Domácí pekárna - proč koupit
25. 9. 2011 Tipy a triky
Několik důvodů, proč si pořídit pekárnu a podle čeho ji pak vybírat
V domácí pekárně nemusíte péct pouze chleba. (Ti z vás, kterým se hranaté bochníky nelíbí, můžou nechat pekárnu jen vypracovat a vykynout těsto, které pak, zformované do bochníku, upečou v troubě.)
Vaše pekárna vám upeče i sladké, plněné záviny, kynuté mazance a buchty, uhněte linecké nebo tuhé nudlové těsto, umí udělat marmeládu, krupičnou, ovesnou kaši i vyškvaří sádlo.
Upeče sekanou i menší kousky kuřete, zapeče těstoviny i žemlovku, umíchá a vykyne jakékoliv kynuté těsto – na knedlíky, rohlíky, koláče, záviny....
Chleba z ní nás vyjde levněji, než kupovaný.
Přesně víme, co jsme do něj dali – druhy mouky, tekutiny, semínka a sůl podle naší chuti atd...
Každý chlebík z pekárny je vlastně originál – i do toho našeho nejoblíbenějšího chleba můžeme pokaždé přidat něco, co ho ochutí jinak, než ten předešlý. Trochu sušeného česneku, bylinky (čerstvé i sušené), jindy kostičky salámu, sýra nebo anglické slaniny, koření podle chuti – fantazii se meze nekladou.
S pekárnou, která má své pevné místo ve vaší kuchyni, nemusíte myslet na to, že doma došlo pečivo a vy nesmíte zapomenout dojít pro nové....chleba upečete kdykoliv.
Použijete-li funkci odloženého startu, bude vás ráno probouzet neodbytná vůně čerstvě upečeného chleba – chce to pouze večer do pekárny odměřit a navážit suroviny a naprogramovat pozdější pečení.
Zrovna tak si můžeme pekárnu naprogramovat na dobu našeho příchodu z práce a z vykynutého těsta pak hned začít dělat třeba knedlíky nebo koláče.
Pekárnu si vybereme podle:
- počtu strávníků v rodině a předpokládané četnosti našeho pečení (ne každý v ní bude péct chleba denně, jen si třeba zpestří víkendový jídelníček)
- velikosti (obsahu) její formy. Tady je dobré uvědomit si, že ve větší pekárně upečeme i menší chleba, pokud ho nepotřebujeme hodně, ale naopak to nejde – např.když čekáme návštěvu, v malé pekárně velký chleba upéct nelze
- menší pekárny mají formu tvaru kvádru postaveného na nejmenší stranu a mají jen jeden hák (hůře se do nich dostává rukou – třeba vytáhnout hák z těsta před pečením)
- větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně podélně leží
- programů, které pekárna má. Ne všechny budeme asi využívat, proto si dobře rozmyslete, co od pekárny vyžadujete (třeba Concept 5020 nemá program na pečení moučníků s práškem do pečiva. Řešit to lze tak, že dáme suroviny zamíchat na rychlý program bez předehřevu, pak ho vypneme a zapneme program Pečení)
- je dobré, když má pekárna předehřev (program sice trvá o chvilku déle, ale chleba se mi zdá nadýchanější)
- je třeba zjistit, jestli jde u pekárny program Pečení zapnout třeba dvakrát za sebou - někdy je třeba chleba dopéct, sekaná potřebuje péct déle, než nastavenou hodinu - a u některých peček tento program jde pustit až když pekárna trochu vychladne (třeba u mé Concept 5020)
A v neposlední řadě jde o peníze, které jsme ochotní (a schopní) do koupě pekárny věnovat.
Další informace o domácí pekárně se dozvíte v článku Domácí pekárna - první použití.
Více se o domácích pekárnách dozvíte na: http://www.primapekarna.estranky.cz/
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Komentáře (24)
http://www.toprecepty.cz/recept/9144-karlovarske-r...
Dobrý den, mohu poprosit o zaslání receptu na karlovarské rohlíky?Děkuji, Písková
Zorka: Já zase dělala propagaci pečení chleba v římském hrnci
by ma len zaujimalo, ako by sa ta zena co to tam riadi, zatvarila, keby tam prisiel niekto a napisal tam...viete co...chodte na toprecepty..tam je taka perfektna databaza receptov na domacu pekaren...vsetko od fakt skusenych a skvelych pekarok....pravdpodobne by to nieze 4x vymazala, ale by celu tu svoju slavnu diskusiu zamkla a dovnutra by mohli chodit iba nou overeni uzivatelia.
dakujem pekne za taku diskusiu...ja som spokojna tu, kde som si vzdy nasla to co som potrebovala. a na domacu pekaren tu mame plno skvelych pekarok ktore pozname a su overene.
Lidi k nezaplacení....ano, také jsem byla kdysi na pekárnách doma. A ráda. Ale mluvit se tam mohlo pouze o pečení a to i třeba ve 22,23h v noci...jinak nás napomenuli.
- počítejte s tím, že váš recept, který tam vložíte, přestane být receptem vaším..... (ne jako tady)
- neexistuje si odtamtud půjčit recept (váš nebo cizí), byť ho někde vložíte s odkazem na zdroj (JanaR by mohla popovídat, viď, Jani
- vaše recepty budou TAK prošpikovány reklamou s KLIK odkazem, že budete mít pocit, že bez silikonového válečku, obrdlouhých rukavic, silikonové podložky nebo rádýlka z jejich obchodu to pečivo prostě nezvládnete udělat
- když jsem začala vkládat pekařské recepty i sem (v době prázdninové soutěže 09.), bylo mi moderátorkou Andy řečeno, že je mám dávat na pekárny nebo své stránky (které tehdy ještě nebyly), ale NIKAM JINAM.....
- založila jsem si stránky a abych tam mohla přetáhnout i své recepty z Dámy, šla jsem o ně k Andy vyloženě poškemrat....nechtěla jsem se rozejít ve zlém......k tomu ale stejně později došlo, protože vydala knihu s první tisícovkou receptů z Pekáren, aniž by se předem někoho zeptala na souhlas (jako to udělali naši admini) a já byla jedna z těch, která řekla, že jí to také z principu vadí. Byla jsem odejita, a zrovna tak i dost mých kamarádek pekařek (některé chodí i sem, na Topky).......
A mým "doma" se staly Topky
Doufám, že se to tu nezvrhne v nějakou příšernou diskuzi - berte to jako mou osobní zkušenost s Pekárnama na Dámě, kterou jsem ještě nikde veřejně nevypsala....(a kterou stavím proti zkušenosti neregistrované pekošky).
27. 09. 2011 19:58:21
Něco Vám všem povím. Existuje diskuse s názvem DOMÁCÍ PEKÁRNA a jsou tam hodně dobré pekařky, které mají letité zkušenosti s pečením. Jsou tam rady k nezaplacení a lidi taky
diskuse funguje, jak sami zjistíte už dost let a doporučuju se tam podívat a s jakýmkoliv dotazem se tam obrátit, dostane se vám určitě odpovědi a pomoci.
Dále jsou tam napsané všechny postupy k pečení chleba nejen v pekárně. Prostě podívejte se sami a uvidíte, moc doporučuju
Sama tam chodím několik let a
diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937
Háky se vytahují buď pomoučenýma rukama nebo naopak namočenýma ve vodě - aby se ti na ně nelepilo těsto.
Těsto na boku nadzdvihneš a druhou rukou vyndáš hák. Můžeš pak i povrch těsta urovnat.
ahojky cathleen, mám pekárnu chvíli.Píšeš tu že před třetím kynutím mám háky vytáhnout,můžeš mi ale poradit jak? Možná se ptám jak blbec,ale abych neponičila tvar chleba tak nevím jak to mám vytáhnout.Poraď.A předem děkuji za radu.
Sabina Maturova: Sabino, metličky se vytahují před 3. kynutím, na pekárně jsou nakreslené symboly (např.hnětení, kynutí, pečení).
Ještě můžeš mrknout do časové tabulky, která bývá v každém návodu pekárny - i tam se dočteš čas, kdy začíná třetí kynutí a je možné metličky vytáhnout a urovnat povrch těsta.