Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
Zdroj: Reinhard Thrainer, Pixabay.com

V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do Francie, kde má prezident podobnou moc jako předseda vlády, a i proto bývá prezident viditelnější. Emmanuel Macron, fešák, z jehož pohledu se nejedné dámě podlomí kolena, je v hledáčku médií velmi často. A to nejen kvůli kontroverznímu vztahu s o pětadvacet let starší manželkou, která ho vyučovala na střední škole. Co má rád na talíři?

V jídle má jasného favorita

Jeho oblíbeným jídlem je cordon bleu: pozor, neplést s kulinářskými středisky, která produkují nejlepší kuchaře na světě! Jde o smažený pokrm z většinou kuřecího masa se sýrem. Jídlo i škola vaření mají jméno odvozené od stejného původce: modré šerpy, kterou nosil nejvyšší řád rytířů ve staré francouzské monarchii. Měla znamenat dokonalost. Při kampani v roce 2017 potěšil Macron Francouze na sociální síti Twitter historkou o tom, jak si vzrušeně objednal cordon bleu, ale bylo mu řečeno, že ho dostat nemůže, protože byl pouze v dětském jídelním lístku. Viditelně nespokojený si tedy dal lososa.

Macron, nyní už bezpečně v prezidentském křesle, si může dát cordon bleu, kdykoliv chce. Jeho oblíbený smažený pokrm z masa, sýru a strouhanky ​​se mu podařilo usmlouvat jako jediný ústupek ze zákazu nezdravého jídla od manželky Brigitte. Na druhou stranu, cordon bleu rozhodně není rychlé občerstvení. Než se kuřecí připraví, zabalí do šunky a naplní sýrem, člověk by určitě stihl sníst celý Big Mac i s hranolky.

Macron pod pantoflem

Stravovací návyky Emmanuela Macrona lze shrnout do dvou slov: nepochybně francouzské. V roce 2017 hlavní šéfkuchař Elysejského paláce veřejnosti odhalil, že u prezidentského stolu se někdy podávají pouze francouzské produkty (s výjimkou kávy) a přednost mají ovoce, zelenina a mléčné výrobky produkované méně než 100 kilometrů od Paříže. Vezmeme-li v úvahu pověst Brigitte Macronové v oblasti zdravého stravování, je samozřejmě nevyhnutelné, že Macron v tomto smyslu přebral určité návyky za své. Například zmiňovaný zákaz tučných jídel. I když to nemůžeme s jistotou vědět, existuje velká šance, že se Emmanuel zapojuje i do speciální diety své ženy, která spočívá v pravidelném půstu, kdy se 10 dní jí pouze ovoce.

Milovník vína

Jinak je další dominantou v Macronově stravě víno. Ve skutečnosti je jeho prezidentský vinný sklep tvořen 14 000 lahvemi dovezenými z celé Francie. Ve sklepě nejsou údajně vítána vína ze zahraničí a nejstarší lahví je víno Sauternes, jehož historie sahá až do roku 1906. Ale co bychom měli čekat od muže, který se nestydí utrácet co se jídla týče. Vždyt to je právě Macron, který byl celou Francií v roce 2018 kritizován za nákup luxusních talířů za v přepočtu 1 100 000 korun, za což si vysloužil hanlivou přezdívku "prezident bohatých".

Témata: jídelníčky slavných, Emmanuel Macron, cordon bleu, zdravá strava, dieta, Chutě známých politiků, francouzská kuchyně

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Bazalka pravá

Bazalka pravá

Hodnocení 0x

Bazalka pravá je v gastronomii velmi oblíbená a často používaná. Jedná se o nízkou aromatickou bylinu, z čeledi hluchavkovitých. Její listy jsou, v… Číst více

			Bedla vysoká

Bedla vysoká

Hodnocení 0x

Bedla vysoká je houba z čeledi pečárkovitých. Houbaři je ceněná ke kuchyňskému zpracování. Používá se hlavně klobouk, protože třeň je tuhý.… Číst více

			Bešamel

Bešamel

Hodnocení 0x

Bešamel je základní světlá omáčka, tradiční především ve francouzské kuchyni. Její příprava je jednoduchá. Zlatavou máslovou jíšku provaříme s mlékem… Číst více

			Bloody Mary

Bloody Mary

Hodnocení 0x

Bloody Mary, v překladu krvavá Marie, je oblíbený koktejl. Připravuje se z vodky, rajčatového džusu, různých druhů koření a dalších příchutí, např.… Číst více

			Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Hodnocení 0x

Boloňská omáčka je oblíbená omáčka, typická pro italské město Bologna. Základem je maso, dříve hlavně telecí. Přidávala se cibule, mrkev a těstoviny.… Číst více

			Brunch

Brunch

Hodnocení 0x

Brunch je anglické označení pro přesnídávku, jídlo, které se podává později ráno nebo časně dopoledne. Bývá vhodné jak na snídani, tak k obědu.… Číst více

			Bulgur

Bulgur

Hodnocení 0x

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky. Ty se na sítech roztřídí podle hrubosti. Tím, že… Číst více

			Čirok

Čirok

Hodnocení 0x

Čirok je neprávem opomíjená obilnina, která se doporučuje především při bezlepkové dietě. Její blahodárné účinky ocení nejen celiaci. Čirok je… Číst více

			Dip

Dip

Hodnocení 0x

Dip je omáčka, která se podává samostatně. Během konzumace se do ní namáčejí růžné pokrmy, např. masa, sýry nebo chipsy. Základem je často zakysaná… Číst více

Grahamová mouka

Hodnocení 0x

Grahamová mouka je druhem celozrnné mouky, ale oproti celozrnné má ještě hrubší strukturu. Je pojmenována po panu Grahamovi, který byl šiřitelem… Číst více

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům