Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Mnozí z nás ji však mnohdy vynechávají: na vině však nemusí vždy být náš hektický životní styl, ale možná i to, co jíme. Když si k snídani připravíte naši pochoutku, čokoládové placky se špetkou mořské soli, zaručujeme vám, že si ještě rádi přivstanete.

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Mnozí z nás ji však mnohdy vynechávají: na vině však nemusí vždy být náš hektický životní styl, ale možná i to, co jíme. Když si k snídani připravíte naši pochoutku, čokoládové placky se špetkou mořské soli, zaručujeme vám, že si ještě rádi přivstanete.

Na přípravu placiček budete potřebovat:

  • 3 ½ šálku polohrubé mouky
  • 1 ¼ čajové lžičky jedlé sody
  • 1 ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 ¼ šálku rozpuštěného másla
  • 1 ½ šálku hnědého cukru
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 2 šálky lupínků z kvalitní tmavé čokolády
  • 2 polévkové lžíce hrubozrnné mořské soli

V míse pomocí elektrického nebo ručního mixéru umixujte změklé máslo s cukrem do nadýchaného, lehkého krému. Vmixujte vejce a vanilkový extrakt.  V druhé misce smíchejte suché přísady, a to mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a normální sůl (nikoli mořskou). Suché ingredience pomalu přisypávejte k máslu s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem a vypracujte jemné těsto. Do něj pak vmíchejte kousky tmavé čokolády.

Plech si vyložte pečícím papírem. Polévkovou lžící nabírejte těsto, klaďte ho na papír v dostatečné vzdálenosti (přibližně 5 cm) a vytvářejte placičky. Povrch těsta posypte hrubou mořskou solí. Placičky pečte přibližně 16-18 minut při teplotě 180°C. To, že jsou hotové, poznáte podle jejich křupavých okrajů.

Sladko-slanou chuť placiček si jistě zamilujete. Placičky jsou skvělé s mlékem, nebo kakaem. Výborně se hodí také ke zmrzlině nebo jogurtu.

Komentáře

Hella

16. 11. 2013 20:02

Redakce: No to je ten problém, že tam žádné tekuté přísady nejsou, pokud přidám vejce nebo tuk, tak to musí ovlivnit výsledek. Jen pro pořádek : čajový šálek má obsah 180 ml, kávový šálek 150 ml, mocca šálek 50 ml (vše měřeno 1,5 cm pod okraj), takže příště by nebylo od věci napsat, jakým šálkem bylo měřeno ;-)

Redakce

15. 11. 2013 09:41

Dobrý den, při přípravě jsme na odměření použili malý šálek, přibližně o objemu 50-70ml.Podle potřeby (hustoty těsta) vždy můžete přidat suché nebo tekuté ingredience. Přejeme dobrou chuť :)

Hella

15. 11. 2013 00:22

Mám dotaz: zkoušel to někdo z "redakce"? Nějak se mi nezdá, že by na tolik sypké hmoty ( půl kg mouky + cukr + lupínky + ostatní) stačily jen 2 vejce a tekuté máslo bez další tekutiny. Dělá to na mě dojem drobenky ... Ale třeba to funguje. ;-) Bohužel to odhaduji na snídani tak pro 10 lidí (je to přes kilo těsta), tak to nemám sílu upéct a sníst :-O

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům