Marcipán ze Salka

Hella Kuchařka:

Zdobení 36 názorů

59

Suroviny

400 g sušeného mléka (1 krabice)
1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko)
1 lžíce oleje
pár kapek sladké mandlové tresti (sladké + hořké)
malinko vody
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vše zpracujeme dohromady na hmotu podobnou pastelíně. Pokud lepí, přidáme prosátý moučkový cukr.

  2. Barvit můžeme přidáním potravinářské barvy s kapkou vody. Použijeme na potahování dortů, výrobu kytiček, lístečků atd. Je možno ho uchovat v chladničce dobře zabalený v potravinářské folii. Pokud přece jen časem velmi ztuhne, stačí ho nastrouhat, jen si navlhčit ruce a znovu zpracovat.

Poznámka

I takto netradičně je možno ozdobit roládu. Stačí jí stočit kratší stranou, překrojit napůl, postavit a máme na ozdobení 2 dortíky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marcipán ze Salka

  • silvie silvie(neregistrovaný)

    Mohu jen doporucit, trosku narocnejsi na zapracovani, ale vysledek luxusni, pevna a chutove vynikajici hmota, delala jsem poprve a povedlo se

    Odpovědět

  • Radka Radka(neregistrovaná)

    Chtěla jsemse zeptat udělala jsem ''marcipán'' podle tohoto receptu ale je příliš tvrdý a když ho chci válte tak se rozpadá co mám dělat ?

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Coralin: Glukoza nebo sirup je sice dobrá rada, ale kde je třeba na malém městě koupit? Pravděpodobně jsi použila můj recept http://www.toprecepty.cz/recept/3224-pravy-marcipa..., tak se ti pokusím poradit. Já osobně bych přidala ještě cukr, pokud je to mokrý, pokud by to bylo suchý, tak bílek nebo vodu. Ale já osobně se domnívám, že tady došlo k zásadní závadě a to, že mandle nebyly dost jemně mleté. Pokud nebyla mandlová moučka dostatečně jemná, může se to rozpadat. A už vůbec si nedovedu představit, jak se to bude chovat po vyndání z mrazáku. Jako nejjednodušší věc bych ti poradila, abys tuhle hmotu využila na něco jiného (receptů s marcipánem uvnitř je tu dost, např. http://www.toprecepty.cz/recept/8272-listove-uzlik...) a pokud jí budeš chtít přece jen použít na dort, tak to vyválej přesně podle tvaru dortu a polož jen nahoru a boky udělej z krému nebo tak něco.

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Coralin:možná bys mohla přidat glukózu, nebo pšeničný - či kukuřičný sirup, aby hmota dostala tu správnou vláčnost.....;-)

    Odpovědět

  • Coralin Coralin(neregistrovaný)

    Prosím o radu, dělala jsem pravý marcipán z mandlí a hodně se drolí, je takový jakoby mokrý a rozpadá se, dala jsem ho do mrazáku, nechci dělat dort hned, poradíte mi čím by se to dalo zachránit? Zkouštím to poprvé. dělala jsem recept 120g mandlí, 120g cukru, 1 bílek chutná to dobře, jen se to rozpadá. Díky moc za radu

    Odpovědět

  • Barča Barča(neregistrovaná)

    Ahoj, recept je úžasnej, určitě vyzkouším. Jsem začátečník a tak bych se jenom chtěla zeptat, čím je ten marcipán obarvený. Myslím jestli práškovou, nebo tekutou barvičkou? A mám si nejprve tu barvu rozmíchat v trošce vody? Nebo rovnou na marcipán. Moc děkuji za odpověď :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    borbet113: Samozřejmě jdou potahovat brambory z piškotů. Ale co je lepší, to je věc názoru, každému vyhovuje něco jiného. ;-)

    Odpovědět

  • borbet113 borbet113

    Ahojky, měla bych dotaz. Dá se tato marc. hmota použít i na potahování brambor z piškotů?? Je na ně lepší hmota ze suš. mléka nabo z krupičky?? Děkuji za info...:-)

    Odpovědět

  • tatanka212 tatanka212(neregistrovaný)

    Aneta:zvířátka z "marcipánu" jsou dělané z mléčné hmoty vyrobené ze sušeného mléka cukru sirupu tresti a barviv
    pravý marcipán je z mandlí a cukru, podíl mandlí nejméně 25% chuťově nám chutná spíš ta mléčná hmota:-K

    Odpovědět

  • Aneta Aneta(neregistrovaná)

    chtěla bych se zeptat, jestli marcipán který se běžně prodává v obchodech(třeba zvířátka nebo různé ovoce) je pravý nebo falešný a jestli je v chuti mezi pravým a falešný velký rozdíl, popř. jaký..? :)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Majký: To mě mrzí, nevím, co bylo špatně. Jedině mě napadá, jestli už nebylo Salko zatuhlé (když začíná cukernatět - zkontroluj datum spotřeby).Já jsem z tuhostí marcipánu žádný problém neměla. Asi by bylo vždycky potřeba přisypávat sušené mléko do Salka a regulovat tak jeho tuhost.

    Odpovědět

  • Majký Majký(neregistrovaný)

    Tak jsem dneska udělala dort, stál mě hoodně úsilí. Dělala jsem čtyrlístek-bez formy, takže vyřezávání nožem podle namalovaný šablonky. :-) Tohle byl ještě med, když došlo na potahování, myslela jsem, že vyletím z kůže. Marcipán se šíleně drolil, vůbec nedržel u sebe. Ikdyž jsem ho propracovala znovu a znovu, výsledek byl stejný-nešel ani vyválet. Tak nevím co bylo špatně. Poradítě někdo? Nakonec se přeci jen zadařilo a nějakým způsobem jsem potáhla.. Nevíte proč to nešlo?

    Odpovědět

  • Majký Majký(neregistrovaný)

    Hella: Děkuju moc. :-) Snad se dílo zadaří. :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Majký: Nedoporučuju ho nahřívat v mikrovnce, není tam tuk, který by to rozehřál. Pokud bude hodně tuhý, namoč si ruce trochu ho promni a propracuj. Určitě to bude stačit. ;-)

    Odpovědět

  • Majký Majký(neregistrovaný)

    Hella: Tak jsem nakonec sehnala úplně všechno a před chvilkou jsem dodělala přesně podle receptu. :-) Mám zabaleno v potr. folii, obarvené a odpolko se vrhnu na postavičky. Dort budu dělat zítra a tak se mi zdá, že marcipán je na potahování dost tuhý. :-( Neztuhne mi do zítra úplně? Abych se nemusela "zdržovat" tím, že bych ho strouhala a musela propracovávat znovu? Mám ho před tím než budu zítra potahovat dát třeba na chvilku do mikr. trouby, aby trochu povolil? Nebo co mi poradíš?
    Potahuji úplně poprvé a tak bych to nerada pokazila. :-) :-(
    Děkuj za odpověď. :-)

    Odpovědět

1 2 3

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: výroba marcipánu marcipán recept recept na marcipán výroba marcipánu recept nepravý marcipán recept na výrobu marcipánu recept na výrobu potahovaného marcipánu potahovani dortu marcipanem cukroví z marcipánu cukroví ze salka marcipán výroba výroba marcipánových kytiček potahování dortu marcipánem video čím obarvit marcipán myš z marcipánu vaření salka marcipánové cukroví recept marcipán recepty na marcipán domaci vyroba marcipanu

Zapomněl/a jsem heslo