Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiřina Bohdalová si od Jitky Smutné nechala poradit, jak na zapečené lilky na rajčatech.
Zdroj: se souhlasem České televize

Populární herečka Jitka Smutná představila v pořadu České televize Hobby naší doby skvělý recept na zdravý pokrm, který patří mezi její neoblíbenější. Zapečený lilek na rajčatech se totiž v jídelníčku divadelní a filmové herečky objevuje každý týden.

Překvapení v kuchyni

Moderátorku pořadu Jiřinu Bohdalovou nejprve překvapilo, že je její profesní kolegyně zdatná nejen v hraní na mnoho hudebních nástrojů, ale i ve vaření. Záhy si ovšem nechala poradit, jak na zeleninovou lahůdku, která navíc může pomoci s redukcí váhy.

Snadná redukce váhy

„Já to dělám jednou týdně, protože mi to strašně chutná. Navíc k tomu není nutné jíst žádné sacharidy,“ vysvětlila Smutná. „Zhubla jsem 15 kilogramů, tak už si to nechci kazit,“ dodala známá herečka, nominovaná na cenu Thalie. Pokud se tedy také chcete poprat se svou váhou a přitom se zdravě najíst, zkuste recept herečky, známé například ze seriálu Ulice, Zdivočelá země, filmu Tři bratři či série povídek s Miroslavem Donutilem 3 plus 1.

Zapečené lilky s rajčaty

Na přípravu pokrmu budete potřebovat: plechovku drcených rajčat, sůl, čerstvou bazalku, 3 stroužky najemno nakrájeného česneku, 2 střední lilky, 2 mozzarelly a zhruba 8 lžic nastrouhaného parmezánu.

Jak na to?

  1. Připravíme si nádobu na zapékání, kdo chce, může použít plech, na který umístí pečící papír.
  2. Do nádoby, v níž budeme zapékat, nalijeme konzervu drcených rajčat, lepší jsou ta pokrájená. Použít se dá i domácí omáčka z rajčat, v níž je sůl, pepř a bazalka.
  3. Pokud používáme konzervu, její obsah již v zapékací nádobě posolíme, opepříme a nahoru přidáme lístky čerstvé bazalky.
  4. Rajčata posypeme najemno nakrájeným česnekem.
  5. Ze dvou lilků nakrájíme plátky, zhruba centimetr vysoké. Ty naskládáme na rajčatové dno. Případně můžeme lilky předem nechat "vypotit" (tj. posolit a nechat sůl působit, pak setřít).
  6. Dvě balení mozzarelly rovněž nakrájíme na plátky a pokládáme na lilky.
  7. Úplně navrch posypeme pokrm přibližně osmi lžícemi nastrouhaného parmazánu.
  8. Zapékací mísu nebo plech dáváme do trouby, předehřáté na zhruba 175 stupňů, pečeme 20-25 minut.
  9. Podávat můžeme ihned, ale pokrm chutná skvěle i po vystydnutí.

Kuchyňské tipy Jitky Smutné:

  • Nové odrůdy lilku už podle  herečky nejsou hořké, nemusí se tedy dávat „potit“. Mizí tedy ta část přípravy lilku, kdy bylo potřeba nakrájené plátky osolit a posléze otřít papírovou utěrkou. Ale pokud jste tak zvyklí, klidně to udělejte.
  • Místo mozzarelly jde použít i eidam. Jedná se pak o levnější variantu receptu, ale jak Smutná upozorňuje „s mozzarellou, která se krásně rozteče, je jídlo lepší“.
  • Parmezán dodá jídlu další rozměr a připomene chuť středomořské kuchyně.

Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyni. Zde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více