Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Něco mezi polévkou a salátem: Okroška voní bylinkami a je plná masa a zeleniny.  Podle tohoto receptu ji zvládne každý
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nikkolo - Own work, CC BY-SA 3.0

Okroška je něco mezi polévkou a salátem. Na první pohled sice vypadá jako polévka a jí se lžící, je ale plná čerstvé zeleniny, takže si ji můžete vychutnat místo salátu a doplnit jí zásoby vitaminů a vlákniny. Jí se totiž studená, má příjemně nakyslou chuť a báječně osvěží i v teplejších dnech.

Polévka od převozníků na Volze

Polévka okroška je populární nejen na Ukrajině, ale vůbec v zemích bývalého Sovětského svazu. Pochází pravděpodobně z oblasti Povolží, připravuje se ale i jinde a její původ sahá zřejmě až do středověku, kdy si tehdejší obyvatelé této oblasti připravovali jednoduchou polévku z kvasu (oblíbeného východoslovanského kvašeného nápoje z žitného chleba) a nakrájené černé ředkve a cibule. Říká se, že okrošku vymysleli převozníci bárek, kteří pracovali na řekách, jako je právě Volha. Dostávali totiž k obědu sušené ryby a kvas, ale protože měli většinou špatné zuby, namáčeli si je do kvasu. Později, aby byl pokrm výživnější, začali přidávat další zeleninu - pečené brambory, ředkvičky, okurky.

Je libo okrošku zeleninovou, masovou nebo rybí?

Okroška je na východě považována za typickou letní polévku neboť je krásně lehká a osvěžují. Ve velkém parnu se dokonce podává i s kostkami ledu, aby zůstalo dlouho chladná. Její název pochází z ruského slovesa "krošitj", což znamená drobit na malé kousky. Právě tak má být nakrájena zelenina a další suroviny do okrošky.

Polévka bývá zeleninová, masová nebo rybí. Každá okroška musí obsahovat zelenou (jarní) cibulku, čerstvé okurky, případně ředkvičky, vejce uvařená natvrdo a kopr na dochucení. Výživnost polévky pak zvyšují vařené brambory. Říká se, že by v okrošce měly být dva druhy zeleniny - chuťově neutrální a ostřejší. Mezi ty chuťově nevýrazné patří právě vařené brambory, tuřín, mrkev, brukev a čerstvé okurky. Do pikantnější zeleniny se řadí zase nakrájené zelené natě – jarní cibulky, kopru, petrželky, kerblíku, celeru či estragonu.

Dokonalá nakyslá chuť polévky

Do masové okrošky se přidává na kostičky nakrájené vařené maso (obvykle hovězí či telecí) nebo uzeniny (klobása či šunka). Výborně ji ovšem dochutí i nakládané houby. Rybí okroška se zase tradičně připravuje ze solených nebo uzených ryb a musí být dostatečně okyselená citronovou šťávou. Z ryb jsou do ní oblíbení zejména sledi a makrely. Zajímavou chuť jí pak dodávají nakládané okurky nebo i lák z okurek. Někdy se přidávají i sušená jablka a švestky. Výběr zeleniny, masa a ryb do okrošky není náhodný. Musí se najít ta nejlepší kombinace zeleniny, masa a ryb, která navíc bude dobře chutnat ve spojení s kvasem. Všechny suroviny pak hlavně musí být čerstvé a kvalitní.

Příprava okrošky je snadná a rychlá

Příprava okrošky je snadná. Stačí jen všechny ingredience nakrájet najemno, dát do misky, přidat kvas a podávat. Kvas se ale tradičně používá jiný, než ten, který se pije místo limonády, neboť ten bývá poměrně sladký. Pravá okroška se připravuje ze speciálního bílého okroškového kvasu, který je kyselejší. Ten pak navíc zjemňuje zakysaná smetana. Místo kvasu se v modernějších objevuje kefír, sladové pivo, suchý mošt, podmáslí, syrovátka nebo jen minerální voda. V případě poslední tekutiny je třeba polévku dostatečně dochutit citronovou šťávou, aby se nahradila nakyslá chuť kvasu.

Okroška podle ukrajinského receptu

Pokud jsme vás na okrošku nalákali, je nejvyšší čas si ji připravit, dokud si ještě užíváme hezkých letních dnů. Zkusit to můžete podle autentického receptu, která jsme získali od jedné ukrajinské rodiny.

Budete potřebovat: 3 litry vývaru z kuřecího stehna včetně masa, 6 brambor, 6-8 vajec, 2 párky, 1 velkou okurku, jarní cibulku dle chuti, 200 ml majonézy, 200 ml kysané smetany a kopr na dochucení.

Postup: Vývar z kuřecího stehna nechte vychladit. maso oberte a nakrájejte na kousky. Párek nakrájejte na kolečka. Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Poté je přendejte na talíř a nechte je vychladnout. Vejce uvařte natvrdo. Poté je vložte do studené vody. Omyjte zeleninu a osušte ji. Okurku nakrájejte na kostičky, kopr a jarní cibulku nasekejte. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky.. Poté oloupejte vejce a také je nakrájejte na kostičky. Do vývaru zašlehejte majonézu a kysanou smetanu. Pak do hrnce přidejte maso, párky, okurku, brambory a kopr s jarní cibulkou. Vše promíchejte, případně osolte a opepřete. Hotovou okrošku nechte v lednici důkladně vychladit a podávejte ji studenou. 

Zdroje informací:
Russlandjournal.de
Bridgetomoscow.com
Vkus.narod.ru

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie