Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pejskaři, pozor! Tyto vánoční pochutiny domácím mazlíčkům rozhodně nedávejte
Zdroj: Rhaúl V. Alva, Unsplash.com

V mnoha domácnostech štědrovečerní tabule překypuje řadou pokrmů od šťavnatých kaprů po vydatný bramborový salát. Tam, kde jsou domácí mazlíčci, mívají například návštěvy ve zvyku během jídla krmit zvířecí společníky pod stolem. Ale některé věci podávané v období svátků mohou vašeho pejska nebo kočičku i smrtelně ohrozit. V našem průvodci naleznete potraviny, které do tlamiček vašich chlupáčů rohodně nepatří.

Vařené kosti

I když si možná myslíte, že váš pes vás bude za kůstku od kuřecího milovat, pokud je kost uvařená, může mu spíš ublížit. Vařené kosti se mohou při žvýkání snadno roztříštit a riskujete zranění krku nebo žaludku vašeho mazlíčka. I menší kosti představují riziko, protože se mohou nahromadit společně s drobnými úlomky a způsobit zablokování hltanu. Je přijatelné dopřát pejskovi malé množství bílého kuřecího masa zbaveného kostí.

Tmavé maso nebo uzeniny

Tmavé maso, které většinou nalezneme na stehnech kuřat, může být pro domácí mazlíčky příliš syté, což vede k podráždění jejich žaludku. Sam Watson, odborník na dobré životní podmínky a ochranu zvířat z RSPCA (Královská společnost pro prevenci týrání zvířat) pro časopis The Independent uvedl, že uzeniny, typicky klobásy a další, nejsou pro zvířata kvůli vysokému obsahu soli vhodná. Do této kategorie spadají i další potraviny s vysokým obsahem soli jako napříkad nádivka. ASPCA (Americká společnost pro prevenci týrání zvířat) uvádí, že konzumace velkého množství soli může kromě potenciální otravy sodíkem způsobit u domácích mazlíčků dehydrataci a problémy s močí.

Cibule, česnek a pórek

Cibule, česnek, pór, šalotka a pažitka mohou být pro zvířata toxická a způsobit jimotravu. Protože tyto přísady se mohou vyskytovat v pokrmech, jako jsou omáčky nebo nádivka, je vhodné je svým domácím mazlíčkům nepodávat. Udělali byste tím víc škody než užitku.

Čokoláda

Mezi majiteli domácích mazlíčků je všeobecně známo, že zvířata by neměla přijít do styku s potravinami, jako je čokoláda nebo ořechy, které u nich mohou způsobit nevolnost. Některým domácím mazlíčkům se tato jídla mohou bohužel stát osudnými, takže se ujistěte, že tyto pochoutky výlučně určené lidem jsou mimo dosah jakýchkoliv čtvernožců, aby nedošlo k neštěstí. Pokud se pes náhodou k čokoládě dostane, kontaktujte okamžitě svého veterináře. Včasná léčba je vždy dobrým krokem a může zabránit dalším komplikacím zdravotního stavu mazlíčka.

Rozinky, sultánky a rybíz

Mnoho svátečních zákusků obsahuje přísady jako rozinky, sultánky a rybíz, které mohou být pro zvířata škodlivé. V období Vánoc je na našich stolech spousta jídla, které může být pro naše mazlíčky nebezpečné. Koláče a cukroví obsahující rozinky, rybíz a sultánky jsou pro zvířata stejně jako hroznové víno velmi jedovaté. I malé množství může způsobit závažné selhání ledvin. Snažte se tedy od jejich požití vašeho pejska chránit.

Alkohol

Konzumace alkoholu může být pro zvířata nebezpečná. Během vánočních svátků se tedy doporučuje zajistit, aby na místě dostupném pro mazlíčky nezůstalo bez dozoru svařené víno, vaječný koňak nebo jiný druh alkoholického nápoje.

I mazlíček si může dát něco svátečního

Pokud přesto vašeho pejska nebo kočku chcete potěšit něčím svátečním, nezoufejte. Růžičková kapusta, pastinák, mrkev, hrášek, bramborová kaše (nejlépe bez másla) a losos vašim chlupatým přátelům neublíží a mohou tak oslavit Vánoce společně s vámi.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více