Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

22. 4. 2021 10:06

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají využít na tisíc způsobů a skvěle zasytí. Za jejich rozšíření v našich končinách vděčíme Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat všude, kde to šlo, zabránila hladomoru.

Dar od Inků

Brambory jsou tak rozšířenou a oblíbenou plodinou, že mají řadu fanoušků po celém světě. Česká stránka Brambor.info, která se z fanouškovského nadšení věnuje sběru informací o historii této plodiny, uvádí, že prapůvodní vlastí brambor je jižní Amerika. Je to pravda. Podle odborné studie amerických historiků A single domestication for potato based on multilocus amplified fragment length polymorphism genotyping existují archeologické nálezy, které dokazují, že brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru, a to dokonce ještě před naším letopočtem. Studie uvádí, že první objevený bramborový záhonek byl odkryt při vykopávkách v Ancónu a pochází zřejmě z roku 2500 př. n. l.

Když do jižní Ameriky v 16. století dorazili španělští conquistadoři, kromě zlata, čokolády a dalších exotických rozmanitostí s sebou zpět na starý kontinent vzali i brambory. Podle výzkumu Nathana Nunna a Nancy Qian The Potato’s Contribution to Population and Urbanization: Evidence from an Historical Experiment nejprve Evropané brambory nechápali. Pěstovali je jako okrasné květiny a jejich plody považovali za nečisté. Někteří mastičkáři je předepisovali jako lék na průjem, jiní coby afrodisiakum... Až v 19. století nastal bramborový boom, a to po celém světě, jak v knize Iberia and the Americas: Culture, Politics, and History: A Multidisciplinary Encyclopedia píše historik John Michael Francis.

U nás zavedla brambory Marie Terezie. Podle Brambor.info je k nám císařovna nechala zavézt v hladových letech 1771 a 1772. Aby předešla hladovým žaludkům svých českých poddaných, nařídila pěstovat brambory všude, kde to šlo. České hospodyňky se proto naučily pracovat s těmito zemskými jablky všestranně a nápaditě.

Erteple, zemáky... Brambory!

Nejjednodušší samozřejmě bylo uvařit brambory ve slupce a dát si je na loupačku. Stačílo posolit, k tomu krajáč mléka nebo tvaroh - a vydatný oběd byl hotov! I dnes je toto tradiční jídlo oblíbené, a to zejména v jarních a letních měsících, kdy se do něj dají přidat čerstvé bylinky, například pažitka. Jedly se ale i klofánky, tedy šťouchané brambory, nebo lepenice, tedy brambory smíchané s kysaným zelím a cibulkou.

Největší využití v kuchyních našich prababiček ovšem našlo bramborové těsto. Výroba bramborového těsta je totiž jednoduchá a zároveň se hotová směs dá využít na mnoho způsobů. Zřejmě znáte šlejšky - tedy bramborové šištičky, které se po uvaření musí hned omastit, aby se neslepily. Dříve se jedly nasladko s mákem nebo naslano se zelím či kusem vypečeného špeku. Oblíbené bývaly zejména na Chodsku. Z Chodska pochází i rýpl, což byly vařené brambory prohozené s moukou, opečené na sádle a doplněné kysaným zelím.

Absolutní klasikou, která se drží dodnes, je bramborák. Různé bramborové placky nesou v různých krajích různé názvy. V jižních Čechách jim říkají cmunda, na západě země je to báč nebo vošouch. Ve Slezsku se jedí bramboráky nasladko; přidávají se k nim povidla nebo zavařenina. 

A znáte třeba uhlířinu? To se oloupané brambory uvaří s kmínem, z vajec a mouky se vytvoří těstíčko na noky, které se rovněž uvaří. Pak se v pěkáčku rozpečou škvarky s cibulí, popráší se mletou paprikou, vše se promíchá s bramborami a noky a dá se to zapéct. Je to veliká dobrota! Stejně lahodné jsou i takzvané apoštolské brambory. To se zemská jablka uvaří naopak ve slupce, posléze se nakrájí na kostičky a na pánvičce se osmaží se slaninou, cibulí a kousky jablek. Celá směs se dochutí majoránkou a nechá se zapéct. Vyzkoušíte?

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 618 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…