Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo. Soutěžící v další venkovní výzvě vyrazili do mateřské školky a jejich úkolem bylo pro mrňata připravit strašidelnou svačinu a posléze i oběd. Pokud tedy máte doma také školkového prcka nebo mladšího školáka, který podobnou oslavu ocení, můžete se inspirovat výkony soutěžících. Halloween je totiž za dveřmi.

Na Halloweena straší čarodějnice i duchové

Svátek zasvěcený dýním, převlečeným koledníkům škemrajícím u domů o cukroví a různým strašidelným dekoracím a převlekům jsme donedávna považovali za ryze americký. Postupně se ale začíná zabydlovat i u nás. A tak se i zde hlavně ve školách a školkách koná spousta halloweenských oslav, na kterých samozřejmě nesmí chybět něco pořádného na zub. A když nás mají děsit kostýmy, proč bychom se neměli leknout i toho, co se naservíruje na talíře?

Během Halloweenu se fantazii meze nekladou, při tvoření pochutin se můžete inspirovat různými strašidly, duchy nebo dalšími děsivými artefakty, zkrátka vším, co k Halloweenu patří. Přesně jako to udělali soutěžící v MasterChefovi. Nejlépe si u úkolem nakonec poradil tým růžových pod vedením Petry, který připravil duchy z listového těsta zapečené se sýrem a se šunkou a plněné pomazánkou z mascarpone a slané čarodějnické prsty. Pokud pro své děti také podobnou akci chystáte, můžete to zkusit ve stejném duchu.  

Na chlupaté prsty budete potřebovat: jeden balíček listového těsta,1 vejce, půlené mandle a strouhaný sýr nebo kmín. Jak na to? Listové těsto vyvýlejte na plát a nakrájejte na proužky délky prstů. Konce trochu seřízněte tak, aby šly mírně do špičky (ale nechte konec špiček tupý) a proužky klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem. Na sešikmené konce přilepte vždy jednu půlku mandle, případně celou mandli. Prsty sypejte kmínem nebo sýrem a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova. 

Dýňové dobroty

Dýně jsou asi hlavním symbolem Halloweenu. Obří dýně s vyřezanými obličeji a svíčkou uvnitř, známá jako Jackova lucerna (Jack-o'-lantern), slouží hlavně jako dekorace, v předvečer Svátku všech svatých ovšem měla původně představovat duše zemřelých blízkých. Před dům se dávala proto, aby odháněla zlé duchy a skřítky a vůbec vše špatné.

Tradici vyřezávání dýní přinesli do USA irští přistěhovalci a zajímavé je, že původně se vyřezával tuřín nebo řepa. Ale protože tato zelenina nebyla v USA tak snadno dostupná, nahradily je právě dýně. Dýně se na Halloweena obvykle peče či zapéká s mletým masem a sýrem nebo se z ní vaří polévka. Vynikající jsou z ní ale rovněž sušenky. Díky tomu, že jsou samotné dýně sladké, nemusíte je moc doslazovat, takže jsou vhodné i pro úplně malé děti. A jak takové zdravé sušenky vyrobíte?

Budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého nového koření, ½ čajové lžičky, ¼ lžičky jedlé sody, špetku mletého hřebíčku, 113 g másla pokojové teploty, ½ šálku dýňového pyré (z dýně uvařené doměkka nebo upečené rozmixované), ½ šálku třtinového cukru (můžete ale použít třeba i javorový sirup), 2 velké žloutky a 1 lžičku čistého vanilkového extraktu.

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse promíchejte mouku, skořici, zázvor, muškátový oříšek, jedlou sodu, sůl a hřebíček. Pomocí robota vyšlehejte máslo a cukr dohladka. Přidejte dýni a prošlehejte. Pak vmíchejte žloutky a vanilku a šlehejte, dokud nebude hmota světlá a nadýchaná asi 2 minuty. Snižte rychlost a postupně přidávejte směs mouky a koření a míchejte, dokud se vše nespojí. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici aspoň hodinu. Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj různé tvary. Nejlepší je samozřejmě pořídit vykrajovátka ve tvaru dýně. Tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 10 až 12 minut. Hotové sušenky můžete dozdobit cukrovou polevou nebo čokoládou.

Prsty čarodějnice

Kromě dýní se s Halloweenem odpradávna pojily i čarodějnice. Lidé si totiž mysleli, že čarodějnice doprovázejí na cestách zlé duchy. Věřilo se také, že na Halloween mají největší moc a mnoho mladých žen se rovněž domnívalo, že Halloween je nejlepším dnem pro věštění. Doufaly proto, že jim čarodějnice prozradí jméno jejich nastávajícího.

Z toho důvodu je čarodějnice jedním z oblíbených halloweenských převleků. Kromě toho slouží i jako inspirace pro občerstvení. Můžete udělat třeba čarodějnický klobouk ze zmrzlinových kornoutků, potažený marcipánem nebo třeba košťátka ze slaných tyčinek, na něž nabodnete kousky sýra, jejichž konce nastříháte, aby vypadaly jako koště.

Populární halloweenskou pochutinou jsou i čarodějnické prsty. Můžete zkusit i jejich sladkou verzi ze sušenkového těsta podle následujícího video receptu:

Halloweenské muffiny

Oblíbenou halloweenskou sladkostí, která potěší každé dítě, jsou muffiny. Ty můžete připravit jako cupcakes. Krém na jejich vrchu lze pak dozdobit různými obrázky nebo figurkami odkazujícími na další halloweenské symboly (např. duchy, kočky, sovy nebo netopýry). Tvary můžete vymodelovat nebo vyřezat z fondánu či různých cukrových polev.

Bílý krém naaranžovaný na muffiny lze třeba jen dozdobit malými tečkami z čokolády místo očí a budete mít krásného ducha. Do čokoládového (tedy hnědého, prodává se ovšem i černé kakao) máslového krému zase můžete ze dvou stran zapíchnout rozpůlenou Oreo sušenku. Pak už stačí jen přidat očka z fondánu a máte netopýra. Poměrnou vděčnou ozdobou jsou i pavouci nebo pavoučí sítě nakreslené tmavou čokoládovou polevou.

Jednoduché duchy upečete také z bílkového těsta. Jen místo pustinek vytvarujete duchy (jak vidíte v naší galerii).

Extra tip: Další inspiraci na děsivé pohoštění najdete v naší fotogalerii

Fotogalerie - Halloween - strašidelné dobroty

Ukázat 10 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více