Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínáte na socialistické retro předkrmy, kterým vévodila plněná vajíčka? Tahle dobrota obstojí i dnes a když dvě půlky vajíček spojíte, vypadají podobně jako "hambáč". Ale přitom jde o lehčí a zdravější verzi fast foodové dobroty.

Vajíčka v jiné úpravě 

Natvrdo uvařená vajíčka kralují na obložených chlebíčcích a bývají také součástí obložených mís s různými pochutinami. Anebo si je na cesty dáváme, nakrájená na plátky, mezi dva chleby s máslem, případně je o Velikonocích rozdáváme koledníkům. Zkrátka, je to tak trochu univerzální a přírodně "zabalené" jídlo, které skýtá hodně možností, jak s ním naložit. 

A právě jednou z těch možností je udělat z vajíček obdobu hamburgeru. Slanina, majonéza, rajče ani salát nechybí, jen se musíte obejít bez housky a bílkovinu z masa nahradí bílkovina z vajíčka. Pro hubnutí do plavek značka ideál! 

Recept na falešný vajíčkový hamburger 

Co budete na tuto dobrotu potřebovat? Připravte si: 6 natvrdo uvařených vajec, 3 lžíce másla, 3 lžičky čočkového misa na dochucení (vice níže), rajče, slaninu, salát nebo bylinky a sezamová semínka.

Jak na to? Vajíčka podélně rozřízněte a vyjměte žloutek. Pak spodní část vajíčka trochu seřízněte, abyste vytvořili rovnou plošku (více v galerii). Žloutky smíchejte se změklým máslem a čočkovým nebo jiným misem (můžete nahradit sardelovou pastou, ale není to totéž).

Ochucené žloutkové máslo pomocí cukrářského sáčku naplňte do vaječných půlek. Na jednu (spodní, seříznutou) půlku přidejte trochu majonézy, plátky osmažené slaniny, plátky rajčat a salát. Přiklopte druhou naplněnou půlkou a pokud chcete, ozdobně posypte sezamovými semínky, tak, jako to bývá na hamburgerových bulkách. 

A můžete podávat! Zastánci low carb stravování si dají hambáč bez pečiva, ostatní mohou přikusovat housku nebo čerstvý kváskový chléb. 

Moje tipy:

  • Na různé kulinární úpravy jsem si oblíbila českou miso pastu. Miso je fermentovaný výrobek, který se dělá nejčastěji ze sójových bobů, ale někdy se přidávají ještě obiloviny jako rýže, ječmen, pšenice nebo čočka, jako je to v případě české miso pasty čočkové. Právě tou jsem dochutila utřené žloutky s máslem. Miso totiž zajišťuje takzvanou pátou chuť umami, pomazánka tak díky tomu bude výraznější. 
  • Jak seříznou a naplnit vajíčko, na to se podívejte v galerii, kde jsem nafotila postup krok za krokem: 

    Fotogalerie - Holka u plotny radí: Plněná vejce

    Ukázat 10 fotografií

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více