Perníčky nejen na Vánoce
20. 12. 2012 Vaření
Nestihli jste ještě upéct perníčky a chtěli by jste je mít na vánočním stole nebo udělat radost dětem?
Perník a medové pečivo provázejí člověka staletími. Pečivo z mouky a medu se nacházelo i v egypských hrobech. První zmínka o výrobě perníku v Čechách je z roku 1335 z Turnova, kde se perník prodával. Cáletníci jak se perníkářům říkalo, dávali do těsta až devatnáct druhů bylin a koření. Jakost perníků určoval med, který se do těsta dával. Medové pečivo s názvem perník se označuje od té doby, kdy se začal přidávat do těsta pepř.
Perníky se pekly různých tvarů, na různé svátky a taky měly různé názvy, podle toho odkud pocházely. Perník byl taky považován jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si můžeme koupit i perníky ručně malované, které jsou doslova umělecká díla a zkrášlí náš domov.
Medové perníčky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a můžeme je mít doma stále v zásobě i bez zdobení, jen tak ke kávičce.
Než si zaděláme těsto, tak bychom měli vědět, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a cukr prosíváme.
Med dáváme tekutý, pokud nám zcukernatěl, tak ve vodní lázni rozpustíme a do těsta dáváme vychladlý. V některých receptech se med s cukrem vaří.
Sypké suroviny a koření dobře promícháme a pak teprve přidáme vejce, med a tuk. Těsto nesmí být tuhé, v chladnu ještě ztuhne.
Těsto necháváme 1 - 3 dny odležet v chladné místnosti, zabalené v mikroténu, aby neosychalo.
Těsto vyválíme na sílu 3 - 4 mm, neděláme tenší, perníčky by mohly být tvrdé a kroutily by se. Pečeme na vyšší teplotě (2OO°C) aby krásně naběhly.
Zdobíme až druhý den, z čerstvých perníčků by mohla bílková poleva odpadávat.
Na bílkovou polevu cukr 2 x - 3 x osíváme, aby byl co nejjemnější a nezůstaly v něm krystalky cukru.
Kdo ještě nestihl perníčky upéct, tak tady jeden tip na perníčky, které nepotřebují na odležení tolik času a hned druhý den si na nich můžete pochutnat.
500 - 600 g hladké mouky (podle kvality mouky),170 g cukr moučka, 3 malá vejce, 125 g medu, 70 g sádla, 1/2 balíčku perníkové koření, 1/2 KL mleté skořice,1 a 1/2 KL jedlé sody, špetku mleté nové koření.
Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladnu do druhého dne odležet.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
KVÍZ: Rady a tipy pro přípravu vánočních perníčků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Komentáře
12. 1. 2013 14:47
9. 1. 2013 12:27
7. 1. 2013 15:22
28. 12. 2012 22:32
28. 12. 2012 21:24
24. 12. 2012 17:36
23. 12. 2012 20:34
21. 12. 2012 15:10
20. 12. 2012 18:11