Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, CC0, Vojtěch Hinais, CC0 a Pixabay, Hans, koláž Toprecepty

Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při této slavnostní příležitosti upéct dort? A jaký jiný byl měl být vhodnější než ten, který zbožňoval první československý prezident a „tatíček“ národa T. G Masaryk. Úspěch je zaručen. Vždyť recept na něj je ze slavné Sandtnerky.


Prostý jídelníček prezidenta T. G. Masaryka

Pokrmů nesoucích název prezidentův nebo prezidentský existuje celá řada. Většina z nich odkazuje právě k prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. I když by člověk očekával u hlavy státy nějaký vybraný jídelníček a samé delikatesy, v kuchyni prvního prezidenta Československé republiky to neplatilo.

Slavný TGM si potrpěl na prostá a skromná jídla, neboť pocházel z chudých poměrů a svých zvyklostí se nevzdal ani poté, co se stal prezidentem. To dosvědčují i jeho slova: „Já mám nejraději jídla, jaká vařila doma maminka.“ Snažil se stravovat zdravě a střídmě a zastával názor, že občasné hladovění člověku jen prospěje. Jedl jen třikrát denně a v oblibě měl jednoduché pokrmy jako topinku se zavařeninou, borůvkové či švestkové knedlíky posypané mákem nebo bílou či česnekovou polévku.

Podle prvorepublikové kuchařky

Pokud vám spojení prezidentova skromného jídelníčku a dortu příliš nejde dohromady, tak vězte, že ani v případě dortu spojeném s jeho jménem nejde o žádnou přezdobenou krémovou nádheru. A jak se vlastně dort objevil? Za první republiky, tedy v době, kdy byl T. G, Masaryk prezidentem, většina žen vařila podle jedné slavné autorky, která byla rovněž propagátorkou vyváženého jídelníčku, Marie Janků - Sandtnerové.

V její kuchařské knize nesoucí název Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů najdete i recept na slavný dort vytvořený právě na počest T. G. Masaryka.

Dort plný mandlí a kandovaného ovoce

Základem prezidentova dortu je křehký bílkový korpus, konzistencí dort spíš připomíná biskupský chlebíček, ovšem pro zvláčnění plněný malinovou zavařeninou. Chuť mu dodává citrusová kůra a šťáva, a hlavně kandované ovoce. Stejně jako tento chlebíček je přelitý čokoládovou polevou. Speciální je jeho zdobení. První československý prezident totiž miloval konvalinky, které by měly být podle receptu v kuchařské knize vykrájené z oloupaných mandlí.

Na ozdobení dortu se používá ještě jedna trochu záhadná ingredience a sice zavařená andělika. Ve skutečnosti jde o kandovanou anděliku, který se dřív běžně prodávala v obchodech a používala se právě na zdobení dortů. Andělika lékařská je léčivá bylina s bílými kvítky, která dorůstá až dvoumetrové výšky a používá se převážně na různé zažívací potíže.

Kromě toho, že se z ní připravují čaje, její stonky se dřív často upravovaly kandováním – tedy nakládáním do cukerného roztoku. Dnes si ji můžete připravit leda tak sami, případně ji ale můžete aspoň nahradit zeleným kandovaným ovocem nebo kůrou. Dort ovšem můžete ozdobit i jinak podle své fantazie. Použít můžete třeba květy z jedlého papíru nebo z fondány, strany dortu pak dozdobte třeba nasekanými nadlemi. 

Recept na prezidentův dort podle Sandtnerky

Pokud by vás lákalo vyzkoušet dort, který byl vytvořený přímo pro T. G. Masaryka, můžete se do toho pustit přímo podle receptu ze Sandtnerky.

Budete potřebovat: 6 bílků na sníh, 100 g krystalového cukru, 50 g krupicového cukru navíc, 140 g loupaných strouhaných mandlí, 140 g strouhanky, 50 g loupaných krájených mandlí, kůru a šťávu z jednoho citronu, 60 g kandované citronové a pomerančové kůry, na nudličky nakrájené, 20 g másla a mouky na vymazání a vysypání dortové formy a 120 g malinové zavařeniny

Na polevu si připravte: 200 g krystalového cukru, ¼ l vody, 10 g másla, 1 lžíci vody a 80 g čokolády. Na ozdobu: 30 g mandlí na konvalinky a 1 stonek zavařené anděliky nebo kandované ovoce

Postup: Do velmi tuhého sněhu z bílků zašlehejte 100 g cukru, pak zlehka vmíchejte dalších 50 g cukru, mandle, strouhanku, nakrájené mandle, citronovou kůru i šťávu a kandovanou kůru (vše nakrájené na nudličky). Zamíchané těsto rozetřete do malé máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a v mírně vyhřáté troubě dort upečte.

Na polevu svařte cukr a vodu na silnou nitku, která se netrhá. V míse si nechte s máslem a lžící vody rozehřát v mírné troubě čokoládu (můžete vše rozpustit i ve vodní lázni). Pak k čokoládě za stálého míchání přilijte horký cukrový rozvar a promíchejte. Pečený prochladlý dort potřete malinovou zavařeninou, polijte ještě horkou čokoládovou polevou a dort ozdobte konvalinkami vykrájenými z loupaných mandlí a zavařenou andělikou, nebo kandovaným ovocem.

Náš tip: Máte-li rádi kandované ovoce, můžete si místo dortu udělat třeba vynikající biskupský chlebíček podle našeho receptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat