Zavařujeme broskve: Zkuste to s likérem amaretto nebo s obyčejným rumem. Neuděláte chybu!
5. 8. 2021 Vaření
Přemýšlíte zrovna, co udělat s množstvím broskví, které se vám urodilo na zahrádce či v sadu? Uložte si je na zimu do sklenic. Pokud vás už klasické marmelády a kompoty nudí, pojměte pro jednou zavařování trochu netradičně a ochuťte je kořením nebo aromatický alkoholem.
Dokonalá marmeláda s citrusy
Šťavnaté zralé domácí broskve jsou na zavařování přímo ideální. Mají dokonalou konzistenci do marmelád a také příjemné sladké a svěží aroma. Kromě toho si ale výborně rozumí s dalšími druhy ovoce, třeba s citrusy. Přidáním citronové šťávy k broskvím aspoň částečně vytvoříte opravdovou marmeládu, protože tak smí být, podle oficiálních označení, pojmenován jen výrobek z citrusových plodů. Ty další jsou buď džemy či kompoty, nebo souhrnně prostě zavařeniny. Ale zpátky k citrusům. Právě ty totiž dodají broskvím zajímavou trpkou pikantní chuť. Navíc se obejdete i bez pektinu. Budete potřebovat 1 kg vypeckovaných, oloupaných a na kousky nakrájených broskví, 600 g cukru, 4 lžíce citronové šťávy a 2 lžičky strouhané citronové kůry. Vše dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Vařte asi 25 minut, dokud džem nezhoustne, případně ještě přidejte citronovou šťávu. Přelijte do sklenic a sterilujte.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám kombinace broskví s citrusy chutná, můžete zavařenině dodat aroma pomocí pomerančového likéru Grand Marnier či Cointreau, vonících po pomerančové kůře a květech. Broskve zvýrazní i vůně skořice, zkuste ji přidat jako v tomto receptu. Máte-li rádi v marmeládě větší kusy ovoce, udělejte klevelu, jako se dělávala za časů našich babiček. Výhodou je, že se do ní nedává moc cukru, jen 200 g na 1 kg ovoce. Ovoce nejprve nakrájejte na větší kousky, dejte do hrnce a přilijte asi dvě a čtvrt lžíce octa a nechte odležet do druhého dne. Pro vůni dodejte skořici a hřebíček a vařte, dokud se ovoce téměř nerozvaří. Pak vmíchejte pět lžic rumu. Přelijte do sklenic a na chvíli ji obraťte dnem vzhůru.
Mohlo by vás zajímat
Naložené v sirupu
Broskve jsou vynikajícím ovocem na přípravu kompotů. Drží totiž hezky tvar a mají stále pěknou žlutou barvu. Lepší je zavařování se slupku, to zintenzivní jejich chuť. Kompotované broskve se pak navíc s oblibou využívají do mnoha moučníků, třeba do nepečených dortů nebo do jednoduchého dezertu, v němž se prokládají vrstvy broskví, sušenek a kysané smetany ušlehané se šlehačkou. Výborné jsou rovněž do palačinek, opět v kombinaci s kysanou smetanou. Kompot lze připravit s klasickým nálevem s nižším množstvím cukru, případně můžete ovoce zalít ve sklenici slaďoučkým sirupem. V prvním případě budou broskve svěžejší, v druhém budou výrazně sladké. Na sirup smíchejte 2 šálky cukru se 4 šálky vody (případně zvyšte množství, ale vždy se držte poměru 1:2. Cukr je možné nahradit medem. Jeho stačí nižší množství, na uvedené množství vody jen 1 a ½ šálku medu. Sirup ovoňte vanilkou, smíchejte suroviny a povařte. Pak dochuťte podle chuti mandlovým likérem Amaretto. Kompot je možné sterilovat i v horkovzdušné troubě při teplotě 160 °C asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Na domácí limonádu
Broskvová limonáda nebo ledový čaj jsou báječným letním osvěžením. Připravte si domácí s vlastnoručně vyrobeným sirupem. Na přípravě sirupu je nejpracnější to, že musíte pasírováním nebo mixováním dosáhnout co nejhladší konzistence. To vše odpadá, když zkusíte tuto verzi: V hrnci smíchejte 1 kg cukru s 1 l vody a do vzniklého sirupu ponořte čtyři broskve. Použijte nejlépe ty s červenou slupkou, aby měl sirup krásnou jasnou barvu. Nálev s broskvemi přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Dejte vychladnout. Broskve ze sirupu nevyndávejte, ale nechte je 1-2 hodiny odležet. Sceďte a přelijte do nádoby a uchovávejte v chladničce. Broskve nevyhazujte, použít je můžete do nějakého dezertu. Sirup se hodí nejen do nápojů, ale i na přelití zmrzlin, pohárů nebo do jogurtů. Pro zajímavější chuť jej můžete ovonět vanilkou, hřebíčkem, novým kořením nebo zázvorem. Vhodné jsou i bylinky jako třeba tymián či máta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Přečtěte si Zobrazit více
Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu