Polévka "okroška" babičky Aničky

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

2 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

1 menší salátová okurka (oloupaná)
100 ml jogurtu
1-2 stroužky prolisovaného česneku (českého)
sůl a pepř
2-3 dl mléka (měla jsem plnotučné)
asi 1 dl zavařené červené řepy i s nálevem
(může být i malinko více, hlavně toho nálevu)
nať z 1 jarní cibulky
několik ředkviček
(nebo kus bílé ředkve či vodnice)
1 vařená brambora
2-3 vařená vajíčka
kopr, pokud ho někdo nejí, tak vynechá
šunka (není nutná)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Správně se mají brambory, okurka i ředkvičky nakrájet na kostičky, ale já jsem ředkvičky i okurku nastrouhala nahrubo, nať z cibulky jemně pokrájela.

  2. Přidala jsem jogurt, mléko, česnek, nakládanou červenou řepu, kostičky brambor, pepř a sůl. Vše se musí pěkně promíchat. Polévku necháme vychladit v lednici a podáváme na talířích nebo v polévkových miskách.

  3. Nakonec přidáme na každý talíř na čtvrtky nakrájené (oloupané) a vystydlé vajíčko vařené natvrdo a posypeme jemně posekaným koprem podle chuti. Podáváme vychlazené s chlebem pomáznutým máslem, nebo jen tak.

Poznámka

V letním parnu velice osvěžující.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Polévka "okroška" babičky Aničky

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Teď je to perfektní, dík za opravu. :yes::yes: Mám ještě jiné recepty na okrošku, ale ani jeden není s tím ruským kvasem. Ona se také hodně dělá v Polsku a asi to je naším jazýčkům bližší a tak ty recepty u nás vycházejí asi spíš z té polské okrošky. Tohle je moje zjednodušená verze, aby to v tom letním horku bylo i při vaření příjemné a rychlé.;-);-):-8 Dík za opravu nadpisu, přesně tak jsem to myslela!:yes::yes::-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: ;-) Anička, originál okroška sa robí s chlebovým kvasom, ty máí pekne napísané, že je to podľa babičky. Ale máš pravdu, veľa ľudí nevie, čo to vlastne je, možno by bolo dobré dopísať ´tam slovo "polievka". Napísala som, skontroluj a odsúhlas. Ak sa ti to nepodáva, oprav tak, ako bolo.;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Jejda ještě jedna pěkná fotka! Moc děkuju za obě fotografie, nejen za jednu!:-D:-K:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Poraď, prosím, jestli bych neměla dát do názvu slovo polévka - např: Polévka okroška babičky Aničky, nebo Letní polévka okroška .. Aby to i těm, kteří tuto skvělou studenou polévku neznají bylo jasně o co jde. Díky moc za radu! :-8;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57:Ta fotka je parádní:-!:yes::yes::yes: Moc děkuju za vyzkoušení a za fotografii!:-K Jsem ráda, že ti to chutnalo, já jí v létě dělám častěji, je hned hotová. Jedna z těch mých oblíbených (taky miluji gaspačo, tarator atd.) Ještě jednou moc a moc děkuju za fotku a vyzkoušení!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    tejaja: veď áno...je to polievočka...hustějšia, pravda....bez kvasu, ale nechýbal mi tam....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • Eja57 Eja57

    Nevím, jestli to má takhle vypadat, ale rozhodně je to moc dobré:yes:
    Tedy ředkvičky na kostičky jsem taky zavrhla a vzala jsem je i s okurkou přes struhadlo;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: polevka okruska polévka anička

Zapomněl/a jsem heslo