Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
Zdroj: Racool_studio / freepik

Mocktaily, tedy nealkoholické nápoje inspirované klasickými koktejly, se staly oblíbenou položkou na menu v barech i restauracích. Díky tomu, že dokonale napodobují chutě i podobu tradičních alkoholických míchaných drinků, potěší i fanoušky originálů, navíc během probíhajícího Suchého února jsou skvělou náhražkou.

Konec s ostudou i nebezpečími

Nealkoholická varianta světoznámých nápojů je pro lidský organismus vhodnější, a to ani nemusí být Suchej únor. Omezení alkoholu má totiž pozitivní vliv na fyzické a psychické zdraví. Navíc při pití takzvaných mocktailů nemusíte řešit možnou opilost a všechny s tím spojené problémy od nevhodného chování až po nebezpečnou a nezodpovědnou jízdu autem.

Dnes už také díky stále rostoucí oblibě střízlivosti u mladších generací nemusíte mít špatný pocit z toho, že nejste „in“, když nepopíjíte alkohol.

Nealko gin i mojito

Nabídka nealkoholických koktejlů je v dnešní době zcela běžná ve většině restauračních zařízení. Navíc se jedná o nápoje, které si lze za minimum peněz a bez větší námahy připravit doma.

Třeba Virgin Mojito je nealkoholická varianta oblíbeného koktejlu, kde se místo rumu používá sodová voda nebo limetkový sirup, doplněný o čerstvou mátu, cukr a limetku.

Další alternativou je No-Gin Tonic, kde se gin nahrazuje buď nealkoholickou variantou ginu, kterou na internetu seženete za zhruba 400 Kč za 700 ml, nebo se jednoduše použijete pouze tonik, do nějž přidáte vymačkaný citron nebo limetku a led.

Mocktail Mule je zase verze známého koktejlu, ale bez vodky. Hlavními ingrediencemi jsou zázvorové pivo a limetková šťáva, sklenici si ozdobíte kouskem zázvoru a limetky a máte hotovo.

Pro Alkoholfreier Sangria se místo vína využívá směs různých ovocných šťáv, jako jsou hroznová, jablečná a pomerančová, k nimž přidáte spoustu nakrájeného ovoce a necháte lednici pořádně zchladit.

Pryč s rumem a vodkou

Virgin Mary je nelkoholická verze světově známého koktejlu Bloody Mary, ve kterém ovšem schází vodka. Rajčatový džus doplníte worchesterovou omáčkou, řádnou dávkou tabasca a limetkovou šťávou.

Další „panenský“, tedy virgin nápoj je pozměněná Piña Colada. Kokosové mléko a ananasový džus dokáží vytvořit kvalitní nápoj bez toho, aby byl přidán tradiční rum. Když ještě přidáte nastrouhaný kokos, dostanete intenzivnější chuť.

Alkoholfreier Cosmopolitan je zase připraven z brusinkového a limetkového džusu s přídavkem trochy pomerančového sirupu pro sladkost, chybí však vodka a triple sec.

Limetková šťáva a tonik umí zázraky

Non-Alcoholic Margarita je směs šťávy z limetek, pomerančového sirupu a toniku. Když okraj sklenice ozdobíte solí, bude zážitek dokonalý, i když chybí tequila, která Margaritě hraje obvykle hlavní roli.

Pokud dostanete chuť na osvěžující okurku, buď si její plátky můžete přidat do nealko ginu s tonikem, nebo si vytvořte nealko Cucumber Cooler. I zde je jedná koktejl, který v původní receptuře obsahuje gin. Místo něj však použijte šťávu ze salátové okurky, limetkovou šťávu, cukr, mátu a zalijte tonikem.

Pamatujte na to, že mocktaily nabízí nekonečné možnosti při míchání. Díky široké paletě ingrediencí, od čerstvého ovoce až po bylinky a koření, můžete vytvářet jedinečné a osvěžující nápoje.

Náš tip: Z okurky si můžete podle našeho videoreceptu kromě koktejlu udělat i skvělou limonádu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více