Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kapr šupináč
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Pohled 111

Plánujete na Vánoce koupit tradičního českého kapra? Pak pro vás máme pár tipů, jak rybu správně uchovat, aby zůstala čerstvá a na Štědrý den jste si skvěle pochutnali.


Proč mít kapra ve vánočním menu

Kapr patří s 2-9 % tuku mezi středně tučné ryby. Do hodnoty se promítají faktory, jako je roční období, stáří ryby, ale také způsob chovu kapra. Nižší procento pak mají ryby, které se krmí především přirozenou stravou. Takové maso je pak lahoda. Rybí maso má kratší svalová vlákna a nízké množství nestravitelného vaziva.

Zvyk mít na Štědrý den na talíři kapra, je relativně nový. Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce uvádí, že se kapr na svátečním stole usadil v 19. století. To se ale týkalo měšťanů. Na venkově a u nižších vrstev obyvatel bylo rozšířeným zvykem mít kapra na stole až po první světové válce. Od úprav kapra na modro a na černo se až po druhé světové válce změnila tradice, kdy na sváteční stůl se dostává především smažený kapr.

Jak dlouho můžete skladovat doma čerstvého kapra

Než ale zvolíte způsob úpravy, čerstvého kapra budete mít chvíli doma. Pod „chvílí“ si můžete představit zhruba dva dny, pak se mění kvalita masa. Kapra si můžete přinést domů živého, zabitého, ale také vykuchaného, případně dokonce naporcovaného. Především je třeba zakoupit svěžího a zdravě vypadajícího kapra. To poznáte podle těchto znaků.

Jak dlouho vydrží kapr bez vody

Když se rozhodnete přinést si domů živého kapra, je třeba zvážit, jestli mu takový stres chcete dopřát. Když už se pro to rozhodnete, je potřeba respektovat určitá pravidla. Jak dlouho vydrží kapr bez vody je otázkou okolní teploty. V teple to je zhruba hodina, při nižší teplotě než -10 °C, jsou to asi tři hodiny.

Jak dlouho nechat kapra plavat ve vaně

Kapr ve vaně možná pro děti vypadá zábavně, ale čeká ho zabití a vykuchání. Zabití kapra je třeba provést odborně. Nejlépe se o to postará prodejce. Když už budete chtít mít kapra ve vaně, napusťte mu co nejstudenější vodu a nenechte ho tam déle než přes noc. Projevilo by se to na kvalitě masa.

Jak uchovat zabitého kapra

Zabitého kapra je třeba skladovat v chladu, kam byste ho měli dát co nejdříve. Ideálně by se mělo jednat o teplotu 0–2 °C, maximálně 4 °C. Co nejdříve ho naporcujte a dobře omyjte, aby se případně nedostala žluč ke svalovině. Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky k tomu pro Akademii kvality doporučil: „Svalovinu je potřeba pečlivě omýt a poté okapat přebytečnou vodu. Rybu dáme na talíř či větší nádobu a překryjeme mikrotenovou fólií. V lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Pokud je možnost využití vakuového přístroje, takto ošetřená ryba vydrží v lednici 3–5 dní v chlazené podobě bez nutnosti zmrazování, které výrazně sníží kvalitu suroviny.“ 

Jak mrazit kapra

Pokud čerstvého kapra nevyužijete celého, tak ho můžete zmrazit. Ideálně se ryby mrazí při velmi nízkých teplotách, až -35 až -40 °C, doma si musíte vystačit s -18 °C. Dejte ho do pevného mrazicího sáčku nebo do plastové uzavíratelné krabičky. Pokud mrazíte kapra déle než měsíc, poznáte to na kvalitě masa.

Myslete na to, že z čerstvého (třeba pepřenky) i z osmaženého kapra si můžete připravit také nakládanou pochoutku, a patří to mezi způsoby uchovávání ryb. 

Zdroje informací:
https://www.trebonskykapr.cz
https://ct24.ceskatelevize.cz
https://www.akademiekvality.cz

Náš tip: Připravte si smaženého kapra se salátem podle tohoto videoreceptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si