Znáte suchárky? Toto polozapomenuté cukroví rády pekly naše babičky
Suchárky, příjemně křupavé cukroví, nesměly na svátečním stole chybět. Tento další velmi levný druh, kdy z jedné dávky těsta vznikne mnoho kousků, býval oblíbenou mlsotou. Pojďte se je s námi naučit po vzoru našich babiček.
Naše babičky uměly nasytit i početnou rodinu doslova za pár korun. Můžeme se tím inspirovat a mnohé jejich recepty převzít. Suchárky jsou z hustého piškotového těsta ochuceného většinou celými vyloupanými lískovými oříšky. Po upečení se zatepla krájí na tenké plátky a mohou se ještě dosušit v troubě, aby skutečně křupaly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Babiččiny suchárky
Pro úsporu vajec se mohou využít jen bílky. Na 105 kousků suchárků potřebujete 140 g moučkového cukru, 1 celé vejce a 1 žloutek, 140 g hladké mouky a 100 g lískových ořechů.
- Vejce a žloutek vyšlehejte s prosátým cukrem do husté pěny.
- Tip: Můžete použít domácí vanilkový cukr.
- Vmíchejte mouku a ořechy.
- Z hmoty vytvořte 4 válečky o průměru asi 2 cm.
- Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 180 °C dorůžova.
- Hned teplé nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vychladlé pečivo se už drobí.
- Můžete plátky ještě obalit v moučkovém cukru a dosušit v troubě při 50 °C.
- Tip: Místo ořechů je možné použít celé mandle.
Trochu podobné je Masarykovo cukroví, u kterého se ale krájí na plátky ještě syrové těsto a teprve pak peče. Masarykovo cukroví máme připravené pro zájemce jako videorecept.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře