Jednoduchá a levná mrkvová marmeláda ze tří surovin je skvělá na chleba i na palačinky
28. 9. 2022 Vaření
Mrkev u nás patří vedle brambor, rajčat a papriky mezi nejčastěji využívanou zeleninu. Nemusí přijít pouze do polévky, nebo do koláče. Zjistěte, jak připravit mrkvovou marmeládu a objevte varianty, které ji udělají ještě zajímavější.
Co jste nevěděli o mrkvi
Mrkev je u nás velmi tradiční zeleninou. Věděli jste ale, že podle všeho doložená první vypěstovaná mrkev pochází z oblasti kolem Afghánistánu a je datována kolem roku 900 našeho letopočtu? Rozšířila se na Střední východ a do severní Afriky. K nám se dostala přes Španělsko a ve 13. století jsou o ní zmínky i v našich krajích. Tehdy měly mrkve ovšem nachovou a žlutou barvu.
Oranžové mrkve, jak je známe dnes, byly vyšlechtěny v 16. století v dnešním Nizozemsku. Barva kořene mrkve obecné seté může být bílá, žlutá, oranžová, červená, nachová, fialová i vícebarevná. Mrkev je výborným zdrojem důležité látky zvané betakaroten, který náš organismus využívá jako vitamín A. Mrkev je zdravá, ale i ona obsahuje cukr, a to dokonce čtyři druhy: sacharózu, glukózu, xylózu a fruktózu, ale minimum škrobu. Kromě toho ve výborné zelenině najdete spoustu prospěšných živin, jako jsou vitamíny C, K a B6, mangan, vápník, množství vlákniny a draslíku.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na mrkvovou marmeládu
Ingrediencí na mrkvovou marmeládu není potřeba příliš. Na tu nejjednodušší podobu vám stačí tři suroviny: 1 kg mrkve, 500 g cukru (využijte podle chuti), 3 chemicky neošetřené citrony.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit mrkvovou marmeládu
Příprava mrkvové marmelády není složitá a je i poměrně rychlá. Mrkev důkladně omyjte, očistěte kartáčkem a oloupejte. Nastrouhejte ji najemno, dejte do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte lžičku nastrouhané citronové kůry a vařte 10 minut. Pak přidejte citronovou šťávu a cukr. Vařte, stále míchejte, dokud nevznikne hustá kaše. Horké dávejte do dokonale vymytých sklenic, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru. Marmeláda je vynikající už v této podobě, ale může být ještě lepší.
Citronu můžete dát méně a místo zbytku využijte chuťově příjemnější pomeranče. Můžete se inspirovat tímto receptem, který využívá právě pomerančovou šťávu a kůru. Aromatickou podobu získáte, když svaříte v hrnci nakrájené citrusy, které povaříte s cukrem, badyánem, svitkem skořice a dření z vanilkového lusku. Mírně vařte zhruba půl hodiny a občas promíchejte. S kořením (badyán, skořice, hřebíček) si výrazně rozumí i kombinace mrkve s dýní. Můžete je zavařit jako kompot, anebo udělat džem ze směsi těchto dvou zelenin.
Hotovou marmeládu skladujte na tmavém a chladném místě.
Zdroje informací:
https://www.foodrepublic.com
https://www.stoplusjednicka.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Od nápojů po dezerty: Mrkev dětem schováte do jakéhokoli druhu pokrmu. Mrkvovému dortíku nebo sladké omáčce neodolají!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 3 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Mrkvovou, nebo dýňovou? Jednoduché recepty na zdravé a skvělé podzimní polévky