Červená řepa
25. 12. 2012 Životní styl
Červená řepa je surovina, kterou mnozí nemusí právě kvůli nepříliž výrazné chuti. V mém jídelníčku má však své místo.
Tato zelenina obsahuje velké množství křemíku, který je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Dále se v červené řepě nachází hodně kyseliny listové, vitamin C, vitamíny skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Z červené řepy připravíme mnoho dobrých receptů. Vynikající jsou saláty, které nahradí brambory. Můžeme ji vařit, smažit, jako bramboráky, péct, vynikající je také boršč z červené řepy, můžeme ji dokonce připravit i nasladko. Skvěle chutná při konzervaci s jinou zeleninou, výborně chutná v kombinaci se zelím, květákem a kukuřicí. šťáva z červené řepy se doporučuje při ateroskleróze.
Nedávno jsem vyzkoušela řepu nasladko a byla jsem nadšená. Vyzkoušejte.
ingredience:
8 malých červených řep
75g cukru
šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná pomerančová kůra nebo 75ml pomerančového džusu
30ml nevýrazného oleje (např. slunečnicový)
½ lžičky mleté skořice
příprava:
Řepu omyjeme a odkrojíme kořen a stonek. Bulvy nakrájíme na měsíčky.
Do hrnce dáme pomerančovou šťávu, pomer. kůru, cukr, olej a skořici a na mírném ohni zahříváme, než se rozpustí cukr. Přidáme červenou řepu a dobře promícháme. Rozprostřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě na 180°C po dobu asi 40-45 minut (záleží na velikosti měsíčků), dokud není řepa jemná a lepivá.
Je zajímavé, že tepelnou úpravou se cenné látky neztrácí, naopak, zůstávají a jsou lépe využitelné.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 3 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel
Komentáře
30. 12. 2012 23:21
30. 12. 2012 22:38
Červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
30. 12. 2012 20:42
30. 12. 2012 20:27
30. 12. 2012 11:20
29. 12. 2012 19:11
28. 12. 2012 23:11
28. 12. 2012 21:39
28. 12. 2012 19:39
28. 12. 2012 13:46
28. 12. 2012 11:51
28. 12. 2012 11:34
28. 12. 2012 11:17
28. 12. 2012 11:08
28. 12. 2012 10:46
28. 12. 2012 10:45
27. 12. 2012 23:34
27. 12. 2012 21:27
26. 12. 2012 20:35
26. 12. 2012 12:10
25. 12. 2012 21:22