Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gin s mravenci nebo pivo z velrybího varlete. Muzeum nechutného jídla ukázalo novou expozici
Zdroj: Nghang Vũ, Pixabay.com

Říkáte o sobě, že jste milovníci alkoholu, a že už vás nic nepřekvapí? Gin vařený s mravenci, víno z výkalů, pivo z varlete velryby dochucené uzeným trusem islandské ovce... Takový výčet nápojů může vypadat jako z hororového filmu, ale nenechte se mýlit. Vše je součástí nové expozice trefně pojmenovaného Muzea nechutného jídla ve švédském Malmö.

Bizarní nápoje z celého světa

Švédské Muzeum nechutného jídla už dříve ohromilo svět svou kolekcí bizarního jídla. V jeho sbírce bychom našli sardinský sýr z červů, zkvašené žraločí maso z Islandu a smoothie z peruánských žab. Speciální nová výstava podivných alkoholických nápojů běží v muzeu od letošního září. "Vyhledali jsme ty nejdivnější, nejzajímavější a nejšílenější druhy alkoholu z celého světa," popsal výstavu ředitel muzea Andreas Ahrens. "Některé vystavené kousky jsou velmi tradiční a lidé takový alkohol pijí celá tisíciletí. Jiné jsou spíše experimenty vytvořené místními pivovary," dodal.

Vzácným kouskem je i skotský druh piva, který je považován za nejsilnější na světě. Má obsah alkoholu neuvěřitelných 55 %, zatímco ve většině jeho českých příbuzných bychom nalezli 4,5 %, což dává úplně nový rozměr nenáviděné větě "půjdu na jedno". Tohoto speciálu by větší množství zřejmě neustál ani zkušený piják. To ale není největší zvláštnost tohoto piva. Obsah alkoholu rozhodně trumfne fakt, že se servíruje uvnitř vycpané veverky.

Víno z výkalů jako medicína

Znechucení patřilo vždy k základním lidským emocím. I když znechucení občas pocítí všichni, názory na to, co nechutné je a není se velmi liší. Záleží na tradicích, kultuře a osobních preferencích. Čeho se jeden nemůže nabažit, toho se druhý nedokáže ani dotknout. Stránky Muzea nechutného jídla tvrdí, že muzeum má za cíl návštěvníkům umožnit prozkoumat různé kultury a jejich zvyky a zároveň ukázat, co je ve světě jídla možné. "Všechny druhy alkoholu v muzeu jsou poživatelné a někde na světě je denně pijí, ačkoli by se k nim některé slabé povahy ani nepřiblížily," stojí na webu instituce. Součástí výstavy je například rýžové víno zvané Ttongsul, dříve hojně požívané v Jižní Koreji, se například vaří se zkvašenými lidskými výkaly.

Dalším exponátem je pivo z varlete velryby, sezónní specialita pivovaru islandského Steðji. Pivo obsahuje varlata upravená dle staré islandské tradice. Nejdříve se osolí a pak vyudí. Spolumajitel pivovaru Dagbjartur Arilíusson se islandskému zpravodajskému kanálu Vísir svěřil, že pivo je výsledkem dlouhého namáhavého procesu, a proto jsou na něj náležitě pyšní.

V Muzeu nechutného jídla si návštěvníci mohou prohlédnou i mravenčí gin, ve kterém plave 62 mravenců lesních a je podle výrobce vůbec prvním ginem vařeným s mravenci na světě. Podle Cambridgeského lihovaru mravenci dodávají ginu ostrou citrusovou příchuť. Některé nápoje si dokonce vytvořilo muzeum dle tradičních receptů samo. Konkrétně se jedná o inckou chichu, pivo z kukuřice, která se před vařením předžvýká; dále pruno, ovocné víno, jež trestanci vařili v záchodové míse a nebo tzv. válečný gin, což je vydatná ugandská pálenka.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více