Palačinky pro mlsné jazýčky

yanull Kuchařka: yanull

Doba přípravy: 60 minut 20 ks Ostatní 15 názorů

Suroviny

Palačinky:
1 l polotučného mléka
4 vejce
550-750 g hladké mouky-
(podle potřeby a její savosti)
malá lžička soli
malá lžička vegety (nemusí být)
1 PL oleje do těsta
olej na smažení
Náplň:
250 g uzené krkovice
1 větší cibule
plátek másla + 1 PL oleje
2 lžíce hladké mouky
850 g mraženého listového špenátu
(protlak ne, jen listový)
2 dl vody
sůl, kmín
mletý pepř
čerstvý nebo sušený česnek dle chuti
Dokončení:
250 ml smetany na šlehání
250 g eidamu 45%
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Klasickým způsobem v nádobě zpracujeme hladké těsto na palačinky a necháme ho nejméně 2 hod. odpočinout při pokojové teplotě. Má to svůj účel, za tu dobu dobře nabobtná mouka.

  2. Na pánvi rozpustíme máslo s olejem, přidáme do něj kmín, počkáme chviličku až se rozvoní a pak v tom osmažíme drobně nakrájenou cibuli do zlatavé barvy.
    Tu zasypeme moukou a usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, provaříme a přidáme špenát, sůl a mletý pepř. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání, až je špenát hotový. Ochutíme ho česnekem, popř. dosolíme a zamícháme do něj na drobné kostičky nakrájenou uzenou krkovici. Necháme vychladnout.

  3. Z uvedeného množství usmažíme na pánvi 20 palačinek. Ty plníme připravenou směsí, nemusíme jí šetřit. Palačinky klademe jednu vedle druhé na plech, může, ale nemusí se dát pečíčí papír.
    Nyní do mezer mezi palačinkami a i na ně nalijeme smetanu a dáme je péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů do té doby, dokud se do nich smetana zcela nevsákne. Až se tak stane, palačinky posypeme nastrouhaným nebo na drobno nakrájeným sýrem, který necháme pouze rozpustit a to je vše.

Poznámka

Tyto palačinky nejsou zrovna dietní, ale moc dobré a díky smetaně velmi jemné. Pekla jsem je pro 3 rodiny a syn je označil za excelentní, což potěší :-). Původně jsem nepočítala s tím, že sem recept vložím, tak nemám foto v konečné fázi se sýrem, navíc jsem spěchala s výdejem :-)

Stojí za vyzkoušení, určitě si pochutnáte.

P.S. V jiné variantě by šly do špenátu přidat podušené houby a niva, to vyzkouším příště.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 411 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Palačinky pro mlsné jazýčky

  • Klona Klona

    Upečeno a jsou moc dobré jen bych příště udělala tak 3/4 těsta zbyly mi palačinky bez náplně ale nevadí sníme je takeyes:<3 díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Nebyla! :-// To se prostě musíte "strefit" a je úplně šumák, za kolik! A potom, si ji musíte šetřit, jen na palačinky a basta! :-D Mám úplně stejnou zkušenost, na té nekřesťansky drahé peču bramboráky, ale na palačinky mám vychatnou v ceně v akci za 5 Euro!:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    MamlajdaD: Děvčata, jste srdečně zvána ;-):-):yes::-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Parádní receptík, dělá člověku v puse laskominy (nechci napsat, že slintám jako bernardýn:-D:-D), postavila bych se hned za Magdalénku do fronty na stravu u tebe! :-D:-D:-D<3:-K:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    yanull: Mně přijde na vaření fajn - prodává se v lahvičkách nebo v umělohmotnýc obalech tvaru zvonkečku (coffee cream). Když ji nespotřebuji celou, uložím ji v ledničce, nějakou dobu vydrží. Do kávy si ji navzdory názvu nedávám, v kávě nemám tučné mléko ráda, maximálně polotučné, může být i nízkotučné, ale to zmizelo před nějakou dobou z obchodů. ;-(

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Dajda: Jelikož kávu nepiji, tak s kávovou smetanou nemám žádné zkušenosti, ale děkuji za tip, určitě ji vyzkouším:yes:. Ta na vaření opravdu žádná hitparáda není.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    zizala: Také jsem tento poměr vždy používala, na 0,5 l mléka 220 g mouky. Dala jsem hladkou, už nevím, jaká to byla značka, ale těsto bylo stále řídké, že jsem musela přisypávat. Navíc u těchto palačinek nevadí, pokud je trochu hustší, dělám palačinky slabé a s náplní velmi pěkně držely. Nyní přemýšlím, že gramáž raději trochu v receptu upravím, aby někdo nebyl zklamaný.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Z litru mléka dělám palačinky pokaždé, ale mouky mi padne tak 400-500 g. Zvláště polohrubá hodně nabobtná a pak je těsto hodně husté. 750 g se mi zdá hodně.
    Jinak se mi recept líbí, někdy vyzkouším. Slané palačinky máme rádi. <3:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krásny recept, u vás by som sa rada stravovala...(keď robíš takúto nádheru)

    Odpovědět

  • casino casino

    ad.1 postupu:-)
    Vím, znám a desetiletí jsem těsto na palačinky k obědu zadělával dopoledne...
    Nyní smíchám suroviny a za pár minut, jen co se pořádně nahřeje pánev na plotně tak palačinky smažím, žádného rozdílu nepoznav :-K

    OT
    Naschvál jsem si na palačinky pořídil za pár stovek spešl litinovou pánev s nízkým rantlem
    Žádná sláva to není. Když otočím v luftě pár kousků, tak se ozve tenisový loket a stejně pak používám obracečku...
    No, akorát nevím, zda pánev za pár tisíc by byla lepší, že :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    yanull: Tak to už ty své ořechové ani přidávat nemusím - to je hodně podobný recept. Jen ten můj opět není se šlehačkou, ale pouze se smetanou (stačí kávová 10%), do které se ještě přidá mléko (polovina množství smetany) a cukr. I tak to je mana nebeská, jak píšete! <3 Já nejsem na mastnější jídla moc zvyklá, takže mně výměna šlehačky za mléko nebo smetanu (ale ne tu, na které se výslovně uvádí, že je na vaření, protože ta je něčím zahušťovaná) spíše na chuti přidá než ubere. Tuhle špenátovou variantu určitě ochutnám, i když v té tukově úspornější verzi. ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    maris: Maruško, vítej v klubu ;-):-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Dajda: Určitě to každý může vyzkoušet, ale smetana na vaření se mi v některých jídlech, např. zde https://www.toprecepty.cz/recept/12310-versovane-b..., přiliš neosvědčila, proto dávám 31% nebo 33%. Když už, tak už, aby to "šmakovalo" :-)
    Ve sladké verzi tu mám tyto: https://www.toprecepty.cz/recept/9831-palacinky-zp...
    Palačinky smažím na malé kapce oleje..

    Odpovědět

  • maris maris

    Jani, hlásím se mezi mlsouny;-)<3:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    To vypadá moc dobře! :yes: A co se týče diety, palačinky lze na pánvičce s dobrým povrchem usmažit prakticky bez tuku a ta závěrečná smetana na šlehání by možná šla trochu ošidit 10% nebo 12% smetanou (?). Podobný recept na sladké zapačené palačinky jsem si před léty přivezla od naší paní bytné z Chorvatska. Přidám je jako sladký protějšek těch Vašich špenátových.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo