Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Napadlo vás někdy, kolik procent masa získáte po vykostění kuřete, vepřových žeber nebo ryby? Porovnali jsme původní gramáž se zváženým vykostěným masem a přinášíme vám místy překvapivé výsledky, které si můžete prohlédnout i ve fotogalerii.

Výsledky jsou pouze orientační

Stejné druhy zvířat se chovají v různých podmínkách, jsou jinak krmeny, mají různý podíl svaloviny a tuku a také jejich věk a kondice hrají roli v tom, kolik masa vykostěním zakoupené části získáte. Námi zvážené výsledky jsou tedy spíše orientační pro hrubou představu o výtěžnosti jednotlivých druhů.

Kolik masa zbyde po vykostění?

Celé kuře

Z kuřete bez drobů o hmotnosti 1,588 kg jsme vykostěním získali 846 g masa, což odpovídá 53 % z celkové váhy. Veškeré kosti a křídla se dají použít na vývar a zbyde poměrně hodně kuřecí kůže a odřezky tuku. I ty lze zpracovat například na výborné kuřecí škvarky a sádlo, které se ovšem vyplatí dělat z většího množství. Kůže a tuk se však může ukládat do mrazáku a na škvarky nastřádat.

Krůtí spodní stehno

Krůtí stehna jsou skvělá třeba pomalu pečená na zelenině podlitá bílým vínem. Námi zakoupené maso ze spodního stehna o hmotnosti 594 g za syrova vážilo po vykostění 384 g, což znamená výtěžnost 65 %. I z krůtích kostí se dá připravit vývar, vykostění spodních stehen je však kvůli plochým šlachám o něco pracnější, než je tomu u kuřete.

Pstruh

Filetování pstruha je sice náročnější disciplína, ale s trochou cviku můžete hodně získat. Celý kuchaný pstruh totiž vyjde až na polovinu ceny oproti samotným filetům. Náš pokusný vykuchaný pstruh vážil 392 g a po odstranění hlavy, ocasu, páteře s kostmi a ploutviček nám zbyly dva filety o celkové hmotnosti 252 g. Z celého pstruha jsme tedy získali 64 % masa a základ na fantastický rybí vývar na polévku.

Vepřový bok s kostí

Pomalu pečený bůček je delikatesa, kterou nepohrdne žádný masožrout. Zajímalo nás, jaký poměr masa a sádla z vepřového boku s kostí dostaneme. Z celkové váhy 1,145 kg jsme po odstranění kosti navážili 325 g masa a 491 g tuku. Masa tedy bylo na syrovém bůčku s kostí 28 % a sádla celých 43 %.

Vepřová žebra

U vepřových žeber jsme předpokládali poměr masa ke kostem kolem jedné třetiny, výsledek 43 % procenta byl proto celkem překvapivý. Z celkové hmotnosti 474 g jsme získali 205 g masa. Už jste je zkoušeli upéct s medovou marinádou? Zkaramelizovaný med na žebírkách vytvoří vynikající krustu a kombinace slaných žeber, sladkého medu a pálivého chilli je nepřekonatelná.

Hovězí s kostí na polévku

Asi největším překvapením pro nás bylo množství masa získané z hovězí směsi na polévku, která obvykle obsahuje spoustu kostí s trochou masa na obrání. V tomto případě jsme však spíše narazili na ne úplně typického výrobce (kdo jím je, se dozvíte v galerii pod článkem). Ze směsi o hmotnosti 1,046 kg se nám podařilo vytěžit 434 g krásného předního hovězího masa, což odpovídá 41 % z celkové váhy.

Fotogalerie - Kolik masa zbyde po vykostění?

Ukázat 14 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více