Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sandokanovy oči
Zdroj: Toprecepty, Vytvarnik

Sandokanovy oči s lentilkou uprostřed, ledovky s báječně křupavou polevou, nebo na přípravu jednoduché burizonové hrudky. Některé druhy cukroví před 50 lety jsou zkrátka nezapomenutelné! Pojďme si je připomenout.

Retro cukroví

Nejspíš se nejednalo o žádná cukrářská veledíla, ale bylo to dětství a mládí. A na něj člověk většinou rád vzpomíná. Tehdy cukroví ovládalo kakao, čokoláda na vaření a ztužený tuk. Možná, že jste se nechtěli svých oblíbenců vzdát a stále retro cukroví připravujete. Které z nich bylo nejpopulárnější u vás?

Sandokanovy oči

Sandokan v 70. letech ovládl televizi, ale také se "dostal" do cukroví. Postava byla tak populární, že po ní byly pojmenovány pralinky ze ztuženého tuku a sušeného mléka. Sandokanovy oči se skládaly ze tří vrstev. Horní byla s kokosem, druhá s mletými oříšky a spodní s kakaem. Vrstvy se postupně lily do prázdného plastového plata po bonboniéře a to se dávalo ztuhnout do lednice. Na pralinkách trůnily barevné lentilky, které připomínaly uhrančivé oči Kamira Bediho (filmového představitele Sandokana). Lentilky byly někdy nahrazovány rozinkami nebo kandovaným ovocem. Zopakujte si nostalgii v podobě Sandokanových očí podle tohoto receptu.

Tatranské řezy

Kdysi jsme byli jedním státem. A právě tehdy byly populární tatranské řezy. Nebo ještě jsou? Cukroví bylo nejen jednoduché na přípravu, ale také plné lahodných chutí. Jedná se o křehké ořechové cukroví se základem z lineckého těsta. Ten je pomazán kyselejší marmeládou (ideálně rybízovou nebo malinovou). Na to se navrstvila křupavá směs bílků, cukru a mletých ořechů. Snadno si tatranské řezy připravíte ze: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 4 bílků, 180 g cukru krystal, 150 g cukru moučka, 4 žloutků, 150 g mletých ořechů, 1 balíčku pečícího prášku a malinového džemu.

Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Máslo dejte změknout, a pak ho vyšlehejte s cukrem dokrémova. Vezměte si k ruce žloutky a po jednom je zašlehejte. Pak si odměřte mouku, přidejte prášek do pečiva a obojí zapracujte do směsi. Výsledkem bude hladké těsto. Na pomoučeném válu z něj potom vyválejte tenkou placku. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a těsto na něj přeneste. Potřete ho marmeládou. Našlehejte bílky, přimíchejte k nim moučkový cukr a mleté ořechy. Bílkovo-ořechovou směs přeneste na těsto a rozetřete ji. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut.

Pražské koule

Nepečené druhy jsou velmi oblíbené a připravujeme je dodnes. Často dokonce i ti, kteří nestíhají, nebo si dávají péct. Kuličky a hrudky ovládly sváteční stoly už před lety. Jejich základem bývají drcené piškoty, kokos, mleté oříšky. Pražské koule jsou velmi snadné. Jedná se o dva piškoty, slepené krémem. Pak se vše namočí do čokoládové polevy (nebo cukrové polevy) a posype oříšky. Většinou se jedná o drcené arašídy. Nakonec se ještě kulička vykoupe v dávce mléčné čokolády. Vše se nechá ztuhnout. Dnes by se tomu nejspíš říkalo falešné Ferrero Rocher.

Náš tip: Připravte si podle tohoto receptu nepečené ořechové trubičky

Ledovky s polevou

Tentokrát nemáme na mysli bonbony s čokoládou uvnitř, ani ledovou čokoládu, ale retro cukroví, které tak trochu připomíná linecká kolečka. Ledovky s polevou jsou ale spojovány máslovým nebo pudinkovým krémem. Navrchu jsou ozdobeny cukrovou nebo čokoládovou polevou a ozdobeny mandlí nebo vlašských ořechem. Můžete je posypat (stejně jako tehdy) barevným cukrovým zdobením.

Cukroví z burizonů

Burizony už miluje několik generací. Ať už bílé nebo barevné. Právě ty bílé burizonky často mířily právě do cukroví. V kombinaci s cukrem a kondenzovaným mlékem vznikly karamelové kuličky. Pro lepší variantu byly ještě máčeny v čokoládové polevě. Anebo stačilo burizony smíchat s rozpuštěnou čokoládou a klást hromádky lžící na pečicí papír. Po zatuhnutí vznikly burizonové hrudky. 

Domácí čokoláda

Není čokoláda jako čokoláda. Domácí čokoláda se připravovala z kakaa a ztuženého rostlinného tuku. Je to tak trochu něco jiného, než prémiová čokoláda z obchodu, ale je domácí. Po rozehřátí a důkladném smíchání se lila nejen do plat po bonbonech z bonboniéry, ale také třeba do formiček na medvědí pracny. Výsledkem pak byly nejrůznější tvary. Mohli jste do ní přidat kokos, jindy zase třeba ořechy.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Aperitiv

Aperitiv

Aperitiv je malé množství alkoholu, které se podává asi 15-20 minut před servírováním jídla. Zpříjemní čekání na pokrm a zároveň nabudí chuťové… Číst více

Angrešt

Angrešt

Srstka angrešt nebo srstka obecná je oblíbený zahradní keř, známý pod názvem angrešt. Od tohoto rostlinného druhu bylo vyšlechtěno mnoho odrůd,… Číst více

Antipasta

Antipasta

Antipasta je výraz pro předkrm, pochází z italského "antipasto". Může obsahovat salámy, klobásy, ale také různě upravené ryby v oleji a protlaku s… Číst více

Aspik

Aspik

Aspik je vlastně rosol, kterým se zalévají různá, již předem připravená masa, ryby, uzeniny, saláty a zelenina. Široké uplatnění má především ve… Číst více

Avokádo

Avokádo

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky se řadí mezi ovoce, někdy i mezi zeleninu. Plod je dlouhý 7-20 cm, váží 100 g až 1 kg. Avokádo je… Číst více

Azuki

Azuki

Vigna hranatá je jednoletá rostlina, jejíž plody jsou drobné, asi 0,5 cm dlouhé fazolky s názvem azuki, nebo také adzuki. Mohou být různě zbarvené -… Číst více

Naposledy jste si prohlédli