Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmero mýtů o vánočním jídle a pití: Opravdu je med zdravější než cukr?
Zdroj: Arwin Neil Baichoo, Unsplash.com

Vánoce jsou plné skvělého jídla a pití, které s sebou ovšem nese i mnoho mýtů. Podívejte se na sedm nejzajímavějších z nich a zjistěte, jak je to s nimi doopravdy.

1. Kuřecí maso vás uspí

Mnoho lidí tvrdí, že po pár kuřecích řízcích by nejraději ulehlo do postele. Argumentují velkým množstvím tryptofanu v kuřecím mase, faktem ale je, že kuřecí neobsahuje víc této aminokyseliny než jiné drůbeží maso. Nutkání spát po vydatných svátečních hostinách je způsobeno spíš celkově větším množstvím jídla a rovněž požitým alkoholem.

2. Procenta na čokoládě udávají podíl kakaa

Tvrzení, že procenta uvedená na čokoládě udávají podíl kakaa v ní, je snad jeden z největších a nejrozšířenějších mýtů o čokoládě. Je zdrojem velkého nepochopení a mnoha lidem komplikuje výběr kvalitní čokolády. A naopak. Výrobcům poskytuje neskutečné možnosti, jak při výrobě ušetřit a spotřebitele klamat, i když je to většinou v zákonných mezích. Procenta uvedená na čokoládě označují podíl kakaové sušiny. Kakao samotné je jen jedna ze složek kakaové sušiny.

3. Určitá jídla vyléčí kocovinu

Kocovina je následek dehydratace, ztráty elektrolytů, nízkého cukru v krvi a poškození povrchu trávicího traktu. Žádný lék na ni formálně neexistuje. Nejlepším způsob boje proti ní je opětovná hydratace, nejlépe čistou vodou, případně šťávou vymačkanou z ovoce. Dobré je také konzumovat nekořeněné a neslazené jídlo. Prevence je lepší než lék. Snažte se během pití splachovat alkohol nealkoholickými nápoji, ideálně vodou.

4. Med je zdravější než cukr

Med obsahuje stopové množství antioxidantů a minerálů, což jiná sladidla nemají. Zásadní je ale slovo "stopové". Takových látek je v medu opravdu minimální množství a v porovnání s obsahem těchto látek v ovoci a zelenině je naprosto směšné.

5. Pivo se sníženým obsahem cukru je zdravější než jiný alkoholický nápoj

I takové pivo stále obsahuje alkohol, který má vyšší energetickou hodnotu než sacharidy. Pivo s nízkým obsahem sacharidů je srovnatelné s desítkou, která obsahuje kolem 110 kj / 100 ml. Ve srovnání s jedenáctkou obsahující přibližně 150 kj / 100 ml. Sečteno a podtrženo: může mít nepatrně nižší energetickou hodnotu, ale stále bude mít podobné množství alkoholu.

6. Karob je zdravější alternativa pro čokoládu

Karob je sladká pochoutka podobná čokoládě. Obsahuje antioxidanty, nicméně jakýkoliv nutriční přínos se při zpracování potlačí a přidají se jen cukry a tuky. Karob má stejnou energetickou hodnotu, ale obsahuje dvojnásobek nasycených tuků ve srovnání s čokoládou.

7. Je nebezpečné vařit s extra panenským olivovým olejem

Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších olejů, protože má vysoký obsah antioxidantů. Extra panenský olivový olej je díky těmto látkám tepelně velmi stabilní, nehrozí tedy žádné nebezpečí.