Magdalena Dobromila Rettigová a její nejlepší recepty
Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, byla spisovatelka, dodnes známá především jako autorka Domácí kuchařky. Na našem webu najdete její nejlepší recepty.
Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích (okres Beroun), zemřela 5. srpna 1845 v Litomyšli.
Slavná autorka - hlavně knih o vaření
Jako spisovatelka byla velmi plodná. Nejprve uveřejňovala drobné prozaické i veršované práce, postupně vydala několik knih povídek určených především dospívajícím dívkám. Byla výbornou vypravěčkou, můžeme ji pokládat za zakladatelku české červené knihovny. Z toho vyplývá, že její tvorba nikdy nedosahovala vysokých uměleckých kvalit.
Později se věnovala výhradně literatuře prakticky zaměřené. Největší význam má šířením národního vědomí a osvěty v ženském měšťanském prostředí především díky své Domácí kuchařce (poprvé vydané 1826 s podtitulem Pojednání a masitých a postních pokrmech pro dcerky České a Moravské), kterou nejenže rozšířila znalectví kuchyně a sbírku kuchařských receptů, ale přispěla i k rozšíření českého jazykave výše zmíněných kruzích.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 7 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
Pečení bez náčiní? Váleček nahradí láhev od prosecca, sklenička poslouží jako vykrajovátko, lžíce jako formička
Luxusní hostiny ve středověku? Na stolech nechyběly labutě, med ani vzácná koření!