Vejce: Otázky a odpovědi na téma jedné z hlavních surovin pěkně na jednom místě
Vejce se skládá ze žloutku, bílku a ochranného obalu - skořápky. U savců se slovem "vajíčko" označuje samičí buňka. U ptáků chápeme "vejce" jako živočišný produkt, který je základní součástí sladké i slané kuchyně.
Vejce vzniká uvnitř těla ptáků - po několika hodinách je vypuzeno ven. V našich podmínkách se běžně setkáme s vejci slepičími, kachními a křepelčími, vzácněji už s pštrosími a husími. Vejce ovlivňují vaření a pečení v kuchyních na celém světě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Co je vlastně vajíčko
Nejčastěji používaná vejce jsou slepičí. V kuchyni patří mezi základní potraviny, které by nikdy neměly dojít. Díky nim je těsto soudržné, nákypy pevné a moučníky a dezerty jemné. Vejce konzumujeme po celý den - od snídaňové smaženice přes zastřené vejce v polévce až po vajíčkový salát k večeři.
2
Jak poznat čerstvá vejce
Čerstvá vejce mají dobu trvanlivosti 28 dnů. Koupená vejce mají natištěný kód, díky kterému poznáme, kdy byly sneseny. Domácí vajíčka umýváme až těsně před konzumací, abychom nesetřeli ochranný obal a vejce se nezačala kazit. Při pochybnostech namočíme vejce do vody - to, které vyplave, je staré, naopak vejce u dna je čerstvé.
3
Jak rozklepnout vejce
Rozklepnout vejce je mnohdy problém - nikdo nechce mít plnou ruku vaječné směsi se střepy skořápek. Nejrychlejší způsobem je rozklepnout vajíčko o hranu misky nebo hrníčku. Dalším způsobem je opatrné odseknutí špičky vejce nožem. Někdy stačí klepnout vejcem horizontálně o stůl a ono uprostřed pukne.
4
Jak zdravá jsou vejce
Vajíčka jsou nutričně významnou a dobře stravitelnou surovinou. V minulosti byl strašákem vysoký obsah cholesterolu, ale již tomu tak není, pokud budeme konzumovat 1–2 vajíčka denně. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Vejce obsahují kromě vody kvalitní bílkoviny a tuky, vitamíny, minerály.
5
Proč se nemají jíst vejce
Konzumace většího množství vajec nebo samotných žloutků znamená konzumaci vyššího obsahu cholesterolu, což nám neprospívá. Rozhodně se nedoporučuje jíst syrová vejce kvůli choroboplodným zárodkům a kvůli složení krmiva slepic, které obsahuje hormony a antibiotika.
6
Vejce ve sladké kuchyni
Bez vajec se neobejde téměř žádné těsto - například piškotové (korpusy, řezy, bublaniny). V některých těstech můžeme vejce nahradit, ale rozdíl je většinou znát. Z vajec připravujeme krémy, sladké likéry, bílkové polevy, sněhové zákusky (Pavlova), lívance a palačinky, cukroví (křehké pusinky).
7
Vejce ve slané kuchyni
Různé nákypy, polévky, saláty a pomazánky připravíme z vařených či smažených vajec. Šlehaná vejce jsou obsažena v omeletách, plackách, masových směsích, zeleninových pokrmech a v těstech na knedlíky a slané pečivo. Volská oka jsou oblíbenou přílohou k masu, k luštěninám a k pečivu na snídani.
8
Základní úprava vajec
Nejčastěji používáme rozšlehaná vejce do těst, k zahuštění polévek, do omelet, do míchaných vajec a do nákypů. Oblíbenou formou jsou vejce vařená natvrdo, naměkko a nahniličku a vejce pošírovaná. Do polévek se hodí zastřená vejce. Smažená vejce jsou typická pro smaženici a volské oko.
9
Jak jinak využít vejce
Vejce jsou důležitou součástí trojobalu k obalování masa, sýrů a zeleniny. Vejcem potíráme těsto před pečením (štrúdl) a po upečení (perníčky). Bílek slouží jako pojivo pečeného listového těsta a jako lepidlo cukrářských dekorací. Do rozšlehaného vajíčka máčíme krajíčky chleba před osmažením.
10
Jak skladovat vejce
Vejce ukládáme do plat špičkou dolů. Pokud nemáme tmavou a chladnou spíž, umístíme je do zadní části ledničky, čímž prodloužíme jejich trvanlivost až na dva měsíce. Vajíčka ze spíže sníme do jednoho měsíce od snůšky. Rozšlehaná vejce můžeme zamrazit, uvařená naložit do vodního skla.
Komentáře