Holka u plotny radí: Jak na babiččinu zelňačku s klobásou a smetanou? Chuti pomůže vývar i dostatek kmínu
31. 10. 2022 Vaření
Máte rádi zelí? U nás doma je to jedna z nejoblíbenějších surovin. Zejména teď na podzim je ideální zapojit klasické české kysané zelí do různých receptů. Jedním z nich je zelňačka. Já ji vařím podle babičky Marušky.
Slezská zelňačka
Jedna moje babička pocházela ze Slezska, druhá z jižních Čech. Obě mi předaly své zkušenosti s vařením, ale v dětství jsem přece jen o něco více jídávala jídla slezské kuchyně, protože v tom regionu jsme tehdy žili. Fazolačka, vaječina i zelňačka bývávaly zejména na podzim častou součástí našich jídleníčků. Obě polévky se u nás doma vařívaly hodně husté, z dnešního pohledu asi až moc.
Babička Maruška třeba měla ráda smetanu a tak nejen, že zelňačku zahušťovala zásmažkou z mouky a másla, ale navíc ji ještě vylepšovala smetanou ke šlehání a leckdy i vajíčkem. To už pak bylo opravdu pořádné jídlo, vhodné s kusem chleba i pro havíře, který zrovna vyfáral z dolu.
Moje maminka zase milovala papriku, takže zelňačka u nás doma byla vždycky "červená". Nakonec se podoba zelňačky v naší rodině ustálila na tom, že základem je kromě zelí paprika a klobása (nejlépe Ostravská, ale klidně i maďarská), někdy přidáváme vejce a vždycky talíř zdobíme kopečkem zakysané smetany pro toho, kdo chce. Nesmějí chybět i brambory a výraznou chuť zajišťuje i kmín a pro mnohé netradiční rajský protlak.
Mohlo by vás zajímat
Recept na zelňačku s klobásou
Na Slezskou zelňačku s klobásou budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 4 větší brambory, 1 lžíci mouky, 3 lžíce oleje, mletou papriku, 2 lžíce rajského protlaku, silný masový vývar (500 ml), 2 cibule, sůl, pepř, kmín, bobkový list, 2 stroužky česneku (oloupané a nastrouhané), 1 větší klobásu dle svého výběru, cukr dle chuti a zakysanou smetanu na dokončení.
Jak na to: Všechny brambory oloupeme. Jeden brambor nastrouháme najemno a zbylé tři nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku, zalijeme vodou, ochutíme solí a kmínem a uvaříme doměkka.
Zelí pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kolečka. V hrnci na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme klobásu a opečeme ji. Zasypeme paprikou (asi 1-2 lžíce), velmi krátce orestujeme a hned přidáme rajský protlak. Opět orestujeme a přidáme zelí, vývar (nebo vodu), česnek a koření. Vmícháme nastrouhaný brambor a mouku rozmíchanou v trošce vody. Vše provaříme doměkka a pak přidáme i uvařené brambory s částí vody. Polévku případně dochutíme cukrem nebo solí a poté na talířích doplníme zakysankou a podáváme.
Moje tipy:
- Místo vývaru můžete použít i vodu, ale s vývarem bude mít polévka plnější chuť.
- Rajský protlak zajistí polévce hezčí barvu a trochu plnější chuť, ale zároveň ji udělá trochu kyselejší (dle druhu protlaku). Můžete jej tedy také vynechat, i když nám to s ním chutná.
- Nastrouhaný brambor funguje jako zahuštění polévky. Mouku už přidávat nemusíte, pokud nechcete. S ní je ale polévka malinko krémovější.
- Co se týká vajíčka, tak je to verze pro chlapy nebo pro všechny, kteří chtějí do jídla doplnit bílkoviny. Vajíčko vždy vyklepnu do hrníčku, rozmíchám vidličkou a poté vliju do vroucí polévky v hrnci a nechám provařit.
- Nešetřete kmínem. To je u zelňačky dost důležité koření. Vylepší chuť a taky zajistí lepší stravitelnost jídla.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více