Co víme o mrkvi
12. 1. 2009 Vaření
V mladší době kamenné se pěstovala mrkev jako hospodářská a užitková rostlina. Archeologové to doložili nálezem zbytků mrkve společně s obilkami pšenic.
Rostlina se nejdříve využíval v medicině. Sbíraly se její plody, dvounažky, které obsahují silice s protihlístovým účinkem. Dále se používal kořen, který svými pektinovými látkami reguloval poruchy stolice. Myslím, že se toto využívá i dnes.
Pěstovala se nejprve mrkev planá, které se říkalo mrkvous, po staročesku mrkvice. Má světlejší barvu – bělavou, nažloutlou – a jsou tenčí. Jinak mají stejnou vůni. Tato mrkev se pěstuje téměř v celé Evropě, Asii a severní Africe.
Území dnešního Afghánistán je považováno za zemi, kde se mrkev začala vyvíjet. Někdo se přiklání ale ke středozemním civilizacím. Odtud se pěstování mrkve začalo rozšiřovat do světa. Na začátku 17. století ji znali po celé Evropě.
Na konci 16. století se zvýšilo pěstování mrkve na našem území. V lidových zvycích a obyčejích je zmínka o tom, že ve městě Polná se pěstuje mrkev od roku 1597 a stala se součástí lidových oslav.
Mrkev patří mezi nejdostupnější zeleninu, je zdrojem vitaminu A, karotenu. Mrkve pěstované v Evropě mají karotenu hodně a mají krásnou červenooranžovou barvu. Zatímco mrkve pěstované v Asii jsou bělejší a mají málo karotenu.
Zajímavé, že třeba mrkve belgické jsou nazelenalé, francouzské nažloutlé, indické nafialovělé. Mrkve mají rovněž i různé tvary. Například krátce válcovitý, kónický, téměř kulovitý.
Karotka je název pro ranou mrkev, kterou v obchodě zakoupíme i s natí. Pozdnější se říká mrkev.
Mrkev obecná je miříkovitá dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří zdužnatělý kořen. Obsahuje karoten, vitamíny řady B a PP, nerostné látky, cukry, bílkoviny, pektinové látky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Co vše dát na jednohubky? V jednoduchosti je krása, stačí kombinace několika chutí
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Prsíčka s pórkem
Přidáno před 20 hodinami
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové
Přidáno 26. 3. 2024 16:04
Šlehaná vejce vařená ve formičkách
Přidáno 26. 3. 2024 13:25