Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se starat o krájecí  prkénko? Pomůže kokosový olej i obyčejná sůl s citronem!
Zdroj: Usnplash, Towfiqu Barbhuiya

Plastová, skleněná či klasická dřevěná kuchyňská prkénka vám bez problémů docela dlouho vydrží, ale bez pravidelné péče to bohužel nepůjde. Víte, jak byste se o ně měli správně starat?


Prkénka ze skla se na krájení moc nehodí

Nejlépe se čistí skleněná prkénka, která mají hladký povrch a stačí je jen otřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou namočenými ve vodě se saponátem na nádobí. Nicméně na běžné krájení se moc nehodí, protože o sklo se čepel nože tupí. Jsou proto spíše vhodná k servírování lahůdek studené kuchyně.

Plast se někdy dá mýt v myčce

Asi nejlevnější a relativně hygienická jsou krájecí prkénka z plastu. Snadno se udržují a můžete mnohé z nich bez problémů mýt i v myčce. Navíc je jejich používání relativně bezpečné, protože většinou bývají z jedné strany zdrsněná. Díky tomu lépe sedí na pracovní desce a při krájení po ní nekloužou. Vzhledem k tomu, že plast je poměrně měkký, tak ani nehrozí poškození ostří nožů. Možná vás ale překvapí, že co se týká usazování nečistot a bakterií, nejsou plastová prkénka až tak velkou výhrou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Postupem času totiž na jejich povrchu vzniknou různě hluboké rýhy od nožů, kde se bakteriím docela dobře daří. A často si s nimi neporadí ani relativně agresivní saponáty používané v myčce. Takže pokud je plastové prkénko hodně poškrábané, a vy si nechcete v kuchyni přestovat nebezpečné bakterie, nezbude vám nic jiného, než ho prostě vyhodit a koupit si nové.

Dřevěné prkénko si zaslouží péči

Při čištění dřevěných prkének se musíte spolehnout na ruční mytí, protože myčka jim opravdu nesvědčí. Nejen že se v ní zkroutí, ale většinou i popraskají. Proto po každém použití prkénko raději umyjte jen pod teplou tekoucí vodou houbičkou namočenou v běžném saponátu. Nikdy ho nenechávejte dlouho namočené ve vodě. Důležité je také důkladné vysušení. Vlhké prostředí je holt živnou půdou pro bakterie, a proto když ho utřete, tak ještě nechte doschnout na vzduchu ve svislé poloze. Minimálně jednou za týden prkénko potřete kokosovým olejem. Zabráníte tím rozesychání. Obecně platí, že prkének na krájení byste měli mít několik. Na jednom byste měli krájet maso a ryby, na druhém zeleninu a ovoce a na třetím třeba pečivo.

Jednou měsíčně to chce detox

Zhruba jednou za měsíc byste měli všechna prkénka dezinfikovat. Osvědčenou metodou je posypání prkénka hrubou kuchyňskou solí. Tu rozprostřete po celém povrchu a prkénko "vydrbejte" rozpůleným citronem. Sůl vytáhne v rýhách usazené nečistoty a citronová šťáva si poradí s případnými skvrnami na dřevě a zápachem třeba z ryb či česneku. Vzniklou směs pak nechte ještě alespoň  minut působit. Potom prkénko opláchněte proudem vlažné vody a nechte ho důkladně oschnout.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více