Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Zdroj: Wikimedia Commons,By Tyler C. - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113072929

Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky s octovou příchutí znáte. Britové je doslova zbožňují a většina lidí, kteří na britských ostrovech žili, pro ně zahořeli stejnou vášní. I když s nimi přicházejí i někteří čeští výrobci, stále je u nás těžké je sehnat. A co si je tedy připravit sami doma?

Slavná britská delikatesa

V Británii jsou octové chipsy neboli Salt & Vinegar Chips bezkonkurenčně nejoblíbenější příchutí ve světě smažených brambůrek. Britové si tuto kombinaci oblíbili natolik, že si octem dochucují i hranolky a využívají ji třeba i v jedné ze svých tradičních specialit Fish & ChipsVe spotřebě těchto brambůrek dokonce překonávají všechny ostatní národy. Za rok totiž průměrně každý Brit spořádá až 3 kg  octových chipsů. Mnozí sice pro tuto jejich vášeň pochopení nemají, když ale octovým chipsům také propadnete, již není cesty zpět.

Octové chipsy mají hodně výraznou chuť

Octové chipsy jsou zkrátka přesně tou pochutinou, kterou buď milujete nebo téměř nenávidíte. Spojení chipsů a kyselého octa má něco do sebe, je příjemně pikantní, ale zároveň ocet smažené brambory trochu osvěžuje a odlehčuje. Při prvním křupnutí vás překvapí nejen slaná chuť, ale i výrazná štiplavá chuť octa, která se liší od výrobce k výrobci. Britové ale samozřejmě milují ty nejoctovější.

Jak se zrodily chipsy?

Původ octových brambůrek je spjatý s historií samotných chipsů. Na křupavých smažených brambůrkách si pochutnáváme již pěknou řádku let. Podle  známého příběhu je prý již roku 1853 vymyslel George Crum. Tento kuchař vařil v restauraci Moon's Lake House v městečku Saratoga Springs a jednoho srpnového dne se naštval na hosta, který mu několikrát vrátil brambory s tím, že jsou příliš tlusté a mastné. George je proto tak trochu naschvál nakrájel na úplně tenounké plátky, osmažil je a naservíroval zákazníkovi. Ten z nich byl kupodivu nadšen, a tak se začal odvíjet příběh pochutiny, bez níž si mnozí nedokáží představit večerní posezení u televize.

Cesta k octovým brambůrkám

George Crum si pak otevřel dokonce vlastní restauraci specializovanou přímo na chipsy, které se nejvíc proslavily až na počátku 20. století, cesta k těm octovým však byla ještě poměrně dlouhá. Světlo světa spatřily až v 50. letech minulého století a první s touto příchutí přišla značka Tayto!. Pokud byste přemýšleli, jak se octová příchuť do bramborových plátků dostane, není to u těch průmyslově vyráběných kupodivu tak, že by se na ně nalil ocet. Výrobci je dochucují prostřednictvím škrobového prášku dochuceného octem. Zřejmě vás ale překvapí, že spojení škrobu a octa a jejich vysušení je poměrně staré a recept na tzv. suchý ocet neboli octový prášek je doložen již v jedné kuchařské knize ze 17. století, v současnosti se dá dokonce i koupit, je ovšem poměrně drahý. 

Domácí octové chipsy z trouby

I když s octovou příchutí přicházejí již i někteří čeští výrobci, mnoho milovníků těchto chipsů se shoduje, že se chuti originálních anglických chipsů nevyrovnají, a proto si je raději dělají doma. Pokud si je navíc upečete v troubě, budou i o trochu dietnější než ty smažené v oleji. A hlavně ty domácí nebudou mít tak trochu chemickou pachuť, kterou mívají některé brambůrky z obchodu. A jak na to?

Budete potřebovat: 400 g brambor (např. odrůda Russet), 250 ml jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje a 1½ lžičky mořské soli.

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory nakrájejte na tenoučké plátky, dejte je do mísy a zalijte octem. Nechte je namočené 15 až 30 minut. Delším namáčením získáte výraznější octovou příchuť. Plátky položte na papírovou utěrku a osušte. Pak je promíchejte s olejem a solí. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Pečte 8 minut, obraťte a pečte dalších 3 až 5 minut, dokud nejsou lupínky křupavé a okraje mírně zhnědlé. Přeneste brambůrky na mřížku, aby vychladly.

Zdroje informací:
Seriouseats.com

History.com
Mashed.com

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tonja

4. 1. 2023 18:06

Už jsem před lety ochutnal ty "slavné" bramborové chipsy s octovou příchutí a už je nikdy více nekoupím ani nebudu dělat. A to mám kyselou chuť v oblibě, jím citrony, piju lák z okurek, mám rád čočku nakyselo ...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více