Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, jen těžko se soustředíte a často vás přepadají stavy slabosti, tak je něco špatně. Nedostatek železa můžete poznat i z viditelnějších příznaků jako jsou bolavé koutky úst, lámavé nehty, vypadávání vlasů nebo bledá a nezdravě vypadající kůže. Nedostatek železa může vést až k anémii a pokud se neléčí, může ohrozit život.

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, jen těžko se soustředíte a často vás přepadají stavy slabosti, tak je něco špatně. Nedostatek železa můžete poznat i z viditelnějších příznaků jako jsou bolavé koutky úst, lámavé nehty, vypadávání vlasů nebo bledá a nezdravě vypadající kůže. Nedostatek železa může vést až k anémii a pokud se neléčí, může ohrozit život.

Železo je totiž pro život člověka naprosto nezbytné, je důležitou součástí molekuly hemoglobinu v červených krvinkách a v této formě na sebe váže kyslík a přenáší ho do celého organizmu. Právě pro jeho důležitost je lidský organizmus vybaven mechanizmy, které zajišťují, aby byl příjem železa z potravin dostatečný a jeho ztráty byly co nejmenší. Díky těmto mechanizmům se v obdobích života, kdy je ho potřeba nejvíc – v dětství, dospívání, v těhotenství a během kojení (i plod a novorozenec ho potřebují) – zvyšuje schopnost střeva vstřebávat železo až pětkrát.

Nedostatkem železa v těle trpí více ženy, než muži. Ženy mají hodnotu železa v lidském těle kolem 3,5 g, zatímco muži kolem 4 g. Kolem 2,5 g z celkové hodnoty je obsaženo v krevním barvivu v červených krvinkách. Ženy ztrácí více železa i v průběhu menstruace, což je hlavně problém pro ty ženy, které už i tak trpí chudokrevností.

 

Potraviny bohaté na železo

ořechy, luštěniny, obiloviny, sójová mouka, broskve, meruňky, švestky, hroznové víno, rozinky, pažitka, petrželová nať, zelí, brokolice, zelená listová zelenina a zelenina obecně, semena dýní, pšeničné klíčky, datle, kakao, fíky, rybíz, borůvky, mořské řasy, kokosová moučka a koření – majoránka, kari, vanilka, paprika

      

Jak se stravovat při zvýšené potřebě příjmu železa

Ti, kteří trpí nedostatkem železa, by měli dodržovat výživu:

  • pestrou a vyváženou ve všech součástech, živočišného i rostlinného původu, což je u zdravé osoby nejlepší záruka dostatku všech výživných látek
  • bohatou na maso a mořské ryby, nejdůležitější zdroje železa, které lidský organizmus nejlépe vstřebává
  • bohatou na vitamin C, který usnadňuje vstřebání železa ve dvanáctníku
  • připravovanou v tlakovém hrnci a v mikrovlnné troubě, kde lze lépe zachovat obsah minerálů a vitaminů.

Ryby obsahují značné množství železa, které organizmus dokáže nejlépe vstřebat. Totéž platí i pro mořské plody, zejména pak pro ústřice, které jsou na železo mimořádně bohaté.

Z čerstvého ovoce, které není na železo nijak zvlášť bohaté, dávejte přednost citrusovým plodům, kiwi, ostružinám, jahodám, rybízu a letním melounům, protože obsahují vitamin C. Také sušené ovoce je bohatým zdrojem železa.

Ze zeleniny je na železo nejbohatší zelenina s tmavými listy: roketa, špenát, listy tuřínu, zelené druhy čekanky (pampeliška, čekanka listová). Mimořádně bohatá na železo je zelená petrželka, bazalka a máta, ale musí se konzumovat čerstvé. Většina ostatní zeleniny obsahuje jen malé množství železa.

K ostatním potravinám, které jsou dobrým zdrojem železa, patří pivovarské kvasnice a obilné klíčky, sezam, zázvor, rostlinné mléko (získávané ze šťáv některých rostlin), melasa (zbytek po zpracování cukru).

Celozrnné potraviny (chléb, těstoviny, otruby) obsahují sice značné množství železa, jezte je však umírněně – je v nich kyselina fytinová a její deriváty, které mají schopnost vázat na sebe železo (ale také vápník, zinek a magnézium) a znemožnit tak jeho vstřebání do organizmu.

Obsah železa v mléce, jogurtech a sýrech (čerstvých i zrajících) je nízký. Kromě toho vápník, prvek, který je v nich obsažený ve vysokém množství, zabraňuje vstřebávání železa.

Maso nezůstává za rybami v tomto ohledu pozadu. Je lepší orientovat se na koňské a telecí maso, ale vyhovující je i kuře, králík a krůta. Bílá masa obsahují stejné množství železa jako masa červená.

Čaj, káva a kakao musí být konzumovány delší dobu po jídle, aby nezasahovaly do procesu vstřebávání železa z ostatních potravin. Malé množství vína může naopak vstřebávání podporovat. Obsah železa v minerálních vodách je různý a je třeba jej zjistit z etikety.

Slepičí vejce, stejně jako vejce husí, kachní a krůtí, mají značný obsah železa, které se nachází především ve žloutku. Žloutek ale obsahuje inhibiční látky (fosfáty), které organizmu znemožňují kov využít.

Železo obsažené v obilninách organizmus vstřebává daleko méně než železo v mase a v rybách. Rýže je na železo chudá, ale dnes je k dispozici i rýže s dvojnásobným obsahem tohoto prvku používaná v rozvojových zemích, kde je hlavní potravinou a kde 40–50 % dětí do 5 let trpí nedostatkem železa.

Suché luštěniny a především čočka jsou dobrým zdrojem železa, totéž platí i pro sóju. Všechny (zejména sója) ale obsahují kyselinu fytinovou, která vstřebávání železa omezuje.

Komentáře

Maritnahanz

7. 2. 2023 19:54

Jsem rád, že článek byl užitečný a že vy a vaše rodina doplňujete železo jak přirozeně, tak ve formě vitamínu. Železo je nezbytné pro produkci energie v těle, takže je důležité, abyste se ujistili, že ho máte dostatek. I zde prozdravi.eu/nedostatek-zeleza-jake-jsou-priznaky-nedostatku-zeleza-v-krvi-a-co-zpusobuje-projevy-krve-diky-nedostatku-zeleza/ se dočtete jak přírodně doplnit železo.

Děkujeme, že jste se s námi podělili o své zkušenosti a jsem rád, že to pomohlo vám a vaší rodině!

jarka skrobakova

4. 8. 2013 20:09

Moc pěkně popsaný článek. Budu se tím řídit a děkuji :yes::yes::-K;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie