Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínská ostrokyslá polévka - moja imitácia

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 167 kJ /
518 kcal
Bílkoviny45,86 g
Tuky32,22 g
Vláknina5,45 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 243 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy8,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočené sušené huby dáme variť do vývaru. Krok 2: Medzitým očistenú mrkvu pokrájame na "zápalky - sirky", tofu na kocky, prípadne mäso na kúsky, pór na kolieska, čínsku kapustu na rezance, vajcia rozšľaháme, škrob namočíme do studenej vody. Krok 3: K hubám pridáme mrkvu, tofu, sójovú, ustricovú omáčku, soľ, ocot, cukor, čierne korenie, chilli, glutasol, prevaríme. Krok 4: Zahustíme namočeným škrobom na požadovanú konzistenciu, povaríme a vlejeme rozšľahané vajíčka za neustáleho miešania. Krok 5: Vypneme zdroj tepla, vhodíme pór a čínsku kapustu. Necháme chvíľku odstáť a konzumujeme.

Ak sme použili varené, prípadne pečené kuracie mäso, vhadzujeme do polievky až na konci.
Mrkvu neprevariť, nech ostane chrumkavá.

Zveřejněno 25. 4. 2009

Poznámka autora magdalenka

K tejto napodobnenine som dospela svojim experimentovaním, snažila som sa napodobniť polievku z čínskej reštaurácie. Mojej rodine chutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čínská ostrokyslá polévka - moja imitácia

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0XE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čínská ostrokyslá polévka - moja imitácia

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r0XE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Pokud byste někdo sháněl ingredience na asijskou kuchyni (bamb.výhonky, ústřicovou omáčku, chilli papričky, bylinky), koukněte na www.asian-food.cz. Jsou tam i zajímavý receptíky ;)

Dělám něco podobného a přidávám ještě rýžové nudle.Houby tam dávám např.Jidášovo ucho a přikyselím octem nebo citronem.;-):-p:yes:

Jarunka, to ma teší...;-)

Magdalenko,máš pochvalu.Opravdu výborná polévka.To se Ti fakt povedlo.Dávám bodík a přidala jsem fotky.:yes::yes::yes:

:yes: to jidášovo ouško :-p

Výbušná, je mi potešením...Pretože vznikla fakt iba metódou mojich pokusov pri snahe napodobniť originál čínsku polievku. Ja dávam tofu alebo mäso, nezvyknem miešať. Bambusové výhonky nekupujem, preto tam hádžem čínsku kapustu, ak nemám tak iba na tenko nakrájanú obyčajnú hlávkovú. Hlavne, že je to ostré a kyslé a husté. Ak náhodou ostane na druhý deń, chute sa rozležia a je výborná.
Ďakujem Ti za odskúšanie a zdravím.

vyborna vyborna vyborna!!!!
rozhodne budem opakovat. chcela som tam pridat este bambusove vyhonky a ryzove rezance, ale usyplo sa mi viac tych cinskych ciernych hub, takze husta bola az az. kyslila som tamarindom a sladila palmovym cukrom...ked ich uz mam..tesim sa co na nu povie muz...ozaj...nedavala som tofu, len kuracie maso.

drobek vdaka za typy....u nas nedaleko ma restiku thajcan a ostru sladkokyslu polievku si domov takto vlaci manzel....ktovie co si u nas myslia

Abych věc ještě trochu zamotal, tady je nejjednodušší recept právě ze zmíněné čínské kuchařky:
"Hot and Sour soup" ( palivá a kyselá polévka).
* 0,5 kg vepřového nakrájíme na nudličky.
* 6 sušených černých hub namočíme do vody a nakrájíme na nudličky, 3 Lžíce vody si schováme napak.
* I dl bambusových výhonků na proužky nakrájených.
* 1l hovězího nebo vepřového vývaru a ta voda z hub.
* Asi polovina objemu masa sojového sýra Tofu nakrájeného na kostičky.

Hot and sour směs:
2 lžíce sojovky, 3 lžičky 4% octa, 1 lžíce škrobu smíchaného s 6 lžicemi studené vody, 1/2 lžičky pepře.
Maso, houby a bambusové výhonky povaříme 30 minut ve vývaru, přidáme tofu, 5 minut povaříme. Potom přidáme směs, uvedeme do varu a přes vidličku přilijeme 2 vejce, rozšleháme aby se srazila známým způsobem na vlákna.
Polévka má být lehce pálivá, lehce nakyslá, mírně škrobovitě či skleněně zahoustlá. Podle chuti dochutíme sojovkou, eventuálně nějakým tekutým červeným pepřem. Nedoporučuju Tabasco, má dost jiné chuti.:-p

Tak jsem se podíval do mé čínské kuchařky a dočetl se, že polévka se dělá, krom mnoha jiného, z vývaru a té vody co v ní byly sušené houby namočené. Ta voda z hub vysvětluje kde se tam to hnědé bere. Určitě vím, že to není sojovkou, protože se do mne jednou jedna Číňanka pustila jak jsem polévku zničil, když jsem si tam sojovku přidal.
A jinak, Čína je veliká a jídla se dost krajově liší, tak jako jsou krajové variace doma. Takže, těžko se dohadovat který, a ten jediný recept je ten správný. Všechny.
Sám tuhle polévku nevařím, docela blizoučko nás je čínská restaurace - bufet "sežer co můžeš", a tam je za dolar litr polévky co si odnesu domů.:-D

ja som si vzdy myslela, ze je hneda zo sojovej omacky....ustricovu som este nedavala

Výbušná, skúšala som. U Číňanov je tá polievka tmavohnedná, dávajú tam niečo, čo ja netuším a neviem odhaliť. Sušené huby sú chuťovo výrazné a tmavé (dávam aj časť vody z namáčania), tak som ostala u nich. Stále hovorím o napodobnenine, hlavne, že je kyslá a ostrá, raz za čas na ňu dostaneme chuť.;-)

magdalenka tak za tento recept som ti nesmierne vdacna....len neviem ako sa spravaju susene huby...ci by neboli lepsie cerstve zampiky.....skusala si to aj s nimi?

:yes:

Tématické fráze:
čínská pálivá polévka, čínská polévka, čínská kyselá polévka, palivá cínská polevka, kyselá pálivá čínská polévka, ostrokyselá polévka, kyselá pálivá polévka, čínská polévka recept, cinska kucharka, ostrá kuřecí polévka, paliva polevka, ostrá kyselá polévka, recept na cinskou polevku, ostro kyselá polévka, kysela cinska polevka, recepty cinska paliva polevka, čínská ostrokyselá polévka, činska nudlová polévka originál, čínská polévka s tofu, čínská ostro-kyselá polévka

Suroviny:
houby sušené, tofu, mrkev, pórek, zelí pekingské, pepř černý, omáčka sojová, ústřicová omáčka, chilli, sůl, glutasol, vývar, moučka škrobová, vejce, cukr

Přidat fotografie receptu