Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční perníčky jsou nejtradičnějším cukrovím na svátečním stole. Jejich nezaměnitelná vůně, chuť a hezké dekory dělají Vánoce Vánocemi. Perníčky milují děti i dospělí a nezřídka se podílí i na jejich pečení a zdobení.

Perníčky jsou prvním cukrovím, které se peče na Vánoce. Potřebují čas na odležení těsta, na ozdobení bílkovou polevou, na změknutí. Jsou prvním poslíčkem přicházejících svátků a díky své vůni dělají z obydlí opravdový domov.

Souhrn sedmi postupů na přípravu perníčků

Najděte si vlastní recept, který vám vyhovuje:

  1. Zadělejte řidší těsto, které je směsí hladké mouky, cukru, sody, vajec, másla, medu a perníkového koření. Nechte ho v chladu odležet do druhého dne.
  2. Odebírejte kousky těsta, které po prohnětení vyválejte na plát, ze kterého vykrájíte potřebné tvary. Pečte je na pečicím papíru při teplotě 170 °C.
  3. Hned po vytažení z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem - díky tomu budou lesklé a hladké pro další zdobení. Nechte je pořádně vychladnout.
  4. Umíchejte bílkovou polevu (můžete ji obarvit potravinářskou barvou) a ozdobte perníčky pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou podle fantazie.
  5. Při postupném zdobení a vylévání polevou musí perníčky dostatečně zaschnout. Hotové cukroví necháme schnout do dalšího dne.
  6. Perníčky zdobíme během dekorování sléváním barev nebo barevným sypáním, po zaschnutí polevy také malováním pomocí štětce.
  7. Hotové cukroví uložíme do chladu a sucha nebo je zabalíme jako jedlý dárek, případně opatříme stužkou k zavěšení na stromeček.
Hustota polevy velmi ovlivní výsledek - řídká se roztéká, hustou se špatně zdobí a po zaschnutí opadává z perníčků. Stačí kápnout kapku polevy na stůl a uvidíte, jestli se rozlije nebo na ní zůstane špička - volte hustotu polevy přesně uprostřed.
 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více