Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přestože je grilování stále spojeno především se zahradami rodinných domů, otevřenými prostranstvími či prostornějšími balkony, není dnes problém si užít oblíbenou kratochvíli i v hlavním městě. V Praze totiž najdeme mnoho piknikových míst s grilem či ohništěm. Navíc neutratíme peníze za pronájem a budeme si muset koupit jen suroviny a dřevěné uhlí, někdy dokonce jen ty suroviny.

Devatenáct variant 

Jak informuje web Hlavního města Praha,  již před čtrnácti lety byla představena první pikniková místa, na nichž bylo za jasně daných pravidel povoleno používat grily a ohniště. Lokality byly úředníky vytipovány ve vybraných lesích a parcích v Praze.

K březnu letošního roku je na území Prahy umístěno v lesích a lesoparcích devět piknikových míst s ohništěm. Navíc v parcích najdeme deset stanovišť s přenosným nebo stabilním grilem. Další možnosti nabízejí některé kempy. 

Kam na netradiční piknik

Devět piknikových míst s ohništěm najdeme v Divoké Šárce, Ďáblickém háji, Hostivařském lesoparku, Chuchelském háji, Kunratickém lese, Lesoparku Letňany, Prokopském údolí, Motole a Hloubětíně. Přenosný či stabilní gril je k dispozici na Petříně, ve Stromovce, Oboře Hvězda a na Vítkově.

Parukářka

Kromě piknikových míst, která spravuje Hlavní město Praha, nebo jeho městské části, se dá grilovat i v lokalitách, které spadají pod soukromé subjekty. Mezi ně patří například park Parukářka, kde ovšem spojují možnost grilování za peníze i zdarma. Donáška vlastního grilu je zde ovšem pod pokutou zakázána.

Prostorný gril s kapacitou pro nasycení 15-20 lidí si můžete pronajmout od obsluhy místní hojně navštěvované hospůdky za 500 korun na celý den. Když se dostavíte na místo osobně, můžete si gril zarezervovat a s přáteli vyrazit na akci až v momentě, kdy bude hezké počasí nebo dostatek účastníků. Počítejte ovšem s tím, že dřevěné uhlí ani zápůjčka grilovacího náčiní není v ceně.

Městská část Praha 3 navíc instalovala na Vrchu sv. Kříže dvě grilovací místa v severní a západní části parku, kde si návštěvníci mohou během prázdnin pohodlně uspořádat piknik se svými známými a přáteli. Součástí grilovacího místa je litinový gril, lavičky, odpadkové koše a čistá tekoucí voda, kterou mohou všichni využít pro svoje piknikové potřeby.

Kemp Pražačka 

Ve volně přístupném areálu kempu si můžete také zapůjčit gril. Cena je 550 Kč na celý den, přičemž v ceně již je první zapálení grilu (které vydrží zhruba na hodinku). Gril je potřeba si předem rezervovat, na místě najdete i občerstvení, toalety, umývárny nebo dětské hřiště.  

Stromovka

Placené grilování najdete také ve Stromovce. Jeho výhodou je, že se piknikový „plácek“ nachází poblíž tramvajové zastávky, nedaleko je i hřiště pro děti či pískoviště. Zabaví se tedy celá rodina. K dispozici jsou dva dvoupltýnkové elektrické grily, pitná voda a několik stolů s lavicemi. To vše za 199 korun na hodinu. Gril ovládáte i platíte pomocí mobilního telefonu, na vás už zbyde jen příprava pokrmů a očištění grilu po jeho použití.

Hodkovičky

Obyvatelé Prahy 4 mají k dispozici také griloviště v Hodkovičkách. Je volně přístupné a umožňuje prožít podvečer či večer jak u klasického táboráku, tak si s přáteli či rodinou ugrilovat steaky, špízy nebo třeba zeleninu. 

Nové griloviště bude podle městské části v hlavní sezóně (od dubna do října) jedenkrát týdně uklízet a udržovat specializovaná firma, mimo sezonu bude servis dvoutýdenní. Zatím je třeba si přinést vlastní palivo – dřevo, dřevěné uhlí, popřípadě grilovací brikety. Do budoucna však Praha 4 zvažuje, že bude pravidelně dodávat i vyschlé štípané dřevo z prořezávek stromů.

Prokopské údolí

V Prokopském údolí najdete hned několik ohnišť, ale pozor ne na každém z nich je povoleno opékání. Oficiální ohniště je v Prokopském údolí umístěno hned vedle dětského hřiště jménem Prokopské údolí.

Horní Počernice

Procházkou v Horních Počernicích (dostupné vlakem z Masarykova nádraží) můžete dojít až k rybníku Eliška. Cestou od nádraží děti ocení zastávku v parku Houslový klíč. Na kole i pěšky sem můžete přijít i z opačné strany, tedy přes přírodní park Klánovice – Čihadla.

Křeslice a Koloděje

Na cyklostezce na trase Kolovraty-Benice-Hostivařská přehrada cestou minete turistický přístřešek Štít. Hned vedle něj je malé ohniště. V Kolodějích najdete nejen krásné hřiště, ale i venkovní tělocvičnu. Pohodovou procházkou můžete dojít až do Běchovic.

Povinnosti platí i zde

Piknikové místo má svá pravidla vždy, ať už je zřizováno městem, nebo je v majetku soukromníka. Každé místo má trochu jiné regule, ale v tom nejpodstatnějším se shodují. Návštěvníci nesmí rozdělávat oheň mimo vyhrazená místa, musí používat pouze dřevěné uhlí (pokud nejsou grily elektrické), nemají používat pikniková místa ke stanování, nemají zde ničit majetek nebo působit nepořádek či dávat pozor na zdraví nejen svoje, ale i dalších uživatelů veřejného prostoru.

Extra tip: Jak to na různých místech vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii

Zdroje informací:

Portál životního prostředí Hl. Města Prahy - Pikniková místa v pražských lesích a lesoparcích 

Parukářka - Grilování na Parukářce

Městská část Praha 3Na Parukářce můžete využít dvě grilovací místa

Co se děje Na VýstavištiGriloviště Na Výstavišti

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie