Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
21. 6. 2022 Vaření
U nás je seženete většinou v obchodech s italskými potravinami nebo v supermarketech balené jako jakékoliv jiné tyčinky. V Itálii se ale prodávají v pekárnách nebo v obchodech v sekci pečiva. Jsou dlouhé klidně půl metru a jsou nádherně křehké a křupavé. A právě takové si nyní můžete upéct.
Ideální tyčinky k namáčení
Italské grissini nejsou klasické tyčinky, na jaké jsme zvyklí u nás. Jde spíš o druh chlebového pečiva, které se v Itálii podává jako předkrm (v Itálii antipasto) nebo jako pochutina k vínu či rychlá odpolední svačinka. Často se servírují obalené sušenou šunkou prosciutto crudo nebo se používají jako namáčecí tyčinky.
Vynikající jsou třeba s aromatickou uleželou gorgonzolou krémovité konzistence nebo s italskou specialitou známou jako straciatella. Nejde však o známou zmrzlinu s kousky čokolády, ale o speciální krémový sýr doplněný o proužky smetanové mozzarelly. Mohou se ale namáčet i do pesta nebo třeba do lanýžového másla.
Mohlo by vás zajímat
Tyčinky na lepší zažívání
Původ tyčinek grissini není úplně jasný, jisté však je, že vznikly v Itálii, pravděpodobně někdy v 17. století. Podle jedné z teorií se prý poprvé objevily v městečku Lanzo Torinese, kde se již v polovině 17. století podle slov jistého florentského opata vyráběl tenoučký chléb podlouhlého tvaru.
Podle jiného příběhu je vynalezl pekař Antonio Brunero z Turína pro tehdy devítiletého savojského vévodu Vittoria Amedea II. Neduživý chlapec kromě mnoha dalších zdravotních problémů trpěl i trávicími obtížemi a jediné, co mu dělalo dobře, byl obyčejný suchý křupavý chléb. Chlebové tyčinky mu pomohly, hoch opět dostal chuť k jídlu, vyléčil se a stal se dokonce později piemontským králem. Není divu, že se tyčinky staly v rodě Savojských oblíbeným pečivem. Předností tyčinek navíc bylo i to, že nepodléhaly tolik plesnivění jako bochníky chleba.
Mohlo by vás zajímat
Grissini jako zmenšenina chleba
Možná byl ale původ tyčinek mnohem prozaičtější. Název grissini možná pochází ze slova grissia, což je místní název pro bochníky chleba. Již roce 1300 prý v důsledku inflace začali pekaři vyrábět chléb stále menší a menší, takže mu lidé začali říkat zdrobněle grissino.
V každém případě jsou grissini dnes oblíbené nejen v Piemontu, ale po celé Itálii. Na stole se běžně servírují stejně jako chléb. Často se připravují s olivovým olejem a obalují se do kukuřičné mouky, což jim dodává na křupavosti. Olivový olej je činí chutnějšími a jemnějšími. Někdy se obalují i v sezamových semínkách, případně se dochucují česnekem nebo bylinkami, jako je tymián či rozmarýn. Některé verze jsou i doplněné o olivy. V Itálii je dokonce v některých pekařstvích připravují i nasladko obalené v čokoládě.
Domácí grissini se sezamem nebo parmezánem
Pokud vás tyčinky grissini zaujaly a lákalo by vás si je připravit doma, tady vám přinášíme recept. Budete potřebovat: 380 g chlebové mouky, 1 lžičku instantního sušeného droždí, 195 ml + 1 polévkovou lžíci teplé vody, 60 ml olivového oleje, 30 g másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného a 1 a ¼ lžičky jemné soli, případně olivový olej, rozpuštěné máslo nebo vodu na potírání a sezamová semínka nebo parmezán na posypání.
Postup: Všechny ingredience nasypejte do mísy robota a při nízkých otáčkách míchejte, dokud se nespojí. Zvyšte rychlost na středně nízkou a hněťte dalších 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjte mísu plastovou fólií a nechte těsto asi hodinu kynout.
Předehřejte troubu na 190 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Rozdělte těsto na 24 kousků, každý o hmotnosti asi 25 g. Každý kousek rozválejte na špalík dlouhý zhruba 25 cm a široký ½-1 cm, podle toho, jak tlusté je chcete mít. Mějte na paměti, že se tyčinky během pečení roztáhnou.
Tyčinky opatrně přeneste na připravené plechy, přičemž mezi jednotlivými tyčinkami nechte dostatečný prostor. Pokud chcete, potřete je olejem nebo vodou a posypte parmazánem nebo sezamovými semínky. Pečte 20-25 minut, dokud nebudou světle zlatavé a křupavé. Hotové tyčinky nechte zcela vychladnout na mřížce. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.
Zdroje informací:
Thenibble.com
Blog.italian-connection.com
Meetpiemonte.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Oblíbené domácí recepty z kiwi. Můžete si připravit smoothie, poháry, zmrzliny, řezy, rolády i marmelády
Plody kiwi mají oválný tvar a tenkou hnědou chlupatou slupku. Ty, které kupujeme v obchodech, tvarem a velikostí připomínají slepičí vejce. Pokud si… Číst více
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Dáváte si jej do čaje, případně jím zjemňujete… Číst více
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Plněné ořechy patří mezi naše tradiční cukroví a… Číst více
Jak oloupat a nakrájet kiwi v jednom snadném kroku? Podělíme se s vámi o jednoduchý tip
Kiwi jako dobře známé ovoce Kiwi je bobule, která uvnitř skrývá zelenou dužinu. Je výborná do moučníků, džusů i marmelád, ale často se konzumuje i… Číst více
Jak máčet celé trubičky v čokoládě? Máme pro vás několik vychytávek
Nepečené trubičky máčíme celé do rozpuštěné čokolády, aby těsto příliš nevysychalo nebo naopak nemokvalo. Trubičky s čokoládou jsou velmi chutné a… Číst více
Jak vyklopit pracny z formiček. Poradíme vám jednoduchou vychytávku
Většina hospodyněk se pečení praciček bojí - po upečení zůstanou přilepené ve formičkách a při jejich vyklopení se potrhají a polámou. Pracny přitom… Číst více
Myslivecké knoflíky: Originální křehké cukroví se rozplývá na jazyku, oříšky do sněhové vrstvy je lepší speciálně upravit
Pokud patříte k milovníkům cukroví s ořechy,… Číst více
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Škebličky s ořechovou náplní jsou jednoduché, rychlé a naprosto úžasné. Na jejich přípravě není nic složitého a dají se péct i na poslední chvíli… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonale křupavé tyčinky ze staršího pečiva: Připravte je podle videoreceptu
Jak a s čím servírovat pomazánky? Důležité jsou kombinace chutí i lákavý vzhled
Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Italská polévka: Jak na slavnou minestrone? Chuti prospějí strouhaný sýr i trochu pesta
Komentáře
22. 6. 2022 06:43