Omáčka Velouté s přidáním řapíkatého celeru, houbami a kyselých okurek

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 50 minut 4-6 porcí Omáčky 14 názorů

Suroviny

500 ml poctivého masového vývaru (dle druhu masa-hovězí, vepřový,kuřecí, slepičí a další použila jsem hovězí s kostí na polévku)
1 velká cibule
50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 smetana (12%, nebo 31% a 33%)-200 ml
špetka drceného zeleného pepře
PŘÍDAVEK:
2 řapíky celeru
hrst čerstvých hub (nebo zamražených hub)
2 větší sladkokyselé okurky
něco láku z okurek, podle chuti
Může se také použít hrubozrnná hořčice nebo česnek-nedávala jsem.
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uděláme základ na Velouté omáčku, v kastrolku rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli nadrobno, necháme jí osmahnout, přidáme mouku a uděláme tak cibulovou jíšku do světlehněda a zalijeme poctivým vývarem, který si sami vytvoříme z kousku nějakého masa(žádné kostky, masoxy ap.)hodně promícháme do hladka a necháme dusit.

  2. Zatím si pokrájíme celer, houby a okurky na menší kousky a přidáme je do omáčky, dál osolíme opepříme, pak ochutnáme a podle naší chuti si přilijeme sladkokyselou vodu z okurek a necháme dusit.

  3. Když je všechno měkké přilijeme smetanu, můžeme přidat nakrájené vařené maso z vývaru a ještě chvíli povaříme.

Poznámka

Omáčku můžeme vykouzlit z jakéhokoliv masa, já měla kousek hovězího předního s kostí a maso jsem obrala do omáčky. Protože jsem vývar nepoužila všechen, byla ještě hovězí polévečka. Do této základní francouzské omáčky, lze přidat ingredience dle vlastní chuti, jinak Velouté základ obsahuje jen máslo+mouku+vývar+sůl+pepř a smetanu!

Tato moje má sladkokyselou, jemnou a výtečnou chuť. Pro přirovnání je malinko podobná chuti plíčků a kdo je má rád, ocení i Velouté! Dejte si k ní knedle.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Omáčka Velouté s přidáním řapíkatého celeru, houbami a kyselých okurek

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Omáčky navinulé chuti mám moc ráda:-p:yes::yes:Tahle se mi také zamlouvá:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    chocolate:jj,přesně, já to brala, jako že paskvil je ta omáčka-nějak mi ty názvy omáčky nedošly;-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Dana 61: Souhlasím, s houbami to by bylo podle mého gusta:-p Možná bych zkusila nakládané:-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Bibinka:Stane se.Já se omlouvám, ono to napsané možná vyznělo jinak, než jak jsem zamýšlela:-K.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    chocolate:tak to se fakt omlouvám, to jsem se nějak blbě upsala, ale už je opraveno a díky za upozornění;-)

    Odpovědět

  • m. m.(neregistrovaný)

    chocolate: Tam je napsáno Velumé:-8:-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Bibinka:Bibi, velouté je základní omáčka a to veloumé máš opravdu pod fotem.Nepochybuji, že to bylo moc dobré:-p.

    Odpovědět

  • m. m.(neregistrovaný)

    Bibinka: Já vím o čem Chocolate mluví, stačí se podívat, jak se jmenuje recept a co máte napsáno pod fotkou:-8:-//

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    chocolate: Chocolate, věř mi, že kdyby to byl paskvil, že by se to u nás nejedlo a letělo by to z okna;-)to s nadsázkou a už vůbec bych sem nedávala něco, co nám nechutnalo a ač to na fotce nevypadá až tak vábně, ješ to opravdu chuťově moc dobré:-p
    Velouté je ta základní omáčka a mám to tam poznamenaný a do ní si můžeš přidat cokoliv má kdo rád-je to o chutích. a já bych ti dala ráda ochutnat;-):-)

    Danuš61, přesně tak to je a díky;-)

    Odpovědět

  • Dana 61 Dana 61(neregistrovaný)

    je to prostě lahodná smetanová omáčka s jíškovým základem a podle mě musí být dobrá i v kombinaci s houbami,řapíkáčem a okurkami no to můžeme:yes::-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

  • chocolate chocolate

    Bibi, mám tě moc ráda, ale tohle je paskvil.
    Vždyť ty v popisku píšeš Velumé...a s velouté to nemá nic společného.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Jani, Ty jsi naše omáčková královna, zase krásná omajda a asi i výtečná, jinak řapíkáč, houby a okurky, to je moje gusto;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    BIBI..to musí být pochoutka:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: rapikaty celer omacka okurkova kysela polevka omáčka veluté veluté recept na veluté co z řapíkatého celeru polévka z kyselé okurky kysele okurky celerove veloute koprové velouté kyselé okurky recept omáčka řapíkatý celer jak použit řapíkaty celer polévka kyselé okurky velute omáčka omáčka z kyselé okurky velouté polévka kam použít řapíkatý celer recepty smetanove rybi velute co je velute

Zapomněl/a jsem heslo