Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koreniny boli oddávna vzácnosťou a často slúžili ako platidlo. Niektoré boli tak vzácne, že sa vyvažovali zlatom. Dnes si varenie bez korenín nevieme predstaviť. Často ale váhame, ktorú koreninu do ktorého pokrmu použiť tak, aby sa jeho chuť nepotlačila, ale naopak zvýraznila.

korenina obrázok použitie
anýz Anýz prívarky, sladká ryža, puding, slané pečivo, omáčky, likéry
badián
 
Badián zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry
bobkový list  Bobkový list smotanové omáčky, polievky, kyslé jedlá, nakladanie mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny
borievky ( jalovec )  Jalovec marinády, paštéty, kyslá kapusta, pri príprave diviny a rôznych likérov
brusnice ( brusinky )
 
Brusinky divinové omáčky, džem, víno
čierne korenie  Černé koření ochucovanie pokrmov z mäsa, rýb, vajec, do šalátov, polievok, prívarkov a omáčok
čučoriedky ( borůvky )  Borůvky divinové omáčky, džem, kompóty, víno
fenykel Fenykl prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo
horčica  Hořčice nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky
kapary
 
Kapary omáčky, nátierky, divinové mäsové jedlá
kardamón Kardamon medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi
klinčeky ( hřebíčky ) Hřebíček zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno
koriander Koriander pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, marinády, pri nakladaní kapusty a uhoriek
 
kurkuma Kurkuma omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál a nápojov
muškátový orech Muškátový ořech polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky
nové korenie
 
Nové koření nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty
paprika Paprika štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky
rasca ( kmín )  Kmín polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové jedlá, pečené mäso, klobásové výrobky
škorica Skořice zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno
vanilka Vanilka zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér
zázvor Zázvor mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia

 

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům