Pečeme s Ivou: Lázeňské rohlíky jsou hebké i křupavé zároveň díky omládku
21. 4. 2022 Vaření
Chcete vyzkoušet zase trochu jiné domácí pečivo? Co třeba lázeňské rohlíky? Uvnitř jsou hebké, zvenku křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava je navíc snadná.
Když pekařka promluví...
Máte rádi karlovarské rohlíky? Tyhle jsou jim velice podobné, vyzkoušejte! Jsou to křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si na ně přidali ještě trochu domácí marmelády.
Co budete potřebovat: 200 g vody, 1 lžička sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 500 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky), 25 g čerstvého droždí a na potření rohlíků před pečením olej
Jak budete postupovat? Ze 100 g vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g mouky umícháte kvásek omládek a necháte ho 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně měkké těsto, které necháte hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíte.
Vykynuté těsto vyškrábnete na minimálně pomoučený stůl, rozdělíte na 14-16 kousků, každý zakulatíte do bulky a necháte 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíte a svinete do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháte vykynout (asi 30-45 minut). Potřete je olejem a upečete ve vyhřáté troubě dorůžova (230 °C / 10-13 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 7 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 8 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
7 receptů na rohlíky: Nechte se zlákat vůní a chutí čerstvého domácího pečiva