Koreniny a ich použitie
22. 4. 2009 Vaření
Koreniny boli oddávna vzácnosťou a často slúžili ako platidlo. Niektoré boli tak vzácne, že sa vyvažovali zlatom. Dnes si varenie bez korenín nevieme predstaviť. Často ale váhame, ktorú koreninu do ktorého pokrmu použiť tak, aby sa jeho chuť nepotlačila, ale naopak zvýraznila.
korenina | obrázok | použitie |
anýz | prívarky, sladká ryža, puding, slané pečivo, omáčky, likéry | |
badián |
zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry | |
bobkový list | smotanové omáčky, polievky, kyslé jedlá, nakladanie mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny | |
borievky ( jalovec ) | marinády, paštéty, kyslá kapusta, pri príprave diviny a rôznych likérov | |
brusnice ( brusinky ) |
divinové omáčky, džem, víno | |
čierne korenie | ochucovanie pokrmov z mäsa, rýb, vajec, do šalátov, polievok, prívarkov a omáčok | |
čučoriedky ( borůvky ) | divinové omáčky, džem, kompóty, víno | |
fenykel | prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo | |
horčica | nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky | |
kapary |
omáčky, nátierky, divinové mäsové jedlá | |
kardamón | medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi | |
klinčeky ( hřebíčky ) | zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno | |
koriander |
pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, marinády, pri nakladaní kapusty a uhoriek |
|
kurkuma | omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál a nápojov | |
muškátový orech | polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky | |
nové korenie |
nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty | |
paprika | štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky | |
rasca ( kmín ) | polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové jedlá, pečené mäso, klobásové výrobky | |
škorica | zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno | |
vanilka | zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér | |
zázvor | mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak používat celé koření k dochucování jídel? Máme několik jednoduchých možností
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 3 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně
Jak pěstovat kořenovou petržel? Vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy
Komentáře