Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
15. 5. 2023 Ostatní
Populární herečka Jitka Smutná představila v pořadu České televize Hobby naší doby skvělý recept na zdravý pokrm, který patří mezi její neoblíbenější. Zapečený lilek na rajčatech se totiž v jídelníčku divadelní a filmové herečky objevuje každý týden.
Překvapení v kuchyni
Moderátorku pořadu Jiřinu Bohdalovou nejprve překvapilo, že je její profesní kolegyně zdatná nejen v hraní na mnoho hudebních nástrojů, ale i ve vaření. Záhy si ovšem nechala poradit, jak na zeleninovou lahůdku, která navíc může pomoci s redukcí váhy.
Mohlo by vás zajímat
Snadná redukce váhy
„Já to dělám jednou týdně, protože mi to strašně chutná. Navíc k tomu není nutné jíst žádné sacharidy,“ vysvětlila Smutná. „Zhubla jsem 15 kilogramů, tak už si to nechci kazit,“ dodala známá herečka, nominovaná na cenu Thalie. Pokud se tedy také chcete poprat se svou váhou a přitom se zdravě najíst, zkuste recept herečky, známé například ze seriálu Ulice, Zdivočelá země, filmu Tři bratři či série povídek s Miroslavem Donutilem 3 plus 1.
Zapečené lilky s rajčaty
Na přípravu pokrmu budete potřebovat: plechovku drcených rajčat, sůl, čerstvou bazalku, 3 stroužky najemno nakrájeného česneku, 2 střední lilky, 2 mozzarelly a zhruba 8 lžic nastrouhaného parmezánu.
Jak na to?
- Připravíme si nádobu na zapékání, kdo chce, může použít plech, na který umístí pečící papír.
- Do nádoby, v níž budeme zapékat, nalijeme konzervu drcených rajčat, lepší jsou ta pokrájená. Použít se dá i domácí omáčka z rajčat, v níž je sůl, pepř a bazalka.
- Pokud používáme konzervu, její obsah již v zapékací nádobě posolíme, opepříme a nahoru přidáme lístky čerstvé bazalky.
- Rajčata posypeme najemno nakrájeným česnekem.
- Ze dvou lilků nakrájíme plátky, zhruba centimetr vysoké. Ty naskládáme na rajčatové dno. Případně můžeme lilky předem nechat "vypotit" (tj. posolit a nechat sůl působit, pak setřít).
- Dvě balení mozzarelly rovněž nakrájíme na plátky a pokládáme na lilky.
- Úplně navrch posypeme pokrm přibližně osmi lžícemi nastrouhaného parmazánu.
- Zapékací mísu nebo plech dáváme do trouby, předehřáté na zhruba 175 stupňů, pečeme 20-25 minut.
- Podávat můžeme ihned, ale pokrm chutná skvěle i po vystydnutí.
Kuchyňské tipy Jitky Smutné:
- Nové odrůdy lilku už podle herečky nejsou hořké, nemusí se tedy dávat „potit“. Mizí tedy ta část přípravy lilku, kdy bylo potřeba nakrájené plátky osolit a posléze otřít papírovou utěrkou. Ale pokud jste tak zvyklí, klidně to udělejte.
- Místo mozzarelly jde použít i eidam. Jedná se pak o levnější variantu receptu, ale jak Smutná upozorňuje „s mozzarellou, která se krásně rozteče, je jídlo lepší“.
- Parmezán dodá jídlu další rozměr a připomene chuť středomořské kuchyně.
Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyni. Zde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty o hubnutí: Sacharidy jsou tabu a večer se nikdy nejí! Věříte tomu taky?
Jídelní rozmary slavných: Jack Nicholson kvůli roli jedl sendviče, které nesnáší, zato miluje snadnou rajčatovou omáčku se sýrem
Lilek 7x jinak: Připravíte z něj falešný tatarák i řízky a skvěle dochutí taky polévku nebo těstoviny
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní kremrole podle Josefa Maršálka: Trik je ve vlažném sněhu i správné práci s trubičkami. Cukrář také poradil, čemu se raději vyhnout
Pravá řecká musaka krok za krokem. Důležitý je „vypocený“ lilek, tajemství lahodné chuti pak spočívá ve správném výběru masa a koření
Připomeňte si legendární Babicovy hlášky: Mozzarella bez zápachu, japonskej šafrán i tvrdý játro asi nikdy nezestárnou!