Velký ovocný dort

Ewik84 Kuchařka: Ewik84

Dorty 41 názorů

Suroviny

Korpus
7 vajíček
280 g cukru
1 vanilkový cukr
280 g polohrubé mouky
2 lžíce oleje
7 lžic horké vody
1/2 prášku do pečiva
(to je na velky... a vysoky korpus, kdyz budete chtit delat mensi, tak pravidlo je, ze na jedno vajicko je 40 g mouky a cukru a lzice vody)
Krém:
4 vanilkové pudinky
1 litr mléka
2 hery
moučkový cukr
Čirá želatina
ovoce na vrch dortu (ja dala smes jahody,červený a černý rybíz, boruvky, ostruziny, maliny, par visni a par mandarinek. Mandarinky z konzervy vodu z konzervy vyuzivam pro pripravu zelatiny Zbytek nejlepe čerstvé.)
Trubičky na ozdobu.
Mašle
Recept si zatím oblíbilo 38 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků si ušleháme pevný sníh a dáme si to stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu (za stálého míchání), mouku si promícháme s práškem do pečiva a postupně přes síto přidáváme do našlehaných žloutku a promícháváme.

  2. Když máme mouku hezky vmíchanou, přidáváme sníh ale už nemícháme, ale jen jakoby překládáme, aby jsme sníh neubili. Když chceme hnědé těsto, přidáme kakao. Takto připravené těsto nalijeme do formy (já mám teflonovou, ale spodek stejně vykládám pečicím papírem) a dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180°C.

  3. Správné upečený korpus se nelepí na špejli a je hezky zlatavý na povrchu. Vypnu troubu a nechám ještě chvilku dojít. Po vyndání jsem to prakticky hned rozřízla na tři kousky. Kazdy si dát zvlášť vychladnout.

  4. Krém: Uvaříme si hustější pudink. Já jsem dala na litr mléka 4 pudinkové prášky. Při vaření jsem dala jen vanilkový cukr. Po uvaření necháme vychladnout, ale hlídáme, aby se neudělal škraloup. Já ho často promíchávám. Někdo na uvařený puding nasype moučkový cukr, někdo ho přikrývá igelitem (ale jestli to funguje nevím, nemám ozkoušeno).

  5. Máslo musí mít pokojovou teplotu, takže si ho nezapomeňte včas vyndat z lednice. Na tuhle várku krému jsem dala 2 Hery. Já pokládám Heru vedle pudinku, aby obojí mělo stejnou teplotu. Pak začnu šlehat puding.

  6. Když je hezky hladký, přidávám po kousíčkách Heru a stále šlehám. Když je to hezky celé spojené, dávám moučkový cukr. Dávám ho postupně a ochutnávám krém. Takže stačí dochutit podle toho, jak to máte rádi. Já mám radši méně sladký krém.

  7. Krém si dám na chvilku do lednice. Mezitím si vezmu ty 3 korpusy. První si dám rovnou na talíř, tác, podložku, na které už dort zůstane. Pokapu ji rumem a namažu marmeládou (já dávám rybízovou, je kyselejší, ale dá se použít jakákoliv).

  8. Na marmeládu dám první vrstvu krému a naskládala jsem na něj mandarinky (z konzervy) přiklopit druhým korpusem, na něj další vrstvu krému a na něj jsem dala jahody (čerstvě by byly nejlepší) pak přijde poslední korpus a na něj další vrstva krému a zároveň potřít krémem i strany dortu (na patra jsem dávala tak 1 cm vysokou vrstvu krému, na boky tak 0,5 cm).

  9. Potom jsem dort obložila trubičkami (spotřebovala jsem 3 balení). Trubičky jsem krájela na různé délky. Když máme udělaný takový jakoby košíček, nasypeme navrch ovoce (já dala směs jahod, červeného a černého rybízu, borůvky, ostružiny, maliny, pár višní a pár mandarinek).

  10. Na hlavní ozdobu jsem dala lístky meduňky (jsou hodně podobně listům jahodníku) na to jsem dala tři větší jahody - tak, aby to koukalo nad všechno ostatní ovoce.

  11. Nakonec jsem všechno zalila čirou želatinou, aby ovoce hezky na dortu drželo (tady pozor, ať želatinu nedáte moc ke krémům, aby nestýkala mezi trubičkami). Ještě do neztuhle želatiny jsem zapíchla k jahodám tři lístky z bílé čokolády. Pak už jen ovázat hezkou mašlí a dát ztuhnout do lednice.

Poznámka

Je tu psaný krok za krokem. A opravdu to není težký dort. Dělala jsem ho asi 3 hodiny, ale ne proto, že je náročný, ale spíš se porád čeká, než neco vychladne :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 171 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velký ovocný dort

  • grazlice grazlice

    Vynikající a nádherný dort,celá rodina už k narozeninám nechce jiný...děkuji za inspiraci ????:yes:

    Odpovědět

  • Ivca Ivca(neregistrovaná)

    Prosim, jak byl vysoky korpus po upeceni a jak byl vysoky dort po namazani kremem? Dekuji :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Wendy: Dej i s krémem a ovocem obložené trubičkami vychladit - drobné ovoce se snaž důkladně "nacpat" kolem dokola. Želatinu nejprve pomalu lžící nalévej do těch krajů, aby ti trochu ztuhla na ovoci a pak teprve pomalu - už trošku tuhnoucí ji doplň do celého dortu. Můžeš také udělat nadvakrát - nejprve ze čtvrt litru tekutiny a jednoho sáčku želé lehce polít a zaplnit, pak podle potřeby uvař další. Snad jedině tak - tak bych to dělala já, možná má někdo nějaký fígl:-)

    Odpovědět

  • Wendy Wendy(neregistrovaný)

    Dobry den, rada bych se zeptala jestli nemate prosim nejaky figl na to aby ta zelatina neprotekla tema trubickama a drzelo to jen na tom ovoci nahore. Diky moc :-D

    Odpovědět

  • veronika veronika(neregistrovaná)

    Zkousel jste nekdo i jiny krem? Vanilkovy puding pritel nesnasi:-(

    Odpovědět

  • andulka04 andulka04

    Mňam sestřenka,já a její nevlastní sestry jsme zkoušely povedl se nám




    (Je skvělý):-!:-p:-K

    Odpovědět

  • Ejwa Ejwa(neregistrovaná)

    Vybornej recept! Můj první dort a vypadá uzasne. I chutná :) Díky!;-)

    Odpovědět

  • Ewik84 Ewik84(neregistrovaný)

    Veronika:Ano, drzi na kremu. Tou masli je zpevnite, takze vydrzi i prevoz. Pri krajeni masli sundat a drzi porad :-) Takze se vubec nemusite bat.

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    dort vypadá skvěle, chtěla bych ho udělat prckovi k narozeninám. Jen jsem se chtěla zeptat - ty trubičky drží na krému? Neupadávají, než je všechny nalepím a svážu mašlí?

    Odpovědět

  • Lucy Lucy(neregistrovaný)

    Tvůj dort mě tak zaujal, že jsem se do něj musela pustit taky :) Pekla jsem ho bratrovy k 23. narozkám a moc se povedl :) Posílám fotečku na žlutém táce ;-)

    Odpovědět

  • Ewik84 Ewik84(autorka receptu)

    Verča:Tak držím palce, ať povede. Mám dortovou formu průmer 28 cm - vyšku nevím. - takový ten standard.

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Krásný dort ;-) Chystám se na něj teď o víkendu!! :-8 Můžu mít jen dotaz, jak veklou dortovou formu (průměr, výška) jste zvolila na ten velký korpus? Děkuji moc :-K

    Odpovědět

  • Luccy Luccy

    naprosto super, těsto úžasný jednoduchý skvělý....vše dle postupu...jen do pudingu jsem dala jen 1 heru ptz mi to přišlo moc, ale to je jen můj názor...jinak chválim moc moc není ani tak náročný....snad bude chutnat! děkuji za inspiraci:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já jsem nějak tvé recepty vůbec nezaregistrovala!:-O. Nádhera!:yes:

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Biton: Ten dort na první fotce, co jsem pekla, tak to bylo z mraženého ovoce, protože jsem jak na potvoru čerstvé nesehnala :) Byla to mražena směs ostružin, rybízu, malin a jahod a pak jsem tam ještě dala borůvky. Je doporučuji nechat ovoce nejdřív rozmrznout a slít z něj vodu. Mě osobně to pustilo vody poměrně dost.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: ovocný dort ovocný dort recept ovocné dorty k narozeninam dort s ovocem ovocné dorty recepty ovocný dort k narozeninám ovocné dorty recept na ovocný dort ovocný dort s trubičkami dort z trubiček ovocné dorty k narozeninam recepty dorty s ovocem recepty na ovocné dorty dort s trubičkami trubičkový dort recepty ovocny dort ovocné svatební dorty ovocný dort recepty velký dort ovocný svatební dort

Zapomněl/a jsem heslo