Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Zdroj: Iva Trhoňová

Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je mám spojeno s prvními rašícími kvítky a bylinkami. A jelikož si na zahradě pěstujeme medvědí česnek, je právě tahle bylinky u nás v kuchyni mezi prvními. Tak se s vámi dnes podělím o recept na naše oblíbené „medvědí koláčky“.

Když pekařka promluví...

Velmi brzo zjara, často už počátkem března, začíná z půdy vystkovat své zelené prstíky divoká bylinka, která je pro svou vůni čím dál více v české kuchyni oblíbená. Medvědí česnek v přírodě roste nejčastěji na vlhkých a stinných místech. Sbíráme jej až do května, v kuchyni má široké použití - chutná v pomazánkách, omáčkách, slaném pečivu, pod masem, v přílohách. Nám doma roste v zahradě, ze zakoupených a nasazených cibulek, nemusíme pro něj nikam daleko do lesa. A vy, pokud se za ním vypravíte, pamatujte na to, že "medvídek" není v lese jen pro vás, a že vyroste i příští rok. Není nutné pořádat do lesa nájezdy a mít ho doma kvanta. Nejchutnější je čerstvý! A kdo se bojí, že si jej splete s konvalinkou, podívejte se do mého staršího článku, jak tyto dvě rostliny rozlišit

Co budete potřebovat? Na těsto: 300 g vlažné vody, 4 lžíce oleje, 1,5 rovné lžičky soli (cca 7 g), 1 lžičku cukru, 350 g hladké mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 12-15 g čerstvého droždí. Dále: 350-400 g kysané smetany, sůl podle chuti, větší hrst medvědího česneku (nebo 3-5 stroužků česneku), asi 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra

Jak budete postupovat: Ve vlažné vodě rozmícháte droždí a cukr, přidáte zbytek surovin a uhnětete měkké, pružné těsto, které necháte 45-60 minut kynout. Hotové těsto na stole propracujete, rozdělíte na 12 kusů a z každého uděláte nízkou bulku. Po krátkém odpočinku (5-7 minut) všechny bochánky přeložíte na plech s pečícím papírem, rukou je ještě více zploštíte a širší skleničkou s omoučeným dnem do těchto vyšších placek uděláte důlek - může být ještě širší, než na fotografii, okraj těsta stačí nechat i minimální. Do důlků rozdělíte smetanu, smíchanou s česnekem a solí, jako čepičku sypnete na koláček trochu strouhaného sýra a necháte je dokynout (cca 20-30 minut). Všem koláčkům potřete okraje vodou nebo trochou rozšlehaného vejce a upečete je ve vyhřáté troubě dozlatova (210°C / 15-18 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku