

Čínská ostrokyslá polévka - moja imitácia
Suroviny
- hrsť sušených húb
- 200 g tofu (alebo 1 pečené kuracie stehno alebo prso)
- 1 velká mrkev
- 1/2 velkého pórek
- kus pekingského zelí
- černý pepř
- sójová omáčka
- ustřicová omáčka
- chilli nebo feferónka a pod
- sůl
- glutasol
- vývar (voda)
- škrobová moučka - Maizena, Solamyl
- 2 vejce
- cukr -trochu - podľa chuti
Postup přípravy receptu
Namočené sušené huby dáme variť do vývaru.
Medzitým očistenú mrkvu pokrájame na "zápalky - sirky", tofu na kocky, prípadne mäso na kúsky, pór na kolieska, čínsku kapustu na rezance, vajcia rozšľaháme, škrob namočíme do studenej vody.
K hubám pridáme mrkvu, tofu, sójovú, ustricovú omáčku, soľ, ocot, cukor, čierne korenie, chilli, glutasol, prevaríme.
Zahustíme namočeným škrobom na požadovanú konzistenciu, povaríme a vlejeme rozšľahané vajíčka za neustáleho miešania.
Vypneme zdroj tepla, vhodíme pór a čínsku kapustu. Necháme chvíľku odstáť a konzumujeme.
Ak sme použili varené, prípadne pečené kuracie mäso, vhadzujeme do polievky až na konci.
Mrkvu neprevariť, nech ostane chrumkavá.
Poznámka od kuchařky
K tejto napodobnenine som dospela svojim experimentovaním, snažila som sa napodobniť polievku z čínskej reštaurácie. Mojej rodine chutí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čínská ostrokyslá polévka - moja imitácia
-
Pokud byste někdo sháněl ingredience na asijskou kuchyni (bamb.výhonky, ústřicovou omáčku, chilli papričky, bylinky), koukněte na www.asian-food.cz. Jsou tam i zajímavý receptíky ;)
-
Dělám něco podobného a přidávám ještě rýžové nudle.Houby tam dávám např.Jidášovo ucho a přikyselím octem nebo citronem.
-
Jarunka, to ma teší...
-
Magdalenko,máš pochvalu.Opravdu výborná polévka.To se Ti fakt povedlo.Dávám bodík a přidala jsem fotky.
-
to jidášovo ouško
-
Výbušná, je mi potešením...Pretože vznikla fakt iba metódou mojich pokusov pri snahe napodobniť originál čínsku polievku. Ja dávam tofu alebo mäso, nezvyknem miešať. Bambusové výhonky nekupujem, preto tam hádžem čínsku kapustu, ak nemám tak iba na tenko nakrájanú obyčajnú hlávkovú. Hlavne, že je to ostré a kyslé a husté. Ak náhodou ostane na druhý deń, chute sa rozležia a je výborná.
Ďakujem Ti za odskúšanie a zdravím. -
vyborna vyborna vyborna!!!!
rozhodne budem opakovat. chcela som tam pridat este bambusove vyhonky a ryzove rezance, ale usyplo sa mi viac tych cinskych ciernych hub, takze husta bola az az. kyslila som tamarindom a sladila palmovym cukrom...ked ich uz mam..tesim sa co na nu povie muz...ozaj...nedavala som tofu, len kuracie maso. -
drobek vdaka za typy....u nas nedaleko ma restiku thajcan a ostru sladkokyslu polievku si domov takto vlaci manzel....ktovie co si u nas myslia
-
Abych věc ještě trochu zamotal, tady je nejjednodušší recept právě ze zmíněné čínské kuchařky:
"Hot and Sour soup" ( palivá a kyselá polévka).
* 0,5 kg vepřového nakrájíme na nudličky.
* 6 sušených černých hub namočíme do vody a nakrájíme na nudličky, 3 Lžíce vody si schováme napak.
* I dl bambusových výhonků na proužky nakrájených.
* 1l hovězího nebo vepřového vývaru a ta voda z hub.
* Asi polovina objemu masa sojového sýra Tofu nakrájeného na kostičky.
Hot and sour směs:
2 lžíce sojovky, 3 lžičky 4% octa, 1 lžíce škrobu smíchaného s 6 lžicemi studené vody, 1/2 lžičky pepře.
Maso, houby a bambusové výhonky povaříme 30 minut ve vývaru, přidáme tofu, 5 minut povaříme. Potom přidáme směs, uvedeme do varu a přes vidličku přilijeme 2 vejce, rozšleháme aby se srazila známým způsobem na vlákna.
Polévka má být lehce pálivá, lehce nakyslá, mírně škrobovitě či skleněně zahoustlá. Podle chuti dochutíme sojovkou, eventuálně nějakým tekutým červeným pepřem. Nedoporučuju Tabasco, má dost jiné chuti. -
Tak jsem se podíval do mé čínské kuchařky a dočetl se, že polévka se dělá, krom mnoha jiného, z vývaru a té vody co v ní byly sušené houby namočené. Ta voda z hub vysvětluje kde se tam to hnědé bere. Určitě vím, že to není sojovkou, protože se do mne jednou jedna Číňanka pustila jak jsem polévku zničil, když jsem si tam sojovku přidal.
A jinak, Čína je veliká a jídla se dost krajově liší, tak jako jsou krajové variace doma. Takže, těžko se dohadovat který, a ten jediný recept je ten správný. Všechny.
Sám tuhle polévku nevařím, docela blizoučko nás je čínská restaurace - bufet "sežer co můžeš", a tam je za dolar litr polévky co si odnesu domů. -
ja som si vzdy myslela, ze je hneda zo sojovej omacky....ustricovu som este nedavala
-
Výbušná, skúšala som. U Číňanov je tá polievka tmavohnedná, dávajú tam niečo, čo ja netuším a neviem odhaliť. Sušené huby sú chuťovo výrazné a tmavé (dávam aj časť vody z namáčania), tak som ostala u nich. Stále hovorím o napodobnenine, hlavne, že je kyslá a ostrá, raz za čas na ňu dostaneme chuť.
-
magdalenka tak za tento recept som ti nesmierne vdacna....len neviem ako sa spravaju susene huby...ci by neboli lepsie cerstve zampiky.....skusala si to aj s nimi?
-