Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džemy s tajemstvím. Otestovali jsme pro vás dobroty od Darbo
Zdroj: Redakce

Před Vánoci jako by spotřeba džemů rostla raketovou rychlostí. Potřebujeme několik skleniček na slepení cukroví, na vánočku k snídani, na něco dobrého ke sváteční kávě s rodinou. Vyberte si opravdu kvalitní džemy. My jsme pro vás v redakci otestovali ty od značky Darbo.

V Darbo se drží pravidla, že tajemství dobrého džemu je ve skutečnosti takové, že žádné není a základní surovinou je přirozenost. Džemy Darbo All Natural vycházejí ze starého rodinného receptu. Stejně jako tehdy je při jejich výrobě používáno pouze kvalitní ovoce, které se šetrně zahřívá a míchá, čímž si zachovává svou přirozenou chuť. K výrobě je dále používán cukr, koncentrát citronové šťávy a želírující látka pektin.

Míšu zaujala plná chuť maliny a meruňky

Testování se ujala Míša, která běžně kupované marmelády vůbec nepoužívá. Pálí ji z nich totiž žáha, a tak si džemy připravuje domácí. Přesto sebrala odvahu a Darbo ochutnala. A byla překvapená.

„Žádný nepříjemný chuťový ocásek ani pálící žáha. Postupně jsem tedy vyzkoušela všechny příchutě. Nejméně mě oslovila šípková a brusinková omáčka, jelikož tyto chutě nevyhledávám. U brusinkové byla konzistence řidší, než bych si ideálně představovala, ale k takovým těm českým klasikám jako je svíčková, kančí, paštiky a sýry se hodí skvěle a kdo má tuto sladko slanou kombinaci rád, tak si určitě pochutná a ocení kvalitu,“ popisuje Míša, jak testování probíhalo.

Velmi ji naopak oslovila malina a meruňka. Zaujala ji plná ovocná a nepřeslazená chuť, fakt, že necítí žádný chemický podtón, výborná konzistence. „Jelikož jsem citlivka, tak u malinových marmelád mě vždy rozčilují pecičky (semínka), ale u Darba mi to vůbec nevadilo, protože i když tam jsou vidět na pohled, tak na jazyku téměř cítit nejdou,“ pokračuje Míša.

Jahodovou příchuť Míša obecně nevyhledává, děti ji však ocenily. „Pochutnaly si a velmi si ji chválily. Použili jsme ji na palačinky a do lineckého cukroví. Konzistence i chuť velmi příjemná, na můj vkus výrazně sladká,“ doplňuje.

Jejím favoritem je ale borůvkový džem od Darbo. „Nádherně zavoněl hned po otevření. Konzistence hutnější, s kousky ovoce, přesně jak to mám ráda. A ta chuť - úžasná. Skvěle se hodí třeba na lívance s tvarohem či k ovocným knedlíkům, pokud se nechcete vařit se žahourem,“ dává Míša tip.

Brusinky ze skandinávské přírody

Ta džemy Darbo využila Renata i při vaření. Připravila Pavlovu roládu, přičemž malinový džem byl podle ní v kombinaci s pistáciovou šlehačkou opravdu skvostný. Na ořechový věnec využila meruňkovou marmeládu, kterou přidala do ořechové náplně. Džem ji krásně zvláčnil a dodal jí pikantní tečku. Na slaný recept, konkrétně šlo o sýrové bochánky, Míša využila brusinky, které se skvěle hodí k sýrům.

Brusinková omáčka Darbo’s Wild Lingonberry totiž obsahuje 60 % ovoce, které bylo nasbíráno ve volné přírodě ve Skandinávii. Omáčka ma jemnou, ale ostrou chuť a hodí se třeba k rybám nebo dezertům.

Renatu nadchla borůvka

Darbo pro vás testovala i Renata. Ta miluje sladké a marmelády jsou pro ní doslova srdcová záležitost! „Borůvková je chuťově jemná, sladká, plná borůvek. Zkrátka ideální pro přípravu krémů a dezertů, kterými chcete pohladit po duši. Dodá nejen skvělou chuť, ale i krásnou barvu. Já ji přidala do těsta muffinů, krému a do tvarohového serníku,“ popisuje Renata s tím, že brusinka má příjemně nakyslou chuť a ocení ji ti, kteří preferují méně sladké marmelády.

Skvěle se hodí k loupáčkům, vánočce nebo croissantů. Renata připravila s brusinkami listové tyčinky se sýrem, které se hodí k filmu nebo jako pohoštění pro návštěvy. Jahoda je podle Renaty dokonalá klasika s kousky jahod, ideální k snídani a nezklamala ani meruňka, která se hodí třeba na slepování makových koleček.

Karolína: Jako by byly domácí!

Karolína oceňuje, že v marmeládách Darbo necítí žádné umělé přísady. „V každém případě mě mile překvapily kousky ovoce, které najdete v každém soustu. Osobně jsem zvyklá si připravovat domácí marmelády a džemy, ale jsem ráda, že je na trhu srovnatelná alternativa k domácím produktům,“ chválí Karolína.

Velké plus dává barvě a sytosti, kterou ocení kuchařky při přípravě dezertů. Stejně tak si chválí vyváženou sladkost a kyselost. „Spousta ostatních marmelád mi spíše připomíná žele, což se v tomto případě nedá říct. Jedná se o kvalitní produkt, ke kterému se budu ráda vracet při přípravě sladkých či slaných pokrmů,“ dodává.

Sýrové bochánky od Míši

Ingredience:

250 ml mléka

120 g másla

160 g hladké mouky

250 g vajec (cca 5ks)

1 lžička soli

150 g strouhaného parmazánu

cca 200 g cheddaru (nakrájený na kostičky)

brusinková marmeláda dle chuti

Postup:

Do hrnce dáme mléko, máslo a sůl. Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla.

Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpálené těsto musí tvořit hladkou hroudu. Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne.

Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka a nakonec i parmazán.

Připravíme plech s pečícím papírem.

Lžičkou uděláme hromádky, zhruba o velikosti ping-pongového míčku, doprostřed vtlačíme kousek cheddaru a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.

Pečeme zhruba 20-25 minut.

Po upečení necháme trochu zchladnout, přidáme brusinkovou marmeládu dle chuti a můžeme servírovat.

Plusy a mínusy džemů Darbo

+ Žádný nepříjemný chuťový ocásek ani pálící žáha.

+ Plná ovocná chuť.

+ Džemy nejsou přeslazené

+ Není cítit žádný chemický podtón

+ Džemy mají výbornou konzistenci.

+ Borůvková je chuťově jemná, sladká, plná borůvek.

+ Brusinka má příjemně nakyslou chuť.

+ Kousky ovoce najdete v každém soustu.

 

− Brusinková omáčka má řidší konzistenci.

 

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více