit a nespoléhat jen na stánky s občerstvením a restaurace. Může se však také stát, že dorazíte někam, kde se jídlo s sebou bude víc než hodit.

Nechtěné dobrodružství 

V České republice je pobyt v kempu stále velmi oblíben, vždyť i komerční televize v letních měsících dělají „kontroly“ v mnoha z nich a potenciální návštěvníky upozorňují na plusy a minusy daného místa. Může se ovšem stát, že vyrazíte naslepo, bez zjišťování informací o místě, kde budete trávit volný čas. Třeba v touze zažít nějaké dobrodružství.

Oblast, ve které ovšem nechce riskovat zřejmě nikdo, je gastronomie. Proto bychom měli být připraveni na to, že zrovna v „našem“ kempu nebude úplně jednoduché najít jídla, jimiž bychom se chtěli byť jen na těch pár dní stravovat. Proto je důležité počítat s nejhorším a vzít si na dovolenou do přírody i několik základních potravin.

Těstoviny a vejce jsou základ

Je zřejmě zbytečné zmiňovat, že sůl a pepř nesmí chybět nikdy. Nedochucené jídlo totiž dokáže zkazit celý den, a to o dovolené skutečně nechceme. Stejné je to i s kávou, bez níž se většina lidí nedokáže po ránu nastartovat. Ostatním se bude hodit čaj. Kdo sladí, přibalí si cukr, mléko se hodí také. Obzvlášť pokud nevíme, jak to v okolí kempu vypadá s možností nákupu základních potravin.

Pokud ovšem budeme myslet především na to, že by mohla hrozit situace, kdy třeba po náročném pěším výletu dostaneme hlad a zrovna nebudeme chtít smažený sýr z okénka, můžeme se na to připravit. Stačí si a cestu nezapomenout vzít vejce, těstoviny, rýži, sýr či olej.

Nezapomínejte na zeleninu

Jestli totiž budeme mít možnost použití přenosného vařiče, nebo dokonce v naší chatce bude kuchyň, dokážeme s těmito surovinami hotové zázraky. Vajíčka si můžeme udělat míchaná, natvrdo, jako omeletu. Z těstovin pak za pár minut uděláme sytý hlavní chod, nebo je můžeme použít do osvěžujícího salátu. Na ten ovšem budeme potřebovat i další ingredience.

Proto se zamyslete nad tím, jestli by nestálo za to, vzít si s sebou i trochu zeleniny. Ve výsledku nám totiž může nejen pomoci zahnat hlad, ale v horkých dnech nás například salátová okurka dokáže i dobře zchladit. Rozhodně však nezapomínejte ani na klasické konzervy.

Konzervy povoleny

Třeba tuňák či sardinky se skvěle hodí do rychle vytvořené pomazánky, polotovary zase stačí jen ohřát v rendlíku. Při dobré volbě klasického guláše nebo párku s čočkou se v kritický moment dokáže zasytit každý. Zde už ale stojí za úvahu, zda si raději nezajet do nejbližší vesnice nebo města na kvalitnější jídlo.

Vše usnadní, když budete mít možnost skladovat potraviny v chladu. Tedy buď, že budete mít ledničku v chatce nebo alespoň autochladničku. V ten moment se rozrůstá seznam o potraviny jako jsou například máslo, jogurty, tvaroh. Bez lednice se můžete spolehnout třeba na stále populárnější kuskus, bulgur či klasickou čočku.

Křupavé pečivo až doma

Největším problémem tak patrně zůstane pečivo. Jestli totiž nebude v blízkosti vašeho ubytování obchod, budete zřejmě muset vsadit na racio chleby, knäckebroty a podobné alternativy běžného chleba a rohlíků. Dá se ovšem, minimálně na prvních pár dní, „přežít“ i s pečivem, které si doma zamrazíte a poté ho skladujete v ledničce. O dobré chuti se však v tento moment moc hovořit nedá.

Jak se říká, je lepší být připraven než překvapen, proto se před cestou do kempu dobře informujte o možnosti stravování i nakupování v místě a pro jistotu si přibalte si pár věcí, o kterých jste si právě přečetli.

Pokud si budete chtít na cestu vyrobit vlastní chléb, zkuste ten z našeho videoreceptu, určitě vás nezklame:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více