Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Lázeňské rohlíky jsou hebké i křupavé zároveň díky omládku
Zdroj: Iva Trhoňová

Chcete vyzkoušet zase trochu jiné domácí pečivo? Co třeba lázeňské rohlíky? Uvnitř jsou hebké, zvenku křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava je navíc snadná.


Když pekařka promluví...

Máte rádi karlovarské rohlíky? Tyhle jsou jim velice podobné, vyzkoušejte! Jsou to křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si na ně přidali ještě trochu domácí marmelády.

Co budete potřebovat: 200 g vody, 1 lžička sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 500 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky), 25 g čerstvého droždí a na potření rohlíků před pečením olej

Jak budete postupovat? Ze 100 g vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g mouky umícháte kvásek omládek a necháte ho 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně měkké těsto, které necháte hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíte.

Vykynuté těsto vyškrábnete na minimálně pomoučený stůl, rozdělíte na 14-16 kousků, každý zakulatíte do bulky a necháte 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíte a svinete do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháte vykynout (asi 30-45 minut). Potřete je olejem a upečete ve vyhřáté troubě dorůžova (230 °C / 10-13 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat