Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko 2022: Sladké moučníky mohou být základem slaných jídel. Je libo frgál se zelím a slaninou nebo vdolky s rajčaty?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

V první výzvě úterního dílu pořadu MasterChef dostali soutěžící neobvyklý úkol. Museli připravit slaný pokrm inspirovaný sladkým dezertem. Aby úplně netápali, ukázal jim Jan Punčochář, jak neobvykle lze naložit s klasickou českou vánočkou. V pojetí slavného šéfkuchaře totiž výborně chutná i s uzeným úhořem a kaviárem.

Z dezertu slané jídlo

V posledním díle pořadu MasterChef Česko šlo již o hodně, a sice o postup do finálové desítky. Není divu, že na soutěžící čekal opravdu náročný úkol, který uvedl porotce Jan Punčochář následujícími slovy: „Protože se v letošním roce snažíme jídlo představit i z jiné stránky než chuťové, museli jste v mnoha předchozích výzvách překročit zaběhlé rámce a jít doslova za hranice chuti a ani dnes večer tomu nebude jinak. O mně je celkem známo, že nejsem moc fanoušek sladkého, co mě ale baví, jsou výzvy, když se sladké předělává na slané.“

Soutěžící museli připravit plnohodnotné slané jídlo inspirované vybraným moučníkem, který měli posunout trochu jiným směrem. Na výběr měli vdolky, mrkvový dort, makový frgál, řezy mille feuille, jablečný závin, tvarohové buchty a vánočku, jež měli připravit ve slané variantě. Klíčové bylo, jak řekl Přemek Forejt „…pochopit podstatu jídla a tu potom interpretovat po svém.“

Vdolky s rajčaty místo povidel

Nejlépe si s výzvou poradil Martin, který udělal na sádle smažené vdolky plněné rajčatovou omáčkou, k tomu ricottu s bazalkovým pestem, slaninový chips a opražené ořechy. Jak řekl Přemek Forejt: „Ty vdolky jsou super. Ten tvaroh s oříšky a s bazalkou mi přijdou hrozně fajn. Vy máte svůj styl a svůj rukopis a na těch talířích je vidět, jak o tom přemýšlíte. Děláte jednoduché věci, ale i ty jednoduché věci velmi dobře fungují.“ Radek Kašpárek pak Martina za jeho výkon rovnou poslal na balkon.

Jak předělat sladký moučník?

Připravit slané jídlo inspirované sladkým moučníkem není nic jednoduchého. Nicméně občas se vyplatí opustit zaběhlé konvence a vyzkoušet něco nového. Pokud vás poslední výzva inspirovala a rádi byste také udělali nějaký podobný pokrm, můžete to zkusit třeba podle následujících tipů:

  • Do slané podoby jde výborně předělat třeba klasická moravská specialitavalašský frgál. Ne nadarmo se tomuto koláči přes celý talíř říká valašská pizza. Švestková či hrušková povidla, mák nebo tvaroh na koláči nikoho nepřekvapí, zajímavé však je, že i na Valašsku se celkem běžně frgály pečou i se zeleninovými náplněmi, jako je třeba mrkvová nebo kedlubnová. Dnes se do těsta na frgály používá spíš máslo, hospodyňky ovšem v minulosti poměrně běžně používaly třeba kachní nebo husí sádlo, k nimž se výborně hodí i slané náplně, třeba ta ze zelí a klobásky, kterou do svého frgálu v MasterChefovi použil soutěžící Vojta a také si za něj vysloužil pochvalu od poroty a postup do bezpečí balkonu. Láká vás koláč se zelím? Zkuste ho třeba podle následujícího receptu.
  • Klasikou mezi slanými jídly inspirovanými sladkými jsou hlavně slané záviny. Ty jsou k úpravě naslano přímo ideální bez ohledu na to, zda použijete těsto listové, tažené nebo jednoduché jogurtové. Do závinu se výborně hodí zelná náplň s uzeným masem nebo škvarky, špenát s kozím sýrem, šunka se sýrem a rajčaty nebo třeba tak trochu italská kombinace rukoly, parmezánu a sušených rajčat. Takový slaný závin je rovněž ideálním pokrmem, do něhož využijete zbytky z lednice.
  • Různé slané náplně se hodí i do kynutých buchet. Zajímavě pojala oblíbený sladký pokrm školních jídelen, buchtičky se šodó, soutěžící Terka, která klasické šodó vonící vanilkou vyměnila za šodó s křenem. Připravila ovšem velkou buchtu s jablečným ragú se špekem, oříšky a brusinkami. Malé buchtičky k tomu opekla na sádle. Vše pak navíc doplnila trhaným bůčkem a jako poslední si vysloužila postup do finálové desítky. Jestliže vás láká si udělat buchty naslano, můžete ovšem použít i jiné náplně.
    Stejně jako v závinu v nich výborně vynikne zelí se špekem. Ke kynutému těstu se totiž, jak ostatně upozornil i Jan Punčochář, hodí něco tučného. Mohou to být třeba škvarky, jejichž chuť můžete podpořit nejen zelím, ale třeba i smaženou cibulkou. Kysané zelí pak zase můžete doplnit klobásou, alternativou tvarohových buchet mohou být buchty se slanou sýrovou náplní a bylinkami. A pokud jste si z lesa přinesli ještě houby, můžete zkusit i neobvyklé buchty s houbovou náplní.

V galerii si s námi připomeňte, kdo se v soutěži MasterChef Česko dostal do finálové šestnáctky. 

Fotogalerie - 10 finalistů MasterChef Česko

Ukázat 11 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat