Červená řepa
25. 12. 2012 Životní styl
Červená řepa je surovina, kterou mnozí nemusí právě kvůli nepříliž výrazné chuti. V mém jídelníčku má však své místo.
Tato zelenina obsahuje velké množství křemíku, který je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. Dále se v červené řepě nachází hodně kyseliny listové, vitamin C, vitamíny skupiny B, vápníku, hořčíku, draslíku a železa.
Z červené řepy připravíme mnoho dobrých receptů. Vynikající jsou saláty, které nahradí brambory. Můžeme ji vařit, smažit, jako bramboráky, péct, vynikající je také boršč z červené řepy, můžeme ji dokonce připravit i nasladko. Skvěle chutná při konzervaci s jinou zeleninou, výborně chutná v kombinaci se zelím, květákem a kukuřicí. šťáva z červené řepy se doporučuje při ateroskleróze.
Nedávno jsem vyzkoušela řepu nasladko a byla jsem nadšená. Vyzkoušejte.
ingredience:
8 malých červených řep
75g cukru
šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná pomerančová kůra nebo 75ml pomerančového džusu
30ml nevýrazného oleje (např. slunečnicový)
½ lžičky mleté skořice
příprava:
Řepu omyjeme a odkrojíme kořen a stonek. Bulvy nakrájíme na měsíčky.
Do hrnce dáme pomerančovou šťávu, pomer. kůru, cukr, olej a skořici a na mírném ohni zahříváme, než se rozpustí cukr. Přidáme červenou řepu a dobře promícháme. Rozprostřeme na pečící papír na plechu a pečeme v troubě na 180°C po dobu asi 40-45 minut (záleží na velikosti měsíčků), dokud není řepa jemná a lepivá.
Je zajímavé, že tepelnou úpravou se cenné látky neztrácí, naopak, zůstávají a jsou lépe využitelné.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Po dlouhé margarínové éře u nás už nějakou dobu… Číst více
Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete
Narazili jste v receptu na pojem nebo ingredienci s názvem francouzské nebo též moučné máslo a nevěděli, co to je a jak ho správně použít? Vysvětlíme… Číst více
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a… Číst více
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok… Číst více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Milujete karamel, ale jeho příprava se vám nedaří… Číst více
Dokonalá tečka: Domácí bylinkové máslo pozvedne (nejen) steaky do božských výšin
Zdá se to být maličkost, ale v kuchyni právě… Číst více
Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
Zelené fazolové lusky jsou delikátní zelenina.… Číst více
Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?
Křehké těsto je na letní koláče jako stvořené.… Číst více
Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Když totiž konečně začnou po deštivém počasí růst houby, tak se může stát, že jich nosíme domů stále nové košíky. Jenže houbaření není jen o nadšeném… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (21)
Červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.