Červená řepa
25. 12. 2012 Životní styl
Červená řepa je surovina, kterou mnozí nemusí právě kvůli nepříliž výrazné chuti. V mém jídelníčku má však své místo.
Tato zelenina obsahuje velké množství křemíku, který je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Dále se v červené řepě nachází hodně kyseliny listové, vitamin C, vitamíny skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Z červené řepy připravíme mnoho dobrých receptů. Vynikající jsou saláty, které nahradí brambory. Můžeme ji vařit, smažit, jako bramboráky, péct, vynikající je také boršč z červené řepy, můžeme ji dokonce připravit i nasladko. Skvěle chutná při konzervaci s jinou zeleninou, výborně chutná v kombinaci se zelím, květákem a kukuřicí. šťáva z červené řepy se doporučuje při ateroskleróze.
Nedávno jsem vyzkoušela řepu nasladko a byla jsem nadšená. Vyzkoušejte.
ingredience:
8 malých červených řep
75g cukru
šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná pomerančová kůra nebo 75ml pomerančového džusu
30ml nevýrazného oleje (např. slunečnicový)
½ lžičky mleté skořice
příprava:
Řepu omyjeme a odkrojíme kořen a stonek. Bulvy nakrájíme na měsíčky.
Do hrnce dáme pomerančovou šťávu, pomer. kůru, cukr, olej a skořici a na mírném ohni zahříváme, než se rozpustí cukr. Přidáme červenou řepu a dobře promícháme. Rozprostřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě na 180°C po dobu asi 40-45 minut (záleží na velikosti měsíčků), dokud není řepa jemná a lepivá.
Je zajímavé, že tepelnou úpravou se cenné látky neztrácí, naopak, zůstávají a jsou lépe využitelné.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový knedlík patří na svatomartinskou tabuli: Připravíte ho jednoduše a rychle, chutnat bude famózně
Otestovali jsme pražské cukrárny: Narazili jsme na famózní zákusek, super punčák i podnik, kde se dávno zastavil čas
Klasický boršč je polévka plná chutí a vůní. Provedeme vás receptem krok za krokem
Komentáře
30. 12. 2012 22:21
30. 12. 2012 21:38
Červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
30. 12. 2012 19:42
30. 12. 2012 19:27
30. 12. 2012 10:20
29. 12. 2012 18:11
28. 12. 2012 22:11
28. 12. 2012 20:39
28. 12. 2012 18:39
28. 12. 2012 12:46
28. 12. 2012 10:51
28. 12. 2012 10:34
28. 12. 2012 10:17
28. 12. 2012 10:08
28. 12. 2012 09:46
28. 12. 2012 09:45
27. 12. 2012 22:34
27. 12. 2012 20:27
26. 12. 2012 19:35
26. 12. 2012 11:10
25. 12. 2012 20:22