Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchárky, příjemně křupavé cukroví, nesměly na svátečním stole chybět. Tento další velmi levný druh, kdy z jedné dávky těsta vznikne mnoho kousků, býval oblíbenou mlsotou. Pojďte se je s námi naučit po vzoru našich babiček.

Naše babičky uměly nasytit i početnou rodinu doslova za pár korun. Můžeme se tím inspirovat a mnohé jejich recepty převzít. Suchárky jsou z  hustého piškotového těsta ochuceného většinou celými vyloupanými lískovými oříšky. Po upečení se zatepla krájí na tenké plátky a mohou se ještě dosušit v troubě, aby skutečně křupaly.

Babiččiny suchárky

Pro úsporu vajec se mohou využít jen bílky. Na 105 kousků suchárků potřebujete 140 g moučkového cukru, 1 celé vejce a 1 žloutek, 140 g hladké mouky a 100 g lískových ořechů.

  • Vejce a žloutek vyšlehejte s prosátým cukrem do husté pěny.
  • Tip: Můžete použít domácí vanilkový cukr.
  • Vmíchejte mouku a ořechy
  • Z hmoty vytvořte 4 válečky o průměru asi 2 cm.
  • Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení a upečte při 180 °C dorůžova.
  • Hned teplé nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vychladlé pečivo se už drobí.
  • Můžete plátky ještě obalit v moučkovém cukru a dosušit v troubě při 50 °C.
  • Tip: Místo ořechů je možné použít celé mandle.

Trochu podobné je Masarykovo cukroví, u kterého se ale krájí na plátky ještě syrové těsto a teprve pak peče. Masarykovo cukroví máme připravené pro zájemce jako videorecept.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky