Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
10. 3. 2022 Vaření
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je mám spojeno s prvními rašícími kvítky a bylinkami. A jelikož si na zahradě pěstujeme medvědí česnek, je právě tahle bylinky u nás v kuchyni mezi prvními. Tak se s vámi dnes podělím o recept na naše oblíbené „medvědí koláčky“.
Když pekařka promluví...
Velmi brzo zjara, často už počátkem března, začíná z půdy vystkovat své zelené prstíky divoká bylinka, která je pro svou vůni čím dál více v české kuchyni oblíbená. Medvědí česnek v přírodě roste nejčastěji na vlhkých a stinných místech. Sbíráme jej až do května, v kuchyni má široké použití - chutná v pomazánkách, omáčkách, slaném pečivu, pod masem, v přílohách. Nám doma roste v zahradě, ze zakoupených a nasazených cibulek, nemusíme pro něj nikam daleko do lesa. A vy, pokud se za ním vypravíte, pamatujte na to, že "medvídek" není v lese jen pro vás, a že vyroste i příští rok. Není nutné pořádat do lesa nájezdy a mít ho doma kvanta. Nejchutnější je čerstvý! A kdo se bojí, že si jej splete s konvalinkou, podívejte se do mého staršího článku, jak tyto dvě rostliny rozlišit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budete potřebovat? Na těsto: 300 g vlažné vody, 4 lžíce oleje, 1,5 rovné lžičky soli (cca 7 g), 1 lžičku cukru, 350 g hladké mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 12-15 g čerstvého droždí. Dále: 350-400 g kysané smetany, sůl podle chuti, větší hrst medvědího česneku (nebo 3-5 stroužků česneku), asi 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
Jak budete postupovat: Ve vlažné vodě rozmícháte droždí a cukr, přidáte zbytek surovin a uhnětete měkké, pružné těsto, které necháte 45-60 minut kynout. Hotové těsto na stole propracujete, rozdělíte na 12 kusů a z každého uděláte nízkou bulku. Po krátkém odpočinku (5-7 minut) všechny bochánky přeložíte na plech s pečícím papírem, rukou je ještě více zploštíte a širší skleničkou s omoučeným dnem do těchto vyšších placek uděláte důlek - může být ještě širší, než na fotografii, okraj těsta stačí nechat i minimální. Do důlků rozdělíte smetanu, smíchanou s česnekem a solí, jako čepičku sypnete na koláček trochu strouhaného sýra a necháte je dokynout (cca 20-30 minut). Všem koláčkům potřete okraje vodou nebo trochou rozšlehaného vejce a upečete je ve vyhřáté troubě dozlatova (210°C / 15-18 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
![]()
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více