Retro cukroví: Sandokanovy oči, ledovky i burizonové hromádky byly kdysi velkými hity. Připravují se s úspěchem i dnes
15. 12. 2022 Vaření
Sandokanovy oči s lentilkou uprostřed, ledovky s báječně křupavou polevou, nebo na přípravu jednoduché burizonové hrudky. Některé druhy cukroví před 50 lety jsou zkrátka nezapomenutelné! Pojďme si je připomenout.
Retro cukroví
Nejspíš se nejednalo o žádná cukrářská veledíla, ale bylo to dětství a mládí. A na něj člověk většinou rád vzpomíná. Tehdy cukroví ovládalo kakao, čokoláda na vaření a ztužený tuk. Možná, že jste se nechtěli svých oblíbenců vzdát a stále retro cukroví připravujete. Které z nich bylo nejpopulárnější u vás?
Mohlo by vás zajímat
Sandokanovy oči
Sandokan v 70. letech ovládl televizi, ale také se "dostal" do cukroví. Postava byla tak populární, že po ní byly pojmenovány pralinky ze ztuženého tuku a sušeného mléka. Sandokanovy oči se skládaly ze tří vrstev. Horní byla s kokosem, druhá s mletými oříšky a spodní s kakaem. Vrstvy se postupně lily do prázdného plastového plata po bonboniéře a to se dávalo ztuhnout do lednice. Na pralinkách trůnily barevné lentilky, které připomínaly uhrančivé oči Kamira Bediho (filmového představitele Sandokana). Lentilky byly někdy nahrazovány rozinkami nebo kandovaným ovocem. Zopakujte si nostalgii v podobě Sandokanových očí podle tohoto receptu.
Mohlo by vás zajímat
Tatranské řezy
Kdysi jsme byli jedním státem. A právě tehdy byly populární tatranské řezy. Nebo ještě jsou? Cukroví bylo nejen jednoduché na přípravu, ale také plné lahodných chutí. Jedná se o křehké ořechové cukroví se základem z lineckého těsta. Ten je pomazán kyselejší marmeládou (ideálně rybízovou nebo malinovou). Na to se navrstvila křupavá směs bílků, cukru a mletých ořechů. Snadno si tatranské řezy připravíte ze: 400 g polohrubé mouky, 250 g másla, 4 bílků, 180 g cukru krystal, 150 g cukru moučka, 4 žloutků, 150 g mletých ořechů, 1 balíčku pečícího prášku a malinového džemu.
Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Máslo dejte změknout, a pak ho vyšlehejte s cukrem dokrémova. Vezměte si k ruce žloutky a po jednom je zašlehejte. Pak si odměřte mouku, přidejte prášek do pečiva a obojí zapracujte do směsi. Výsledkem bude hladké těsto. Na pomoučeném válu z něj potom vyválejte tenkou placku. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a těsto na něj přeneste. Potřete ho marmeládou. Našlehejte bílky, přimíchejte k nim moučkový cukr a mleté ořechy. Bílkovo-ořechovou směs přeneste na těsto a rozetřete ji. Pečte v předehřáté troubě zhruba 20-25 minut.
Mohlo by vás zajímat
Pražské koule
Nepečené druhy jsou velmi oblíbené a připravujeme je dodnes. Často dokonce i ti, kteří nestíhají, nebo si dávají péct. Kuličky a hrudky ovládly sváteční stoly už před lety. Jejich základem bývají drcené piškoty, kokos, mleté oříšky. Pražské koule jsou velmi snadné. Jedná se o dva piškoty, slepené krémem. Pak se vše namočí do čokoládové polevy (nebo cukrové polevy) a posype oříšky. Většinou se jedná o drcené arašídy. Nakonec se ještě kulička vykoupe v dávce mléčné čokolády. Vše se nechá ztuhnout. Dnes by se tomu nejspíš říkalo falešné Ferrero Rocher.
Ledovky s polevou
Tentokrát nemáme na mysli bonbony s čokoládou uvnitř, ani ledovou čokoládu, ale retro cukroví, které tak trochu připomíná linecká kolečka. Ledovky s polevou jsou ale spojovány máslovým nebo pudinkovým krémem. Navrchu jsou ozdobeny cukrovou nebo čokoládovou polevou a ozdobeny mandlí nebo vlašských ořechem. Můžete je posypat (stejně jako tehdy) barevným cukrovým zdobením.
Cukroví z burizonů
Burizony už miluje několik generací. Ať už bílé nebo barevné. Právě ty bílé burizonky často mířily právě do cukroví. V kombinaci s cukrem a kondenzovaným mlékem vznikly karamelové kuličky. Pro lepší variantu byly ještě máčeny v čokoládové polevě. Anebo stačilo burizony smíchat s rozpuštěnou čokoládou a klást hromádky lžící na pečicí papír. Po zatuhnutí vznikly burizonové hrudky.
Mohlo by vás zajímat
Domácí čokoláda
Není čokoláda jako čokoláda. Domácí čokoláda se připravovala z kakaa a ztuženého rostlinného tuku. Je to tak trochu něco jiného, než prémiová čokoláda z obchodu, ale je domácí. Po rozehřátí a důkladném smíchání se lila nejen do plat po bonbonech z bonboniéry, ale také třeba do formiček na medvědí pracny. Výsledkem pak byly nejrůznější tvary. Mohli jste do ní přidat kokos, jindy zase třeba ořechy.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upravit kdoule? Z jejich šťávy, která voní vanilkou a citrusem, jsme připravili sladký rosol a z dužiny vynikající sýr
Dostat se ke kdoulím, to není tak snadné, občas… Číst více
Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem? Každý z nich na nás působí jinak
Už v minulosti si naši dědové dávali před jídlem panáka kořalky, aby jim lépe chutnalo. Další panák následoval po jídle - ten byl na trávení. O… Číst více
Čas naložit ořechy na ořechovici nastává právě nyní
Důležité je pro sběr ořechů na likér vybrat správné období. Ořechy musí být zelené, vyvinuté, ale ještě měkké, bez tvrdé skořápky pod slupkou.… Číst více
Jak zpracovat rebarboru. Využití je všestranné, hodí se na limonádu, marmeládu i koláč
Rebarbora (reveň) vypadá jako velikánský lopuch a mnoho z nás si ji pamatuje ze zahrádek svých babiček. Rostlina je to nenáročná, daří se ji na… Číst více