Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubněte pomocí sedativ nebo s tasemnicí v břiše! Nejšílenější diety světa, které opravdu existují
Zdroj: Dobová reklama na tasemnice v plechovce. Zdroj: Wikimedia Commons, The U.S. Food and Drug Administration, Volné dílo

Koncept diety je obklopen mýty, mylnými předpoklady i šílenými nápady. Shromáždili jsme několik podivných trendů ve stravování, které byly v minulosti populární, nebo je lidé praktikují dodnes. Podívejte se na seznam nejpodivnějších diet, ale pozor! Důrazně doporučujeme je nezkoušet!

1. Dieta Šípkové Růženky

Dieta Šípkové Růženky je založena na myšlence, že když člověk spí, nejí. Obhájci této diety užívají sedativa během dne, aby se vyhnuli konzumaci jídla. Jedním ze slavných lidí, kteří tuto dietu vyzkoušeli, byl Elvis Presley: na několik dní upadl do lékařsky vyvolaného kómatu ve snaze zhubnout. Mezi nebezpečí této diety patří závislost na lécích a zvýšené riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

2. Cigaretová dieta

Cigaretová dieta byla výsledkem reklamní kampaně cigaret Lucky Strike Cigarettes ve 20. letech 20. století se sloganem "Sáhněte po štěstí (anglicky Lucky) místo sladkosti". Nikotin v cigaretách může skutečně pomoci potlačit chuť k jídlu, kouření však zvyšuje riziko cukrovky, infarktu a především rakoviny plic. To je obrovská cena za štíhlou postavu, co myslíte?

3. Dieta Hallelujah

Dieta Hallelujah se snaží o to, abyste konzumovali hlavně syrovou stravu a zeleninu - tedy potravu, která je nějakým způsobem zmíněna v Bibli - a očistili tak tělo od toxinů. Tato dieta má mnoho zastánců, ale zároveň je docela extrémní, nevyvážená a zakazuje jíst řadu  živočišných produktů a zpracované potraviny.

4. Tasemnicová dieta

Ano, čtete správně. Tento nechutný trend ve stravování začal ve viktoriánské době, kdy ženy šly do extrémů ve snaze zapadnout do standardů krásy. Ve 20. století se říkalo, že slavná operní zpěvačka Maria Callas polykala tasemnice, aby zhubla, je nicméně velmi pravděpodobné, že to je jen legenda. Ve skutečností lidé, kteří se touto dietou snaží zhubnout, polykají pilulku obsahující vajíčka tasemnic. Spolu s hubnutím přináší bizarní dieta průjem, nevolnost a horečku.

5. Bavlněné koule

V roce 2013 se na YouTube začala objevovat videa, kde mladí lidé polykají bavlněné koule namočené v džusu. Myšlenkou tohoto trendu bylo, že vás bavlněné kuličky zasytí, takže je můžete konzumovat místo plnohodnotného jídla. Tito "dietologové" ale zapomněli, že většina bavlněných kuliček není vyrobena z bavlny, obsahuje mnoho chemikálií a může snadno ucpat střevní trakt.

6. Octová dieta

Slavní lidé v 19. století byli stejně posedlí dietou jako moderní celebrity. Básník z 19. století, George Gordon Byron, začal s dietou, když chodil na vysokou školu, a žil o sušenkách, sodě a bramborách s octem. Jeho strava se s věkem příliš nezměnila a zahrnovala jen tenký krajíc chleba k snídani a lehký salát k večeři. Před každým jídlem jedl Byron několik lžic octa, aby potlačil chuť k jídlu. Pamatujte, že příliš mnoho octa může být zdraví škodlivé: vede k erozi skloviny na zubech, popáleninám v krku a zažívacím potížím.

7. Zraková dieta

Zraková dieta vešla ve známost v roce 2000 za pomoci japonského vynálezce. Podle jeho teorie nám připadají červené a žluté barvy chutné, zatímco modré věci nikoliv. Jeho teorie spočívala v tom, že když budete mít modré brýle, vaše jídlo bude vypadat méně chutně a budete tedy jíst méně. Neexistuje však žádný přesvědčivý důkaz, že tento trik funguje.

8. Žvýkací dieta

Horace Fletcher se stal na počátku 20. století známý jako "velký žvýkač". Obhajoval záměrné žvýkání každého sousta dvaatřicetkrát až osmdesátkrát, a to až do té míry, že jej úplně rozžvýkal a vyplivl, co zbylo. Ačkoliv pro tuto dietu neexistuje žádný vědecký důkaz, dodržovali ji lidé jako John D. Rockefeller, Franz Kafka a americký prezident Theodore Roosevelt.

9. Dieta Andyho Warhola

Ve své knize Filozofie Andyho Warhola se slavný pop-artový umělec podělil o svůj tip na dietu. Přiznal, že pokaždé, když jde do restaurace, objedná si jídlo, které nemá rád. Na konci večeře si pak Warhol nechával s sebou zabalit téměř celý talíř a po cestě z podniku jej položil ho na ulici, aby si ho mohli užít bezdomovci.

10. Sušenková dieta

Sušenkovou dietu vytvořil doktor Sanford Siegal v roce 1975. Klíčem k této dietě je konzumace šesti speciálních sušenek denně místo snídaně a oběda a následná zdravá večeře s kontrolou příjmu kalorií. Sušenky jsou vyrobeny z ovsa, ovoce a aminokyselin a mají různé příchutě. Někteří odborníci na výživu si nejsou jisti, zda je tato restriktivní strava dostatečně vyvážená nebo zdravá.

11. Limonádová dieta (Master Cleanse Diet)

Tato dieta, kterou mimo jiné obhajuje zpěvačka Beyoncé, zahrnuje nahrazení tradičních jídel speciálně připravenou detoxikační limonádou z citronové šťávy, čerstvého javorového sirupu a kajenského pepře. Problém s touto dietou spočívá v tom, že i když vám umožní rychle zhubnout, během krátké doby váhu znovu naberete, a to hned, jakmile začnete jíst normálně.

12. Dieta s náplastí na jazyku

Náplast na jazyk vynalezl plastický chirurg, doktor Chugay. Zahrnuje našití náplasti na jazyk pomocí řady stehů. V důsledku této operace se konzumace pevného jídla stává tak bolestivou, že lidem nezbývá nic jiného, ​​než přejít na tekutou stravu. Pacienti nosí náplast po dobu jednoho měsíce, poté podstupují další operaci k jejímu odstranění. Bolestivé a šílené, ale zřejmě účinné.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více