Zeleninová polévka vařená opačně

mika59 Kuchařka: mika59

Polévky 7 názorů

Suroviny

1/2 brokolice
2 mrkve
1/2 pórku
1 cibule
2-3 stroužky česneku
půl kedlubny
2 brambory
1/2 hrnku mraženého hrášku
1 lžíce másla
2 rovné lžíce hladké mouky
cca 1,5 l vývaru nebo vody
kmín
pepř
sůl
bylinky (petrželka, pažitka, majoránka)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli a česnek na drobno. Rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, kmín a orestujeme pár minut. Přimícháme mouku, zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.

  2. Vše důkladně promícháme, osolíme a necháme vařit cca 10 minut. Do provařeného základu přidáme brambory, mrkev a kedlubnu. Vaříme dalších 10 minut a přidáme brokolici, pórek a hrášek.

  3. Vaříme dalších asi 8-10 minut. Polévku musíme občas promíchávat. V této fázi by měla být polévka hotová. Stačí ji dochutit bylinkami, pepřem nebo solí. Polévka, tím, že se jíška déle vaří, je velice jemná. Můžeme nakonec přidat oříšek másla.

Poznámka

Množství zeleniny je orientační, tam se může zvolit kombinace a množství jakékoliv.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 587 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zeleninová polévka vařená opačně

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Tak já u každé polévky nejdřív udělám jíšku, pak přidám ostatní a vařím dál. Dělám to tak co jsem vdaná.Ještě bych dodala, maminka doma měla nadělanou jíšku dopředu, vždycky trochu naškrábala do polívky. Já když se vdala tak jsem nevěděla kolik jí tam dát, začala jsem proto nejdřív si udělat jíšku a pak vařit dál

    Odpovědět

  • maris maris

    mika59: není důvod, proč bys ji měla mazat;-), je dobře, že jsi tento způsob zvolila a když ho použiješ i u jiných zahuštěných polévek, uvidíš, že budeš spokojená.;-):-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dělám to od jisté doby stejně tak, jako ty, Milado. Jak píšeš, jíška je skvěle provařená. Vařím tak i zelí. Od základu - cibule, mouka, zelí a pak provářím.;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Polévka, tím, že se jíška déle vaří, je velice jemná."
    No, tady mi přijde přání jako otec myšlenky :-D
    Zásmažka, tedy RESTOVANÁ mouka, podle rcp posléze cca 30 minut vařená, je podle mých zkušeností zbytečně dlouhá doba.
    U záklechtky (zátřepky) se běžně uvádí 20 minut následného vaření, ale mám odzkoušeno že i pouhých 10 minut je dostačujících :-)
    ***
    Někdy ani nelze jinak, než mouku vařit od samého začátku: https://www.toprecepty.cz/recept/38320-okurkova-po...

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    maris: No já znám polévku vařit zeleninu a jíšku až na konec..a provařit..ale tady je první dobře provařená jíška a v ní pak zelenina postupně ...jestli ne ..smáznu, není problém..

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    U nás sa takto robí zemiaková alebo karfiolová polievka, ak má byť zahustená múkou.;-)
    .

    Odpovědět

  • maris maris

    Určitě je výborná:-), já jen nerozumím, proč opačně ? Jak bys ji chtěl dělat jinak ? Když by se nejdřív vařila zelenina a později by se k ní přidala jíška, tak než by se ta jíška provařila, zelenina by mohla být na kaši. ;-) Já ji vařím vždycky takhle, proto jsem se pozastavila nad tím, proč opačně;-):-) je to tak i jednodušší:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: zeleninová polévka zeleninová polévka recept zeleninove polevky polévka zeleninová zeleninová polévka na másle

Zapomněl/a jsem heslo