Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrovečerní večeře je jedním z nejkrásnějších okamžiků vánočních svátků – vše je hotové a připravené, předvánoční shony a stresy jsou minulostí a nadchází chvíle té pravé poklidné vánoční atmosféry. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si užila nejen výtečných dobrot, ale především své vzájemné blízkosti. Proto není divu, že se mnozí z nás snaží učinit ze štědrovečerní večeře výjimečný zážitek, na který budou všichni po celý rok rádi vzpomínat. Vykouzlit pravou vánoční atmosféru můžete i krásným prostřením stolu, proto si s ním letos vyhrajte a vyzkoušejte některé rady a tipy, díky nimž se budete nejen vy, ale i vaši hosté cítit přímo kouzelně.

Štědrovečerní večeře je jedním z nejkrásnějších okamžiků vánočních svátků – vše je hotové a připravené, předvánoční shony a stresy jsou minulostí a nadchází chvíle té pravé poklidné vánoční atmosféry. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si užila nejen výtečných dobrot, ale především své vzájemné blízkosti. Proto není divu, že se mnozí z nás snaží učinit ze štědrovečerní večeře výjimečný zážitek, na který budou všichni po celý rok rádi vzpomínat. Vykouzlit pravou vánoční atmosféru můžete i krásným prostřením stolu, proto si s ním letos vyhrajte a vyzkoušejte některé rady a tipy, díky nimž se budete nejen vy, ale i vaši hosté cítit přímo kouzelně.

Prostření stolu samozřejmě vychází z osobního vkusu každého z nás. Mezi obecně nejpopulárnější patří tradiční červeno-zelené variace vánočních dekorací. Pokud jste i vy příznivcem této barevné kombinace, vyzdobte svůj stůl v klasickém duchu, přičemž můžete vyzkoušet pár působivých dekorací, kterými své hosty zajisté nadchnete.

Ani o Vánocích by na prostřeném stole neměly chybět živé květiny. Volte ty s rudě červenými květy, které v kombinaci se sytě zelenými listy budou vytvářet to správné vánoční ladění. Výsledný vzhled stolu bude vyváženější, naaranžujte-li květinovou výzdobu do více menších a nižších váz či květináčků. Nádherně budou vypadat svazečky drobnokvětých rudých růží a samozřejmě drobné vánoční hvězdy, které v zimním období nechybí snad v žádné domácnosti. Jednoduchou avšak působivou dekorací jsou dále větvičky jehličnanů, které můžete v rámci dodržení barevné kombinace dozdobit červenou mašlí, větvičkou šípkového keře či svazečkem brusinek.

S voňavými jehličnatými větvičkami se dá doslova kouzlit. Na větvičky můžete připevnit štítky se jménem a přáním do nového roku a vložit je do talíře nebo připevnit stuhou na židle, a tak vám poslouží nejen jako stylová dekorace, ale zároveň vám vtipně pomohou se zasedacím pořádkem.

Do talíře můžete také vložit malý dáreček, kytičku, šišku, ovoce nebo vánoční ozdobu, na kterou třpytkami nadepíšete iniciály hosta. Obdobně můžete hosta přivítat cukrovím, které bude mít tvar počátečního písmena jeho jména, nebo bude symbolizovat něco, co je pro něj charakteristické. Tak se elegantně vyhnete problémům, které mohou při usazování rodinných příslušníků a přátel nastat, a navíc všechny tyto příjemné uvítací drobnosti vaši návštěvu zajisté mile překvapí. Uvidíte, že si takové dekorace hosté rádi odnesou domů, aby jim připomínali příjemně strávený večer.

Krásnými dekoracemi se mohou stát i pravé vánoční dobroty, jako jsou jablka, ořechy, jedlé kaštany, hroznové víno a krásně oranžové a vonící mandarinky a pomeranče. Ty buď naaranžujte na talíře, misky nebo je jen tak jednotlivě rozmístěte po stole. Velmi zajímavou dekorací se může stát ovoce v klasický dřevěných bedýnkách, které mohou stát kdekoli v kuchyni či jídelně.  Během hodování si jistě sem tam všichni rádi uzobnout z těchto dobrůtek.

Tradičními vánočními barvami jsou vedle zelené a červené také stříbrná a zlatá a i pro ně můžete najít krásnou inspiraci v přírodě. Stůl vyzdobený zdravě zelenými jehličnatými větvičkami oživte větvičkami zlatého deště nebo pozlaceným jmelím. Sytě rudé vánoční hvězdy či růže mohou zase doplnit skvostné sněhobílé frézie či lilie.

Naprostou nezbytností vánočních dekorací jsou samozřejmě svíčky. I ty si můžete stylově vyzdobit, například snítkami bylinek a mašlí, drobnými šiškami nebo kůrou skořice. Právě takové drobnosti promění vaše stolovaní v neopakovatelný zážitek.

Přírodní krásu pak doplňte třpytícími se stříbrnými příbory a naleštěným sklem a hodování plné vánoční pohody může začít.  

 

Komentáře

Irrena Irrena

14. 12. 2012 21:23

Krásné:yes::yes::yes::yes:

Ivana Ch

13. 12. 2012 15:07

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Marie

12. 12. 2012 23:17

:-D:-D:-D:yes::yes::yes::-p:-p:-p

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více