Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý rybízový koláč s tvarohem a drobenkou: Díky rybízu je úžasně šťavnatý a tvaroh mu dodá vláčnost a jemnost
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Nakyslá chuť rybízu se báječně pojí s dalšími ingrediencemi, proto je naprosto ideální náplní koláčů. A když ho vylepšíme ještě tvarohem a drobenkou, jeho chuti a vůni pak opravdu nikdo neodolá.

Co udělat s rybízem

Pokud máme bohatou úrodu rybízu, můžeme se s ním v kuchyni doslova vyřádit. Červený rybíz se hodí do sladké i slané kuchyně (třeba jako náhrada brusinek). V té sladké si z něj můžeme připravit pečené i nepečené dezerty, zamrazit ho v podobě dřeni, připravit kompot, marmeládu, ale i šťávu. Co ale absolutně vede, je rybízový koláč s drobenkou. 

Co je potřeba na rybízový koláč s drobenkou

Základem je máslové těsto, které je hutnější, ale v kombinaci se šťavnatým rybízem a drobenkou, má vynikající chuť. Kromě másla, cukru, mouky, vajec a mléka se do těsta používá kypřící prášek. Můžeme ho ale vyměnit za jedlou sodu. V ovocných moučnících s ní těsto lépe vyběhne.

V níže uvedené variantě koláče navíc osvěžuje tvarohová vrstva. Nižší či silnější, podle toho, jak kdo má rád. K tvarohu se přidává vanilkový cukr, zvolit ale můžeme vanilkovou esenci pro výraznější aroma. 

Jak vylepšit drobenku na rybízový koláč

Rybíz se krásně doplňuje s kokosem, proto můžeme udělat změnu a k mouce přidat trochu šťavnatého strouhaného kokosu. Podobně ladí s mandlemi. Oloupané mandle se nasekají na drobnější kousky a přidají k mouce. Drobenku v mandlové variantě můžeme ovonět i troškou skořice.

Rybíz

Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…

Jak upéct rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Koláč je na velký plech, pokud chcete připravit dezert do dortové formy, bude stačit poloviční množství ingrediencí. Na přípravu těsta potřebujete: 160 g másla, 2 vejce, 150 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek a 330 ml mléka. Na náplň si připravte: 2-3 měkké tvarohy (podle toho, jak chcete silnou vrstvu), 2 vejce, 2 vanilkové cukr a červený rybíz. Na drobenku je potřeba: 80 g cukru krupice, 80 g másla a asi 160 g polohrubé mouky.

Jak na to? Máslo na těsto nechte změknout. Plech vyložte papírem na pečení nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. V misce připravte drobenku smícháním cukru, mouky a másla.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte máslo, rozklepněte k němu vejce a přidejte cukr. Hezky vše utřete. Přisypte mouku s práškem do pečiva, přilijte mléko a vymíchejte těsto. Pak ho přesuňte na plech.

V misce dobře smíchejte tvaroh s rozklepnutými vejci a vanilkovým cukrem. Výslednou směs rozetřete na těsto. Rybíz očistěte a nasypejte na tvarohovou vrstvu. Nakonec nasypejte drobenku. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30-40  minut, dokud koláč nezezlátne.

Náš tip: Přichystat si také můžete hrnkovou verzi rybízového koláče s drobenkou a olejem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více