Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Zdroj: se souhlasem Josef Maršálek a Česká televize

Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali jsme se porotce Josefa Maršálka, co na vítězství Martiny říká a jak by celkově hodnotil Martininu pouť všemi deseti díly.

Šance byly vyrovnané

Aby to bylo všem jasné, ani já a ani Míša jsme neměli žádného favorita. Pro nás je to práce stejně jako pro soutěžící příležitost pro životní změnu,“ říká pro Toprecepty.cz špičkový český cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek a dodává, že všechny tři soutěžící podaly ve finále zajímavý výkon. „Lucie příliš neriskovala, ale všechny výzvy splnila. Jana přecenila své síly a možnosti. Bála se počasí a daný dort nestihla upéct v časovém limitu ani doma, v soukromí a bezpečí své vlastní kuchyně.“

A Martina?

Martina je typickým příkladem toho, o čem celá cukrařina a také naše soutěž je, neboli že to není sprint, ale maratón. Ukázala, že štěstí přeje připraveným, finálový dort zvládla s grácií a v časovém limitu, její čokoládová bonboniéra byla nápaditá a robustní, no a nakonec technická Aljaška, byť skončila jako druhá, byla splněna,“ komentuje Josef Maršálek a oceňuje zároveň odvahu „obyčejné holky“ poprat se s osudem. „Že vyhrála právě Martina, je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!“

Susan Boyle české cukrařiny

Prvenství Martiny může vzdáleně připomínat Susan Boyle, skotskou zpěvačku, která se proslavila svou účastí v třetí sérii britské soutěže Britain's Got Talent. Na první dobrou ani ona nevypadala jako „vítěz z plakátu“, ale i ona ohromila porotu svým fantastickým zpěvem. „Řekl bych, že určitě mají podobný příběh,“ komentuje Josef Maršálek. „Martina byla svá a to je mi mnohem příjemnější, než si hrát na něco či někoho jiného.

Slaná kobliha

A který Martinin soutěžní výrobek by porotce nejvíce ocenil? „Vychucených výrobků měla hodně. Například taková slaná kobliha. Jediná mezi všemi! To byl obrovský risk, ale vyplatil se,“ říká Maršálek s tím, že cukrařina a pekařina je i o objevování. A přesně o to se Martina snažila. Z celého srdce jí s Míšou gratulujeme a věříme, že bude inspirací pro všechny další amatérské cukrářky a cukráře, ke kterým třeba někdy život nebyl příliš vlídný. A kteří o své místo na zemi musejí bojovat úplně sami. Martina dokázala, že každý má šanci. Stačí jenom jít a něco s tím dělat,“ uzavírá Josef Maršálek.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více