Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brunost je sýr, který vlastně sýrem ani není. Takhle jednoduše s ním připravíte třeba voňavé latté
Zdroj: Wikimedia Commons/Arnstein Bjone - Own work, CC BY-SA 4.0

Norskou kuchyni nemůžete poznat bez toho, aniž byste ochutnali brunost. V překladu „hnědý sýr“ je jedním z nejznámějších pokrmů země fjordů. Jeho jedinečná barva i struktura připomíná fondán. Technicky vzato se o sýr vůbec nejedná.

Brunost není jen norský, je skandinávský 

Obyvatelé Norska jsou na svůj „národní sýr“ brunost, který je důležitou součástí jejich kulturní a gastronomické identity, náležitě pyšní. Tvrdí, že není možné pochopit Norsko, dokud neochutnáte aspoň kousek. Na druhou stranu podobné „hnědé sýry“ najdete v kuchyních dalších skandinávských zemí. Ve Švédsku se mu říká mesost, v Dánsku myseost, jako mesjuusto ho znají Finové a pod názvem mysuostur si ho můžete pořídit na Islandu. Brunost lze koupit i u nás v různých specializovaných obchodech se sýry a na e-shopech.

Připravuje se ze syrovátky

Brunost  se nepodobá se žádnému jinému sýru. I jeho výroba se zásadně odlišuje. Připravuje se totiž ze syrovátky, která je vedlejším produktem při výrobě sýra. Směs mléka, smetany a syrovátky se vaří několik hodin, dokud se voda neodpaří a mléčné cukry se nezmění v karamel. Díky tomu má brunost charakteristickou hnědou barvu a sladkou chuť.

Čím déle se syrovátková směs vaří, tím je tento „sýr“ hnědší. Pak se nechá vychladnout a poté se balí a prodává v blocích. Mléko se používá většinou kravské, základem může být i mléko kozí nebo jejich kombinace. Varianty z kozího mléka mají ostřejší a pikantnější chuť. Na plátky nakrájený brunost se obvykle konzumuje s chlebem,

Latté trochu jinak

Norové si brunost v různé podobě a v různých jídlech dopřávají od rána do večera. Napadlo by vás, že si z něj připravují kávu latté? Budete potřebovat 480 ml mléka, 1 skořicovou tyčinku (malá), ½ vanilkového lusku, rozpůleného a oškrábaného, několik kuliček nového koření, ½ lžičky kardamomu, lehce rozdrceného, 2 lžíce cukru krystal nebo medu, 125 g sýru brunost, nakrájeného nebo nastrouhaného, silnou kávu espresso, kopeček šlehačky na podávání.

A jak na to? Ve středně velkém hrnci zahřejte mléko, skořicovou tyčinku, vanilkový lusk, nové koření a kardamom. Pak snižte teplotu a dalších 15 minut mírně zahřívejte, aby se chutě propojily. Mléko sceďte přes sítko do jiné nádoby, koření vyhoďte a pak mléko nalijte zpět do hrnce. Zvyšte teplotu, zašlehejte cukr a brunost a vařte, dokud se vše plně nerozpustí. Nakonec mléko pořádně prošlehejte, aby se napěnilo. Do jednotlivých hrnků nalijte trochu silného espressa, pak přidejte horké a napěněné latté a ihned podávejte s kopečkem šlehačky (navrch ještě můžete nasypat strouhaný brunost).

Norský jablečný koláč

Brunost se uplatní i při přípravě různých moučníků. Na jablečný koláč budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 3 lžičky vody
  • 400 g jablek
  • 100 g nastrouhaného sýra brunost
  • 100 –200 ml meruňkového džemu

A jak na to? Rozdrobte máslo, cukr a mouku na jemnou drobenku. Přidejte vodu a těsto rychle prohněťte, aby mělo konzistenci těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odležet na chladném místě. Pak těsto rozválejte tak, aby se vešlo do koláčové formy (doporučujeme použít koláčovou formu o průměru asi 24 cm) a dejte pozor, aby těsto pokrylo dno i okraje. Koláč propíchněte vidličkou a pečte 10–15 minut při 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C).

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky nebo desetinky. Do čerstvě upečeného těsta nasypte polovinu brunostu a poté do něj poskládejte plátky jablek. Zbytek brunostu nasypte na jablečnou náplň a jablka přelijte tenkou vrstvou zahřátého džemu. Koláč pečte dalších 20–30 minut při 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C), dokud náplň a těsto nezezlátnou a nejsou propečené. Koláč podávejte ještě vlažný se zmrzlinou, nebo se šlehačkou.

Zdroje informací:

tinebrunost.com: This is Norway

willflyforfood.net: Norwegian Food: 25 Traditional Dishes to Look For in Norway

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více