Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také milujete Nutellu? Doma si ji připravíte přesně podle sebe!
Zdroj: Unsplash

Nutella je oblíbeným krémem z oříšků, oleje, kakaa a samozřejmě cukru. Světlo prodejních pultů spatřila v roce 1964, a od té doby se její popularita drží na vysokých příčkách. Ale možná ji dětem nechcete příliš kupovat pro její nevhodné složení. My vám ukážeme, jak si doma připravit vlastní krém v tomto stylu, jehož složení bude mnohem zdravější.

Nutella má skvělou chuť, protože…

Vaše děti, a dokonce i vy patříte k milovníkům Nutelly? Není divu, její chuť je bohatá přesně na ty látky, na něž jsme po desítky tisíc let nastaveni jako na bohatý zdroj energie. A ten jsme po celou dobu svého vývoje potřebovali. Přebytek potravy zažíváme až v posledních desítkách let, i když jen v omezené části světa.

O popularitě Nutelly svědčí i pravidelné slevové akce, na něž natrefíte třeba v Kaufland letáku,Lidlu, v Bille ale i v malých lokálních prodejnách. Italský hříšně skvělý krém zkrátka dobyl svět. Přestože vznikl z nouze. Čokoládový krém byl po válce příliš drahý, a tak jej Michele Ferrero „nastavil“ lískovými oříšky. Skvělý nápad, který dal Nutelle nečekaně příjemnou chuť.

Od šedesátých let uplynula spousta času na postupnou změnu receptu

Jenže nebyl by to byznys, kdyby se původní složení Nutelly z roku 1964 dost neproměnilo. Postupně, po krůčcích, aby zákazník stále byl spokojen. Nutričně jsou změny k horšímu, byznysově k výhodnějšímu. 

Možná je čas se vrátit ke kořenům tohoto skvělého vynálezu a připravovat si vlastní variantu doma. Ani ta sice nebude ze skupiny zdravých jídel, ale jednou za čas si ji rozhodně můžete dopřát. Vykompenzujete ji vydatnou rodinnou procházkou. Pokud sáhnete po přírodních sladidlech, připravíte ji dokonce jako low-carb a vegan pochoutku!

Jak na domácí oříškovo-čokoládový krém? Připravte si mixér

Bez mixéru se domácí nutela vyrobit nedá. Je to krém z oříšků. A ty je nutné nasekat natolik najemno, až budou tvořit jemnou hmotu. Celkově je příprava domácí nutely snadná, jen si vyžádá trochu času na opražení oříšků a na mixování.

Ingredience pro domácí nutelu

Domácí oříškovo-čokoládový krém připravíte z těchto ingrediencí, které můžete v čase obměňovat podle vlastní chuti:

- 2 šálky lískových ořechů (postupně zkoušejte i jiné oříšky nebo semínka, každý druh dá pomazánce trošku jinou výslednou chuť)

- 1/4 šálku kakaa

- 1-2 lžíce kokosového oleje (množství oleje se bude měnit podle množství tuku v jednotlivých druzích oříšků a semen)

- 1 lžička vanilkového extraktu (není nutná)

- špetka soli

- stévie, xylitol nebo jiné přírodní sladidlo podle chuti.

Postup přípravy domácího oříškovo-čokoládového krému ve stylu Nutelly

Jak na samotnou přípravu? 

- Nejprve je nutné oříšky opražit na pánvi nebo upéct v troubě. Pokud zvolíte troubu, nastavte ji na 180 stupňů a pečte 10 - 15 minut. 

- Pokud máte oříšky ve slupce, po upražení je slupek zbavte. Jak? Například třením v utěrce. Oříšky do utěrky nasypte, utěrku přeložte a dlaněmi přejíždějte tak, aby utěrka z horní strany třela o oříšky, a slupek je tím zbavovala. Ale vystačíte si i s holýma rukama, až oříšky trošku vychladnou. Pak jen vezmete po částech ořechy do dlaní a třete je o sebe, dokud slupky neodpadnou.

- Následuje mixování oříšků, dokud z nich nebude jemná směs, oříškové máslo.

- Nakonec přidejte ostatní ingredience a nechte vymixovat dohladka, nebo alespoň do konzistence, s níž už budete spokojeni.

A je to. O něco zdravější a pro mnohé lidi dokonce chutnější varianta Nutelly je na světě. Které další oříšky nebo semínka vyzkoušíte?

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více